Tko će me čuvati? Baka, vrtić ili dadilja?

Kome povjeriti dijete dok smo na poslu? Tu važnu odluku lakše donesite uz naš mali vodič…

Kada dijete napuni godinu dana, većina roditelja vraća se na posao. Jedan od velikih problema koji ih tada počne mučiti jest komu povjeriti svoje još uvijek malo dijete dok su na poslu. U idealnom slučaju jedan od roditelja može si priuštiti da ostane doma s djetetom još neko vrijeme, dok ono psihički i fizički ne stasa za odvajanje i velike promjene u svojoj uljuljanoj svakodnevici.

Činjenica je da nitko ne može s više ljubavi odgajati vaše dijete nego što to činite vi, a i djetetu je najugodnije sa svojim roditeljima, u svom domu. No većina se roditelja ipak mora odlučiti – jaslice, baka ili dadilja. Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke. Na vama je da se dobro informirate o svakoj od njih prije nego što donesete odluku koja bi trebala biti dugoročna jer mijenjanje jaslica ili dadilja, načina čuvanja djeteta i okoline samo može zbuniti vaše dijete i otežati proces odvajanja od roditelja.

Nemate razloga za osjećaj krivnje

U svakom slučaju, dijete mora dobro upoznati osobu ili osobe koje će ga čuvati. Treba vremena da ih zavoli i osjeti da mu je ljubav uzvraćena. Važno je da vi kao roditelj taj djetetov odnos s drugim ljudima primite s veseljem, a ne s ljubomorom jer dijete razumije više nego što mislite. Jasno i potpuno iskreno djetetu objasnite što se događa i ne osjećajte krivnju što ga ostavljate i odlazite na posao. Dijete će provoditi vrijeme s novim ljudima, naučiti nove igre i pjesmice, upoznati nove ljude i njihove navike, stjecati drukčija iskustva…

Ako ste opušteni i uvjereni da ste dobro postupili te da je sve u redu, i vaše će dijete lakše prihvatiti promjene. Imajte na umu, većina djece nije oduševljena rastankom od roditelja, ali prije ili kasnije svi se na to naviknu.

Saznajte sve prednosi i mane vrtića, dadilja i baka koje čuvaju vaše dijete:

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…