Dječji ispadi bijesa: kako se nositi s njima?

Faza prkošenja i ispada kod djeteta može biti izrazito naporna za roditelje te svojevrsni test vaših odgojnih sposobnosti. Kako preživjeti ovu fazu s manje ljutnje i više optimizma?

Ne uzimajte takvo ponašanje osobno

Dijete se ne ljuti zato što želi prkositi roditelju. Ono ne zna kontrolirati svoje emocije bijesa i ljutnje i često je samo uplašeno ili čak šokirano svojim ispadom. Ako se priključite takvim emocijama i počnete odgovarati istom mjerom, pojačat ćete djetetov strah i prkos.

Imajte strpljenja i dopustite slobodu djetetu

Vaše dijete želi sve više i češće sve raditi samo što naravno znači da će se dogoditi nezgode – past će čaša sa stola i razbiti se, umrljat će se tkanina na sofi ili tepihu… Nema sretnog rješenja koje će spriječiti da se takve male nezgode dogode. Trebate djetetu makismalno dopuštati i oprezno ga poticati, a da mu pritom ne oduzmete previše slobode. Takav pristup će se sigurno isplatiti. Kad dijete ima priliku isprobavati i poboljšavati svoje vještine, bit će sve samopouzdanije i samostalnije.

Pravila i zabrane

U razdoblju kad dijete ima ispade bijesa potrebno je malo promijeniti dnevni raspored. Što manje pravila i zabrana. To ne znači da trebate na svemu popustiti. Razmislite koja su pravila zaista važna pa budite dosljedni u njihovom provođenju.

Uzmite dijete za ozbiljno

Dijete se nalazi u razvojnoj fazi usmjerenoj prema vlastitom identitetu i neovisnosti. Kako biste pozitivno utjecali na taj dio razvoja uzmite ispade djeteta za ozbiljno i budite spremni i na malo kompromisa ako se ne radi o vašim osnovnim pravilima koja se ne smiju kršiti.

Ostanite dosljedni

Ako dijete vrišti, ne smijete popustiti u slučaju da ste već nešto zabranili. Ako ste već rekli "ne" za čokoladu onda ustrajte. Dijete mora znati da vikom i ispadima ne može ništa postići. To znači da kompromise trebate ranije donijeti prije no što dijete pobijesni.

, Image: 6759906, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Kad je potrebno recite "NE"

Kad dijete želi nešto nemoguće i opasno za njega ili druge, trebate mirno i odlučno reći "NE" te čekati dok se malo ne umiri. Tada mu možete ponuditi realističniju i primjereniju alternativu.

Odvlačenje pozornosti

Posebno je važno da kod početaka ispada bijesa na javnom mjestu brzo reagirate i pokušate djetetu odvući pozornost rečenicom tipa:"Pogledaj onaj bager tamo naprijed!" ili "Hajdemo se voziti pokretnim stepenicama!"

Bez "praznih" prijetnji

Nikad nemojte prijetiti djetetu rečenicama kao:"Kad ti tata dođe, vidjet ćeš vraga!" ili "Dat ću te Babarogi!". Takve rečenice mogu jako uplašiti dijete i trajno narušiti njegovo samopouzdanje.

Bez nasilja

Čak i u trenucima kad dijete vrišti, udara vas ili lupa nogama i rukama o pod i vi osjećate da u vama raste bijes, nikada nemojte pokušavati dijete dovesti k pameti batinama. Na taj način narušavate djetetovo samopouzdanje i razvoj.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Besplatni webinar za roditelje djece koja ne vole surađivati

Ispadi bijesa, manjak dječje suradnje mogu se vrlo…

ispadi bijesa ili tantrumi

Pet najčešćih povoda za tantrume

Odgoj djece katkad je stvarno težak ‘posao’, ali…

Besplatno predavanje o dječjim izljevima emocija

Ovo predavanje pomoći će mnogim roditeljima da se…

Uz dječji jezik do bolje suradnje s djecom

Dijete često ima ispade bijesa, ne surađuje i…

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…