Odgoj djeteta nakon rastave

Kad se roditelji razvedu, dijete uvijek ostaje bez jednog od roditelja. Obično je tata taj koji odlazi i prestaje biti dio svakodnevice obitelji. Kako nastaviti odgajati dijete?

Iako su majke u prvome redu zabrinute zbog emocionalnog nedostajanja tate koji više nije dio obitelji, tatina prisutnost važna je i s aspekta djetetova odgoja. Ne sudjeluje li tata aktivno u djetetovu odgoju, djetetu bi mogao nedostajati primjer muškog spola, bitan za potpuniju izgradnju njegove osobe.

Zašto je djetetu važna cjelovita obitelj?

Svako dijete, čak i ono čiji roditelji očito nisu imali sretan brak, svađali su se ili je dijete doživjelo neku vrstu zlostavljanja od jednog roditelja, potajno u sebi žali zbog rastave roditelja. Dijete gotovo uvijek mašta o cjelovitoj obitelji i tek će poslije, odrastajući, razumjeti da je za njega bilo bolje rasti u emocionalno zdravoj okolini pa makar to bilo samo s majkom ili samo s ocem.

Mnogi se roditelji, međutim, često usredotočuju samo na emocionalni aspekt odnosa, a zaboravljaju na odgojnu ulogu svakog od roditelja. Kad dijete živi s oba roditelja, s majkom i ocem, ono ima prigodu vidjeti različite životne uloge, karaktere, slabosti i vrline. Majka i otac međusobno se pomažu i nadopunjuju i jedno su drugome neka vrsta korektiva kad jedan od roditelja pogriješi. Osim toga, dijete uči o životu promatrajući odnos između majke i oca, uči o ljubavi, slaganju, prisnosti, razumijevanju, utjesi, ali i o sukobu različitih mišljenja, svađama, pregovaranju te izlaženju na kraj s problemima i krizama. U svim navedenim aspektima odnosa roditelji su djetetu uzor i zato je važno da dijete ima cjelovit, po mogućnosti, dobar primjer obitelji iz kojeg će učiti o životu.

Kako bi tata trebao održavati kontakt?

Dođe li do rastave, važno je za dijete da zadrži odnos s drugim roditeljem, najčešće ocem. Otac bi trebao pokušati održavati redovit kontakt s djetetom, a majka ga u tome podupirati. To je moguće ostvariti tako što će otac dogovarati vrijeme viđenja s djetetom i truditi se da što rjeđe pogazi svoju riječ. Ako dijete iz nekog razloga ne može ostvariti kontakte s vlastitim ocem, tada bi povremeno trebalo imati neku drugu osobu muškog spola koju simpatizira i s kojom se voli družiti. Posebno je to važno za dječake koji svoju mušku ulogu grade ugledajući se na njima važne osobe muškog spola, no ništa puno manje i za djevojčice koje će jednoga dana tražiti muškog partnera.

Tko može umjesto tate sudjelovati u djetetovu odgoju?

Svaki muškarac koji u djetetovu životu ima određenu važnost, češće je prisutan i želi se družiti s djetetom. To može biti djed, kum, tetak, drugi partner majke… I ne mora se raditi isključivo o jednoj osobi. Dapače, što više važnih ljudi dijete u životu ima pokraj sebe, a to se odnosi i na djecu u cjelovitim obiteljima, to dijete više dobiva.

Koliko vremena treba provoditi s djetetom?

Kao što nije presudno pitanje koliko osoba, tako nije presudna ni količina vremena provedena s djetetom. Važnija je kvaliteta odnosa koja se ne mjeri vremenom. To ne smiju zaboraviti ni pravi očevi. Važno je postići ravnotežu između dojmljivih događaja i svakodnevice. Korisno je ostvariti svakodnevne kontakte, u njima dijete treba imati poneku obavezu, ali svako toliko i osmisliti vrijeme s djetetom i provesti ga u igri, izletima i izlascima koji će trajnije ostati u djetetovu sjećanju.

Što napraviti ako tu ulogu nema tko preuzeti?

Nema li dijete kontakt s ocem, a majka nema oca, brata, partnera ili neku drugu osobu koja bi bila raspoloživa, dijete će uz majku također uspješno odrasti. Ako se majka brine za dijete, voli ga i podupire, odgaja ga s drugim ženama, majkom, sestrom, i takvo dijete može odrasti u zdrava čovjeka. Bitno je pritom omogućiti mu da bude okruženo ljudima i da se druži izvan kuće, pronađe prijatelje u vrtiću, školi ili u sportskom klubu. Ondje će biti muških osoba koje mogu biti prijatelji ili uzori što je uvijek korisno za njegov rast, razvoj i samopouzdanje.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i:

Dijete 'buntovnik' – kako mu pomoći u svijetu koji ne voli buntovnike i usput sačuvati živce

Da, dobro ste pročitali – kako sačuvati živce? Zbog velikih oscilacija u energiji i burnim…

Iskoristite ljeto pred nama za pripremu djeteta na polazak u jaslice

Polazak u jaslice/vrtić većinom je prvo odvajanje djeteta na dulje vrijeme od roditelja, osobito majke…

kako nagovoriti dijete da jede raznoliko

Izložite djecu što je više moguće stvarnoj hrani i to od najranije dobi

Toliko je zamki oko jela klinaca u koje možete upasti da ih je teško pobrojati.…

zasto odabrati Montessori jaslice

Zašto izabrati Montessori jaslice?

Polako se bliži vrijeme kada ćete se morati odlučiti za neki od programa jaslica. Naravno,…