dijete odbija hranu

Pobijedite u borbi s hranom

Katkad neki neobični detalji vezani uz hranu mogu presuditi hoće li dijete pojesti obrok ili ne. Promotrite malo što dijete voli i želi pojesti. Možda odabire namirnice određene boje. Evo prijedloga recepata za jednobojne obroke

Obiteljski stol je često mjesto odmjeravanja snaga - razgovor za stolom vrti se oko dvije pri jelu vrlo nepoželjne riječi: "moraš" i "neću". Mora li biti tako? Naravno da ne mora. Otkrijte uzroke, pa ćete lako pronaći rješenja. Pokušajte dokučiti koja svojstva hrane dijete voli, a koja ga odbijaju. Zapišite na papir posebno omiljenu hranu, a posebno one namirnice ili cijele obroke koje nikako ne prihvaća. Potražite zajednička svojstva svake skupine. Evo što ćete sve možda doznati!

Otkrijete li da dijete pretežno jede namirnice iste boje, recimo želi jesti bijelo i žuto, ali nikako zeleno i narančasto, ponudite mu na tanjuru obrok raznovrstan po sastavu, ali u jednoj boji. Izbjegavajte šarenilo, poslužujte na bijelom tanjuru, s bijelom salvetom kao podlogom. Recimo da uvijek pojede sve bijelo ili krem. Evo prijedloga za slastan ručak malog trogodišnjaka.

Za početak juhica
Pripremite običnu osnovu za krem-juhu (brašno lagano poprženo na mješavini maslinova i suncokretova ulja uz malo maslaca pa zaliveno mlijekom i vodom, lagano posoljeno, po želji začinjeno, a na kraju možete dodati nekoliko kapi slatkog vrhnja). U tu jednostavnu juhu umiješajte malo "paste" koju ste načinili miksajući kuhanu cvjetaču i krumpir. Juhica za prstiće polizati! Kao glavno jelo odaberite nešto od sljedećeg:

  • Kuhanu tjesteninu pospite svježim zrnatim sirom i kratko pečenim kockicama bijelog dijela suhe slanine (zimi nam svima dobro dođe malo jače masnoće, da nas ugrije).
  • Na gril tavi ispecite file bakalara nekoliko minuta sa svake strane, posolite ga, još malo zapecite, podlijte s nekoliko kapi vode da dobijete sok od pečenja; na kraju file prekrijte listićem sira, pričekajte da se sir otopi, pa skinite s vatre. Na isti način možete pripremiti pileći ili pureći file ako dijete nikako ne prihvaća okus ribe. Poslužite s pireom od krumpira prelivenim sokom koji je ostao u tavici u kojoj ste pekli file ili, za starije dijete, s krumpirovim njokima u umaku od gorgonzole (otopite malo sira gorgonzole u nekoliko žlica slatkog vrhnja, vilicom uklonite sve zeleno iz otopljenog sira i time prelijte njoke).
  • Za desert stavite kao podlogu piškotu navlaženu mlijekom, na nju hrpicu naribane jabuke (nakapajte je odmah s malo limunova soka da ne potamni) i sve ukrasite šlagom. Eto, sve je bijelo i ukusno!
  • Ako ste utvrdili da dijete nije vezano za određenu boju hrane, ali ga odbija šarenilo na tanjuru, pripremajte jednobojne obroke, ali svaki put u drugoj boji. Za narančasti jelovnik možete potražiti recepte za juhu od bundeve ili batata, popečke od mrkvice i slične fine stvari. Budite maštoviti i svakako uključite dijete u pripremu hrane ako je za to zainteresirano!

Tekst: Natalija Hranjec Ecimović
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

prehrana djece

Koliko puno djeca trebaju jesti?

Uvijek treba imati na umu da na dan…

obiteljski stol

Moje dijete neće jesti!

Odbija obroke, jede samo ono što želi i…

Dijete se više igra hranom nego što je pojede

Dječak od godinu dana cica noću i posebno…

Pročitajte i:

Dijete 'buntovnik' – kako mu pomoći u svijetu koji ne voli buntovnike i usput sačuvati živce

Da, dobro ste pročitali – kako sačuvati živce? Zbog velikih oscilacija u energiji i burnim…

Iskoristite ljeto pred nama za pripremu djeteta na polazak u jaslice

Polazak u jaslice/vrtić većinom je prvo odvajanje djeteta na dulje vrijeme od roditelja, osobito majke…

kako nagovoriti dijete da jede raznoliko

Izložite djecu što je više moguće stvarnoj hrani i to od najranije dobi

Toliko je zamki oko jela klinaca u koje možete upasti da ih je teško pobrojati.…

zasto odabrati Montessori jaslice

Zašto izabrati Montessori jaslice?

Polako se bliži vrijeme kada ćete se morati odlučiti za neki od programa jaslica. Naravno,…