Osjećaj krivnje počinje s trudnoćom, ali ne prestaje rađanjem zdravog djeteta

Bolje rečeno, gotovo da tada zapravo počinje. Svi - od najbliže rodbine, prijatelja, stručnjaka, liječnika - imaju potrebu obasuti novopečenu majku hrpom savjeta i nerijetko komentirati kako treba nešto napraviti.



Osjećaj krivnje možete imati u svakoj životnoj situaciji


„Kada se roditelji vode vlastitim instinktima, obično nemaju toliki osjećaj krivnje. Međutim, kad su sa svih strana bombardirani različitim savjetima, to može biti frustrirajuće. Što god napravili, čini vam se da uvijek netko misli da to može i bolje“, ističe dr. Loraine Stern, profesorica pedijatrije na Sveučilištu u Los Angelesu. No, čak i majke koje se vode vlastitim instinktima mogu imati osjećaj krivnje jer si predbacuju da nisu pročitale dovoljno stručne literature. Kako god okrenuli, uvijek možete imati osjećaj krivnje.



Nemojte od sebe zahtijevati savršenost


„Pred majku se postavljaju prevelika očekivanja. Ona bi istodobno trebala biti i najbolja supruga, i najbolja majka, i uspješna poslovna žena. No, to je jednostavno nemoguće. Ne možete na svim područjima biti savršeni, a upravo ta činjenica dovodi do grižnje savjesti“, objašnjava dr. Marjorie Hardly, dječja psihologinja na Eckerd Collegeu u St. Petersburgu.







Kako pobijediti osjećaj krivnje i kako on može biti i koristan?





Osjećaj krivnje može biti pozitivan






Pobijedite osjećaj krivnje






Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock