ispadi bijesa

Što učiniti kada dijete ima provalu bijesa?

Provale bijesa ili tantrumi nisu ugodan prizor za nikoga, ni za dijete, ni roditelje, a ni druge ljude sa strane. Što napraviti kad se dogodi?

Osim osjećaja bijesa, ljutnje i srama, roditelji su često uplašeni i zabrinuti za dijete koje doživljava tantrum. U knjizi "Vaše dijete" Penelope Leach, autorica savjetuje kako je dijete, koje proživljava tantrum, najlakše zaštititi ako ga nježno pridržavate na podu. U protivnom ako otkrije da se tijekom napada bijesa ozlijedilo ili počinilo štetu, dijete će to shvatiti kao dokaz vlastite neukrotive snage te će misliti da ga vi niste u stanju zaštititi. No ima djece koja ne podnose da ih itko drži dok traje provala bijesa. Ako i vaše dijete tako reagira, nemojte ga dirati nego sklonite sve što bi se moglo razbiti.

  • Ne prepirite se i ne korite. Dok provala bijesa traje, s djetetom se ne može razgovarati.
  • Suzdržite se od vikanja. Zacijelo ćete ustanoviti da vas svaki djetetov vrisak sve više ljuti, no ako i vi počnete vikati, vjerojatno ćete napad samo produljiti.
  • Za vrijeme provale bijesa nemojte ga kažnjavati niti nagrađivati. Cilj vam je da dijete uvidi kako tantrumi nemaju nikakvih posljedica, ni dobrih ni loših. Ako je provalu bijesa prouzrokovala zabrana izlaska u dvorište, nemojte se sada predomisliti.
  • Ako vas dijete počne udarati, nemojte mu to dopustiti. Ako nastavlja s udaranjem, mirno ga spustite pokraj vas, ostanite mu što bliže, ali ne dopustite da vas ozlijedi.
  • Ako je dijete dovoljno odraslo da vas razumije, primijenite metodu "time-outa" ili predaha. No nije cilj kazniti dijete, nego ga odvojiti od situacije ili osobe koja ga uznemirava i dati mu priliku da se smiri. Pritom treba dobro procijeniti koja situacija zaslužuje predah jer ako ga često koristimo, ono gubi na svom učinku.
  • Ako se tantrum dogodi, primjerice u trgovini, mirno ga uzmite u naručje i odnesite u automobil ili na neko drugo mirnije mijesto.

ispadi bijesa

Ne tucite dijete!

"Ma samo sam ga potapšala po peleni, neće mu ništa biti". Ovu rečenicu ste zacijelo mnogo puta čuli ili ste ju pak i sami izgovorili. No udarci (pa makar i bili samo "tapšanje") nikada nisu pomogli djetetu da shvati da je učinilo nešto neprihvatljivo ili loše. Stoga, kada vaše dijete obuzme provala bijesa, pokušajte razmisliti što bi mu u tom trenutku najviše odgovaralo. A ako primijetite da gubite živce, uzmite predah, razbistrite glavu, duboko udahnite i nastavite dalje. Udarci kod djeteta mogu izazvati strah od roditelja. Tko zaista želi da ga se vlastito dijete plaši? Batine nikada nisu riješile probleme, ni u svijetu odraslih, ni u dječjem svijetu.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Besplatni webinar za roditelje djece koja ne vole surađivati

Ispadi bijesa, manjak dječje suradnje mogu se vrlo…

ispadi bijesa ili tantrumi

Pet najčešćih povoda za tantrume

Odgoj djece katkad je stvarno težak ‘posao’, ali…

Besplatno predavanje o dječjim izljevima emocija

Ovo predavanje pomoći će mnogim roditeljima da se…

Uz dječji jezik do bolje suradnje s djecom

Dijete često ima ispade bijesa, ne surađuje i…

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…