uspavljivanje bebe

Noćnim buđenjima dijete provjerava je li sve u redu

DIjete je navršilo godinu dana, ali još uvijek nije naučilo spavati noću i budi se kako bi sisalo? Čini vam se da ga hrana ustvari ne zanima i da traži utjehu, ali niste sigurni kako postupiti? Uz to ste već poprilično umorni i rado biste se za promjenu pošteno naspavali? Donosimo savjete kako...

Buđenje noću uobičajeno je za dijete i ono traži utjehu na jedini način koji zna - sisanjem. Sada je pravi trenutak da pomognete djetetu usvojiti načine samoumirivanja koji će mu olakšati uspavljivanje. Noćnim buđenjima dijete provjerava je li u okolini sve u redu. Kada dijete vidi da više nije u vašem naručju, u potpunosti se razbudi i počinje glasno protestirati. Potom slijedi nagrada i utjeha: majčin zagrljaj i hranjenje.

Načelno, od navršene djetetove prve godine treba izbjegavati noćno hranjenje kako dijete ne bi trajno steklo naviku traženja utjehe u hrani, što kasnije u životu može dovesti do problema s težinom. Kada vam dijete zaspi na grudima, lagano ga probudite i tek tada stavite u krevetić. Tako se neće osjećati prevarenim ako se probudi i vidi da više nije na vašim rukama. Potapšajte ga po leđima, pričekajte da se smiri i prije nego zaspi recite da se vraćate u svoj krevet te bez otezanja to i učinite. Ako negoduje, pričekajte pet minuta pa se vratite, smirite ga i ponovite isto.

Općenito je dobro ne reagirati na prvi protest i njurganje, nego omogućiti djetetu da samo razvije obranu od blažeg stresa. No nemojte čekati da se rasplače jer će se tada posve razbuditi i teže zaspati. Iz istog razloga dijete ne trebate odmah dizati u naručje, već ga nastojte umiriti nježnim dodirom po leđima. Ako ipak traži nošenje, učinite to sa što manje nježnih emocija, tepanja i drugih toplih poruka. Time mu poručujete da je noć vrijeme za spavanje, a ne za maženje. Postupno možete po nekoliko minuta produljivati vrijeme do javljanja i pružanja utjehe. Takvo odgađanje reakcije opravdano je samo dok je dijete plačljivo, dakle prije nego što počne plakati.

Nipošto ga nemojte ostavljati da plače jer mu time ne pomažete usvojiti ritam spavanja, nego ga učite da se na vas ne može osloniti. Vaša blizina je i dalje nužna djetetu za osjećaj sigurnosti i zdrav razvoj. Možete mu olakšati i omiljenom igračkom. Stavite mu je pokraj krevetića da ga "čuva". To mogu biti predmeti s kojima se već povezao i u kojima će naći utjehu tijekom noćnih buđenja. Ako ste u istoj sobi, namjestite mu krevetić tako da vas uvijek može vidjeti.

Upamtite, i vašem djetetu treba dobar san baš kao i vama. Pomažući mu u usvajanju pravilnog ritma spavanja, omogućujete mu da se samo nauči umirivati, a to je vještina koja vrijedi cijelog života.

Tekst: Mirna Petretić, prof. psihologije,
Telefončić – Savjetovalište za rani razvoj djece, tel: 01 4850 555,
mail: info@telefoncic.hr
www.telefoncic.hr
www.facebook.com/telefoncic.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Stručni posjet patronažne sestre

Posjet patronažne sestre nije obavezan i koriste ga…

VIDEO: Ovaj tata zna znanje ili kako se djeca stavljaju na spavanje

Staviti djecu na spavanje može biti zaista velik…

VIDEO: Na spavanje sa živim plišancem

Kad klince svlada umor onda zaspu gdje god…

noćna buđenja

Noćna buđenja jednogodišnjaka

Mamin povratak na posao, spavanje u svojoj sobi,…

Pročitajte i:

Zašto se s godinama naša kreativnost smanjuje?

Jesmo li svi kreativni, svatko na svoj način? Rodimo li se kreativni ili se kreativnost…

Kako Francuzi odgajaju djecu: Instinktivno roditeljstvo

O malim Francuzima vlada mišljenje da su odgojena djeca s dobrim manirama. No, američka spisateljica…

Razvoj govora kod blizanaca i trojki

Blizanci su skloniji jezičnim i govornim poremećajima. Na koji bi način roditelji trebali komunicirati s…

Moje dijete opet kopa nos

Prst u nos, baukač van i u usta. Poznato? I samo što ste ga opomenuli…