Ovi savjeti nisu čarobni, no ako ih pokušate slijediti, možda vam pomognu da odnos vašeg djeteta i vas bude sretniji

Nema recepta za uspješno roditeljstvo. Svaka situacija zahtijeva nove odluke, svako dijete je jednistveno kao što je i svaki roditelj jedinstven. Ipak postoje savjeti koji vam mogu pomoći da vaš odnos s djetetom bude bolji i dijete izraste u zadovoljnu i sretnu osobu.






1. Nemojte dopustiti djetetu sve što želi


Djeca traže, moljakaju, inzistiraju i bijesne kad nešto žele. Unatoč tome ne trebaju dobiti sve što požele. Možda ćete pomisliti kako pametniji popušta, no što češće to učinite, to će vam teže padati zabranjivanje. Dijete kojem se sve želje ispunjavaju neće biti samo razmaženo, nego i loše odgojeno jer neće znati prepoznavati i želje drugih ljudi.



2. Govorite jednostavno i jasno


Djeca ne razumiju metafore ili ironiju jer su to nijanse u značenju koje će kasnije naučiti prepoznavati. Zato govorite bez uvijanja, jasno i kratko ono što želite postići. Kratke i jasne rečenice "Pospremi, molim te, svoje igračke" djeca bolje razumiju nego one sa skrivenim porukama kao "Čini mi se da su tvoje igračke preuzele tvoju sobu".



3. Ostanite dosljedni


Ako imate razlog zašto nešto ne dozvoljavate djetetu, tada ostanite dosljedni u zabrani. Djeca ne razumiju zašto je danas odgovor na nešto "ne", a sutra "da". Ili imate pravilo ili ga nemate. Pravila koja se mogu po potrebi mijenjati, nisu više pravila. Djeca se uz pravila osjećaju sigurnije, čak i ako to znači da se nekad odustane od vlastitih želja.



4. Ne igrajte na kartu nadmoći


Ne morate sve svoje motive i sve želje prodiskutirati s djetetom ili ih obrazlagati. Usprkos tome, djetetu ne biste trebali stvarati osjećaj da je bespomoćno. Rečenice kao "Zato što sam stariji od tebe" "Jer sam jači" uče dijete da uvijek trebaju biti poslušna jer se sama ne mogu braniti i jer sama ne mogu ništa promijeniti. To često dovodi do prkosa i ljutnje kod malog djeteta, a i ne jača djetetovo samopouzdanje.



5. Priznajte svoju pogrešku


Nemojte raditi veliku buku kad dijete napravi nešto loše. Pokažite mu kako se to radi i pomozite mu pritom. Kao i vi, i dijete uči iz svojih grešaka i zato ne smije osjećati da je neuspješno. Najjasnije ga učite kad i sami priznate pogrešku te mu se ispričate za nju ako je ono pogođeno vašom pogreškom. To jača povezanost vas i djeteta, a kod djeteta osnažuje povjerenje koje ima u vas jer zna da mu želite dobro.



6. Odgovorite na djetetova pitanja


Koliko god se činilo preteško odgovarati na svako pitanje Zašto? uzmite djetetova pitanja ozbiljno i pokušajte mu odgovoriti primjereno njegovoj dobi. Ako ne znate odgovor, slobodno i to priznajte. Ako vam je pitanje interesantno, recite i to djetetu te da biste i sami voljeli znati odgovor. Potražite zajedno odgovor. Ako pokazujete djetetu da ozbiljno shvaćate njegova pitanja, ono će vas pitati za savjet kad će pitanje biti važnije i ozbiljnije.




7. Svjesno provodite vrijeme s djetetom


Odvojiti vrijeme za dijete ne znači samo tjelesno biti prisutan, već znači da se i mentalno posvećujemo djetetu. Ako se ono igra u dnevnom boravku, a vi čitate novine, to se ne ubraja u zajedničko provedeno vrijeme. Odvojite vrijeme i posvetite se djetetu. To se odnosi na mame, a posebice na tate koji kasnije dolaze kući ili su zbog umora skloni ne uključivati se u provođenje vremena s djetetom.



8. Procijenite trebate li reagirati


Kad dijete radi scene ili od muhe radi slona, na svoj način vam ustvari želi poručiti "Pruži mi više pažnje!" Nije uvijek dobro reagirati na te scene. Ako ćete reagirati na svaku sitnicu, tada dijete neće učiti razlikovati što je stvarno važno, a što ne. Stalno će tražiti vašu pažnju i prepustit će se tome da ćete vi rješavati svaki njegov problemčić, umjesto da se sam angažira za njegovo rješavanje. Primjerice, dijete je palo u parku i plače. Procijenite koliko se zaista ozlijedilo. Ako je samo mala ogrebotina, otpuhnite bol pusom i ne podržavajte atmosferu plača, preusmjerite pozornost djeteta. No, poslušajte dijete ako se žali da ga žulja cipelica ili da je ne zna vezati. Pomozite mu jer mu tako pomažete da uči biti samostalno.















Ostale Tajne sretne djece - od 9. do 15. - čitajte OVDJE!



Tekst: Roditelji.hr


Foto:Thinkstock