Moje dijete opet kopa nos

Prst u nos, baukač van i u usta. Poznato? I samo što ste ga opomenuli i okrenuli se, evo ga opet. Kopanje nosa je normalna faza u životu svakog djeteta. Kako reagirati i i pomoći djetetu da se oduči od te ružne navike?

Utješno je da ne kopaju nos samo djeca. Čak oko 91% odraslih je u anketama priznalo da imaju tu naviku, a neki političari su je nesvjesno i javno pokazali i tako za svagda ostali predmet izrugivanja društva i medija. Slično se događa i djeci. Njihovi prijatelji i vršnjaci im se rugaju i smiju ako ih vide da u javnosti kopkaju po svojim nosićima.

Zašto kopkamo nos?

Prije svega je nos još jedan dio tijela koji treba istražiti i saznati kakvog je okusa šmrkljić. Najčešće je povod kopknju nešto što nam u nosu smeta primjerice suhi šmrkalj ili nas nešto svrbi. U tom smislu problem mogu biti alergije pa ako je o tome riječ rješavanje alergije može se riješiti i problem s kopanjem nosa. Katkad je kopanje nosa način kako se djeca tješe u trenucima stresa jednako kao i grickanje noktiju, grebanje po kosi ili ušima i sl. Mali hiperaktivci također češće kopkaju nos jer se tako umiruju.

Opasnosti

Kopanjem nosa dijete može ozlijediti sluznicu nosa i prstićima u nos unijeti bakterije što je savršeno tlo za infekcije. Također može doći do deformacija nosa. U rijetkim slučajevima kopanje nosa prelazi granice normalnog i tada se naziva rinotileksomanija. Dijete ima toliku potrebu kopati nos da je uopće ne može zadovoljiti i tada je ekstremno nervozno i može dobiti razne strahove. U slučaju da vaše dijete u duljem periodu kopka nosa više od jednog sata dnevno, obratite se liječniku kako biste pronašli uzrok kopanja i spriječili nevolje sa zdravljem.

Što napraviti?

Imajte strpljenja i ne kažnjavajte dijete - dijete obično kopa nos jer ga nešto u njemu svrbi ili smeta. To nije razlog da ga kažnjavate. Ako kopa nos jer je nervozno, tada ga kazna može još dodatno unervoziti.

Razgovarajte - recite djetetu da kopanje nosa nije lijepo, da se to ne redi (bar ne u javnosti) i objasnite mu zašto to može biti opasno. Objasnite mu i da se druga djeca mogu smijati ako ga vide da to radi.

Pokažite djetetu alternative - naučite ga kako koristiti rupčić za brisanje nosa. Motivirajte dijete da ga koristi i zajedno razmislite što bi djetetu u tome moglo pomoći. Možda neka mala nagrada?

Pomozite djetetu da se opusti - pokažite djetetu kako da se oslobodi stresa primjerice kroz neke vježbice. Kad ih nauči, više neće morati posezati za primjerice kopanjem nosa, grizenjem noktiju i sl. kako bi smanjilo stres.

Neka mu prstići stalno budu zauzeti - ako imaju posla i prevrću lopticu ili drže olovku i crtaju, prstići neće tražiti nos.

Zaštitite nos - ako je kopkanje vrlo intenzivno i često, možete djetetu na prstiće zalijepiti flaster kako ne bi moglo kopkati po nosu i ozlijediti se. Neka bude na svježem zraku i vani jer će mu tako sluznica nosa biti vlažnija i manje će ga svrbiti. Možete povremeno navlažiti nos i s fiziološkom otopinom.

Nada i ignoriranje - Kad ništa više ne pomaže, najbolje je malo sve probati ignorirati i nadati se da će to od sebe samo proći.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Zašto se s godinama naša kreativnost smanjuje?

Jesmo li svi kreativni, svatko na svoj način? Rodimo li se kreativni ili se kreativnost…

Kako Francuzi odgajaju djecu: Instinktivno roditeljstvo

O malim Francuzima vlada mišljenje da su odgojena djeca s dobrim manirama. No, američka spisateljica…

Razvoj govora kod blizanaca i trojki

Blizanci su skloniji jezičnim i govornim poremećajima. Na koji bi način roditelji trebali komunicirati s…

10 super uzbudljivih načina kako djetetu pričati priče

1.Pronađite samo vaše posebno mjesto za pričanje priča Možda će to biti mekana i velika…