uspavljivanje bebe

Noćnim buđenjima dijete provjerava je li sve u redu

DIjete je navršilo godinu dana, ali još uvijek nije naučilo spavati noću i budi se kako bi sisalo? Čini vam se da ga hrana ustvari ne zanima i da traži utjehu, ali niste sigurni kako postupiti? Uz to ste već poprilično umorni i rado biste se za promjenu pošteno naspavali? Donosimo savjete kako...

Buđenje noću uobičajeno je za dijete i ono traži utjehu na jedini način koji zna - sisanjem. Sada je pravi trenutak da pomognete djetetu usvojiti načine samoumirivanja koji će mu olakšati uspavljivanje. Noćnim buđenjima dijete provjerava je li u okolini sve u redu. Kada dijete vidi da više nije u vašem naručju, u potpunosti se razbudi i počinje glasno protestirati. Potom slijedi nagrada i utjeha: majčin zagrljaj i hranjenje.

Načelno, od navršene djetetove prve godine treba izbjegavati noćno hranjenje kako dijete ne bi trajno steklo naviku traženja utjehe u hrani, što kasnije u životu može dovesti do problema s težinom. Kada vam dijete zaspi na grudima, lagano ga probudite i tek tada stavite u krevetić. Tako se neće osjećati prevarenim ako se probudi i vidi da više nije na vašim rukama. Potapšajte ga po leđima, pričekajte da se smiri i prije nego zaspi recite da se vraćate u svoj krevet te bez otezanja to i učinite. Ako negoduje, pričekajte pet minuta pa se vratite, smirite ga i ponovite isto.

Općenito je dobro ne reagirati na prvi protest i njurganje, nego omogućiti djetetu da samo razvije obranu od blažeg stresa. No nemojte čekati da se rasplače jer će se tada posve razbuditi i teže zaspati. Iz istog razloga dijete ne trebate odmah dizati u naručje, već ga nastojte umiriti nježnim dodirom po leđima. Ako ipak traži nošenje, učinite to sa što manje nježnih emocija, tepanja i drugih toplih poruka. Time mu poručujete da je noć vrijeme za spavanje, a ne za maženje. Postupno možete po nekoliko minuta produljivati vrijeme do javljanja i pružanja utjehe. Takvo odgađanje reakcije opravdano je samo dok je dijete plačljivo, dakle prije nego što počne plakati.

Nipošto ga nemojte ostavljati da plače jer mu time ne pomažete usvojiti ritam spavanja, nego ga učite da se na vas ne može osloniti. Vaša blizina je i dalje nužna djetetu za osjećaj sigurnosti i zdrav razvoj. Možete mu olakšati i omiljenom igračkom. Stavite mu je pokraj krevetića da ga "čuva". To mogu biti predmeti s kojima se već povezao i u kojima će naći utjehu tijekom noćnih buđenja. Ako ste u istoj sobi, namjestite mu krevetić tako da vas uvijek može vidjeti.

Upamtite, i vašem djetetu treba dobar san baš kao i vama. Pomažući mu u usvajanju pravilnog ritma spavanja, omogućujete mu da se samo nauči umirivati, a to je vještina koja vrijedi cijelog života.

Tekst: Mirna Petretić, prof. psihologije,
Telefončić – Savjetovalište za rani razvoj djece, tel: 01 4850 555,
mail: info@telefoncic.hr
www.telefoncic.hr
www.facebook.com/telefoncic.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Stručni posjet patronažne sestre

Posjet patronažne sestre nije obavezan i koriste ga…

VIDEO: Ovaj tata zna znanje ili kako se djeca stavljaju na spavanje

Staviti djecu na spavanje može biti zaista velik…

VIDEO: Na spavanje sa živim plišancem

Kad klince svlada umor onda zaspu gdje god…

noćna buđenja

Noćna buđenja jednogodišnjaka

Mamin povratak na posao, spavanje u svojoj sobi,…

Pročitajte i:

Pohvalite dijete bez izgovorene riječi!

Svi jako dobro znamo kako je važna pohvala u razvoju samopouzdanje. Svi je želimo bar…

Učite svoje sinove da poštuju žene, izražavaju emocije, uče raditi sve poslove...

Dječaci više nego djevojčice trebaju pomoć kako bi naučili uspostavljati odnose s drugim ljudima. Ono…

Utjecaj roditelja i okoline na djetetovo mišljenje o samome sebi i na njegov život

Zanimljiv primjer kako roditeljska reakcija na djetetovo ponašanje formira njegovu osobnost i mišljenje o sebi…

Odgoj bez tjelesnog kažnjavanja – mali savjeti za roditelje

Postavljanje granica djetetu bez tjelesnog kažnjavanja i ostalih ponižavajućih odgojnih postupaka nije samo moguće, već…