povratak na posao

Strah od rastavljanja

Ako dijete odgaja uglavnom majka, što i čini u velikoj mjeri dok je na rodiljinom dopustu, u trenucima kad se treba vratiti na posao dijete bi moglo razviti strah od rastavljanja.

Mnoga djeca se ponašaju potpuno smireno kad mame nema doma, ali kad ona stigne kući, "lijepe" se za nju i ne puštaju je niti sekundu. Čak i ako s djetetom ostane baka, koju dijete dobro poznaje i voli, u maminu prisustvu neće joj dopustiti da ga odijeva, hrani ni uspavljuje. Takvo ponašanje odrasli će prozvati razmaženim, ali radi se o proživjelim negativnim emocijama koje dijete osjeća pri svakom rastanku od mame. No, ti su rastanci neminovni, mame moraju na posao, k liječniku, u trgovinu…

Kako rastanke učiniti bezbolnijima?
Dok je dijete još maleno i ne planirate nikakvo rastavljanje od djeteta, s vremena na vrijeme povedite ga nekamo u goste kako bi steklo iskustvo komunikacije s nepoznatim ljudima i kako bi moglo razvijati svoju nezavisnost i samostalnost. Društvena, aktivna i samostalna djeca manje su podložna strahu od rastavljanja.

Znajući da možete odgoditi svoj odlazak na posao, putovanje i slično, pokušajte unaprijed pripremiti dijete na tu situaciju. Neka bolje upozna i zavoli osobu koja će ga čuvati dok vas nema. Najbolje je da se na početku dadilja i dijete zajedno razgovaraju i igraju u vašem prisustvu. Kad dijete stekne povjerenje u dadilju, sve će biti jednostavnije.

Nemojte misliti da dijete ne osjaća što se zbiva u vašoj glavi
Dijete koje se plaši rastanka s majkom, vrlo dobro osjeća što o tomu misli sama majka. Ako je nasigurna i nemirna svaki put kad treba izaći iz kuće bez djeteta, osjeća krivicu, dijete će to brzo shvatiti i njegova će uznemirenost porasti.

Nerijetko će dijete zbog straha od mamina odlaska postati hirovitije želeći takvim ponašanjem obratiti na sebe veću pozornost. Moguće je da se osjeća zapostavljeno i to mu služi kao idealan način da privuče mamu k sebi.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

karijera nakon majčinstva

Znači li dijete i kraj karijere ili su to samo strahovi...

Mnoge se buduće majke boje da će nakon…

Pročitajte i:

Djeca koja se sada ovako ponašaju bit će uspješnija u odraslom životu

Znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu trideset su godina pratili 1000 djece i proučavali njihov razvoj…

postavljanje granica

Zašto je važno jasno i na autentičan način djetetu pokazati svoje granice?

Granica je jasna, nevidljiva linija između nas i drugih ljudi i svi ih imamo. Smisao…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove emocije, sudjelovati u njima te koliko se…

odgoj djece u Nizozemskoj

5 lekcija o roditeljstvu koje nam mogu dati nizozemski roditelji

Djeca trebaju opuštene roditelje. Ali biti opušten roditelj nije uvijek lako. Zato se ugledajmo na…