povratak na posao

Strah od rastavljanja

Ako dijete odgaja uglavnom majka, što i čini u velikoj mjeri dok je na rodiljinom dopustu, u trenucima kad se treba vratiti na posao dijete bi moglo razviti strah od rastavljanja.

Mnoga djeca se ponašaju potpuno smireno kad mame nema doma, ali kad ona stigne kući, "lijepe" se za nju i ne puštaju je niti sekundu. Čak i ako s djetetom ostane baka, koju dijete dobro poznaje i voli, u maminu prisustvu neće joj dopustiti da ga odijeva, hrani ni uspavljuje. Takvo ponašanje odrasli će prozvati razmaženim, ali radi se o proživjelim negativnim emocijama koje dijete osjeća pri svakom rastanku od mame. No, ti su rastanci neminovni, mame moraju na posao, k liječniku, u trgovinu…

Kako rastanke učiniti bezbolnijima?
Dok je dijete još maleno i ne planirate nikakvo rastavljanje od djeteta, s vremena na vrijeme povedite ga nekamo u goste kako bi steklo iskustvo komunikacije s nepoznatim ljudima i kako bi moglo razvijati svoju nezavisnost i samostalnost. Društvena, aktivna i samostalna djeca manje su podložna strahu od rastavljanja.

Znajući da možete odgoditi svoj odlazak na posao, putovanje i slično, pokušajte unaprijed pripremiti dijete na tu situaciju. Neka bolje upozna i zavoli osobu koja će ga čuvati dok vas nema. Najbolje je da se na početku dadilja i dijete zajedno razgovaraju i igraju u vašem prisustvu. Kad dijete stekne povjerenje u dadilju, sve će biti jednostavnije.

Nemojte misliti da dijete ne osjaća što se zbiva u vašoj glavi
Dijete koje se plaši rastanka s majkom, vrlo dobro osjeća što o tomu misli sama majka. Ako je nasigurna i nemirna svaki put kad treba izaći iz kuće bez djeteta, osjeća krivicu, dijete će to brzo shvatiti i njegova će uznemirenost porasti.

Nerijetko će dijete zbog straha od mamina odlaska postati hirovitije želeći takvim ponašanjem obratiti na sebe veću pozornost. Moguće je da se osjeća zapostavljeno i to mu služi kao idealan način da privuče mamu k sebi.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

karijera nakon majčinstva

Znači li dijete i kraj karijere ili su to samo strahovi...

Mnoge se buduće majke boje da će nakon…

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…