Moje dijete opet kopa nos

Prst u nos, baukač van i u usta. Poznato? I samo što ste ga opomenuli i okrenuli se, evo ga opet. Kopanje nosa je normalna faza u životu svakog djeteta. Kako reagirati i i pomoći djetetu da se oduči od te ružne navike?

Utješno je da ne kopaju nos samo djeca. Čak oko 91% odraslih je u anketama priznalo da imaju tu naviku, a neki političari su je nesvjesno i javno pokazali i tako za svagda ostali predmet izrugivanja društva i medija. Slično se događa i djeci. Njihovi prijatelji i vršnjaci im se rugaju i smiju ako ih vide da u javnosti kopkaju po svojim nosićima.

Zašto kopkamo nos?

Prije svega je nos još jedan dio tijela koji treba istražiti i saznati kakvog je okusa šmrkljić. Najčešće je povod kopknju nešto što nam u nosu smeta primjerice suhi šmrkalj ili nas nešto svrbi. U tom smislu problem mogu biti alergije pa ako je o tome riječ rješavanje alergije može se riješiti i problem s kopanjem nosa. Katkad je kopanje nosa način kako se djeca tješe u trenucima stresa jednako kao i grickanje noktiju, grebanje po kosi ili ušima i sl. Mali hiperaktivci također češće kopkaju nos jer se tako umiruju.

Opasnosti

Kopanjem nosa dijete može ozlijediti sluznicu nosa i prstićima u nos unijeti bakterije što je savršeno tlo za infekcije. Također može doći do deformacija nosa. U rijetkim slučajevima kopanje nosa prelazi granice normalnog i tada se naziva rinotileksomanija. Dijete ima toliku potrebu kopati nos da je uopće ne može zadovoljiti i tada je ekstremno nervozno i može dobiti razne strahove. U slučaju da vaše dijete u duljem periodu kopka nosa više od jednog sata dnevno, obratite se liječniku kako biste pronašli uzrok kopanja i spriječili nevolje sa zdravljem.

Što napraviti?

Imajte strpljenja i ne kažnjavajte dijete - dijete obično kopa nos jer ga nešto u njemu svrbi ili smeta. To nije razlog da ga kažnjavate. Ako kopa nos jer je nervozno, tada ga kazna može još dodatno unervoziti.

Razgovarajte - recite djetetu da kopanje nosa nije lijepo, da se to ne redi (bar ne u javnosti) i objasnite mu zašto to može biti opasno. Objasnite mu i da se druga djeca mogu smijati ako ga vide da to radi.

Pokažite djetetu alternative - naučite ga kako koristiti rupčić za brisanje nosa. Motivirajte dijete da ga koristi i zajedno razmislite što bi djetetu u tome moglo pomoći. Možda neka mala nagrada?

Pomozite djetetu da se opusti - pokažite djetetu kako da se oslobodi stresa primjerice kroz neke vježbice. Kad ih nauči, više neće morati posezati za primjerice kopanjem nosa, grizenjem noktiju i sl. kako bi smanjilo stres.

Neka mu prstići stalno budu zauzeti - ako imaju posla i prevrću lopticu ili drže olovku i crtaju, prstići neće tražiti nos.

Zaštitite nos - ako je kopkanje vrlo intenzivno i često, možete djetetu na prstiće zalijepiti flaster kako ne bi moglo kopkati po nosu i ozlijediti se. Neka bude na svježem zraku i vani jer će mu tako sluznica nosa biti vlažnija i manje će ga svrbiti. Možete povremeno navlažiti nos i s fiziološkom otopinom.

Nada i ignoriranje - Kad ništa više ne pomaže, najbolje je malo sve probati ignorirati i nadati se da će to od sebe samo proći.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

utjeha djeteta kod ozljede

6 načina kako utješiti dijete nakon nezgode

Nitko to ne radi tako dobro kao mama i tata, baka ili djed. Ovdje smo…

Vikanje može djetetu nanijeti više štete no što mislite

Djeca imaju pravo na to da ih se ne udara i tuče. Ali koliko ste…

recept za domaći plastelin

S djecom izradite vaš domaći, šareni plastelin

Izrada figurica od plastelina ili gline djeci je jedna od omiljenih kreativnih aktivnosti. U njoj…

Zašto se s godinama naša kreativnost smanjuje?

Jesmo li svi kreativni, svatko na svoj način? Rodimo li se kreativni ili se kreativnost…