Kako naučiti dijete da zaspe i nastavi spavati cijelu noć, pitanje je koje muči gotovo sve roditelje male djece. Problem je u greškama koje činimo u vrijeme kad dijete treba poći na spavanje. Na sreću postoje načini koji vam mogu pomoći da brže i uspješnije povećate šanse za djetetov i vaš bolji san.

  • Pogreška br. 1 - Držat ćemo ga budnim do kasno nevečer pa će spavati bez problema
  • Ako radite do kasno te je večer jedino vrijeme koje imate s djetetom, moglo bi vam biti naporno držati dijete budnim kako bi što više vremena proveli s njime. Možda se i nadate da će na kraju biti toliko pospano da će bez problema samo zaspati?

    Koji god razlog imali, nije dobra zamisao da dijete držite dugo budnim. Kad je dijete premoreno, tada mu je teško zaspati i duže spavati u komadu. U tom slučaju djeca naginju tome da se češće bude, no što bi se budila da su išla na vrijeme u krevet.

    Pokušajte imati rutinu i vrijeme kad se ide na spavanje i toga se zatim držite. Nemojte čekati za tu rutinu kad dijete već počne trljati okice. Samo 15 do 20 minuta više, može puno učiniti za miran san.

  • Pogreška br. 2 - Zaspat će u njihaljci
  • Je li vas ikad preplavio osjećaj olakšanja kad ste vidjeli da je vaše dijete zadrijemalo u svojoj autosjedalici ili u njihaljci? Čestitamo, zarađen odmor. No, nemojte pasti na ideju da vozite dijete autom kako bi zaspalo ili da uvijek mora biti u njihaljci da bi zaspalo. Nije baš praktično tako uspavljivati dijete svaku večer, a i na taj način dijete ne može duboko zaspati što mu je potrebno da bi se dobro odmorilo.

    U redu je iskoristiti recimo njihaljku kad je dijete uzbuđeno i plačljivo. No, nemojte to pretvoriti u rutinu.

  • Pogreška br. 3 - Mobil će ga uspavati
  • Vjerojatno ste na veliko veselje vašeg djeteta iznad njegovog krevetića postavili prekrasan mobil. No igračke koje se pomiču, ispuštaju zvukove, svijetle... mogu odvratiti dijete od spavanja. Ono ostaje budno jer promatra što se događa i ne uči da je sad vrijeme za spavanje.

    Najbolje je dijete staviti spavati u zamračenu sobu. Ne brinite da ćete se uplašiti mraka. Za to je dijete još premaleno. Može vam pomoći zvučna igračka čija pjesmica postaje sve sporija i tiša tako da se dijete može tome prilagoditi.

    Kod starijeg djeteta će pomoći mala svjetiljka kako se ne bi plašilo mraka. Nemojte neposredno prije spavanja dopustiti da dijete gleda televizor. Čak i ako uspije zaspati uz njegov omiljen CD, izgubit će pola sata važnog sna. To bi se sljedećeg dana moglo odraziti na djetetovo raspoloženje, što vjerojatno ne želite.

  • Pogreška br. 4 - Rutina nije toliko važna!
  • Možda mislite da rutina kao što su kupanje, pranje zubića ili čitanje bajke ne moraju uvijek biti dio odlaska na spavanje? Možda je vaše dijete već veće i mislite da je preveliko za rutinu? A možda ste i umorni da sve to provedete svaku večer?

    Ali, rutina, koja uključuje smirujuće i ugodne aktivnosti prije spavanja, jest važna jer se tako dijete priprema na spavanje. Čak i odrasli imaju potrebu imati određenu rutinu prije spavanja. Zato ne treba očekivati ni da dijete može samo tako prijeći iz budnog stanja u spavanje bez prijelaznog rituala.

    Nije kasno uvesti rutinu pred spavanje. Samo pobrinite da te aktivnosti radite svaku večer u isto vrijeme prije spavanja.

  • Pogreška br. 5 -  Još danas ću ga pustiti u našem krevetu, a sutra...
  • U večerima kad se dijete privije uz vas, možda će vam biti teško staviti ga u njegov krevetić na spavanje. Ili ćete ga staviti u njegov krevetić, ali se ono u sred noći ionako pojavi u vašem bračnom krevetu. Ubrzo vaš krevet postaje krevet čitave obitelji.

    Dijete nije u stanju razumjeti zašto ga ponekad nosite u njegov krevet, a zašto mu drugi put ipak dopuštate da ostane u bračnom. Moglo bi vas iznenaditi napadajima bijesa sve dok mu ne dopustite da spava s vama u "obiteljskom" krevetu.

    Ako se upravo nalazite u toj situaciji, uzmite dijete na ruke i odnesite ga nježno do njegovog krevetića. Sjedite uz krevetić dok ne zaspe. Za par večeri možete sjediti pokraj vrata, prije no što izađete. Objasnite mu da mora spavati u svojem krevetu. Budite uporni i pozitivni sve dok ne ostvarite svoj cilj.

  • Pogreška br. 6 - Već je vrijeme za veliki krevet!
  • Ako prerano premjestite dijete iz njegovog kinderbeta u običan krevet, moglo bi početi ustajati i lutati po kući u ranim jutarnjim satima. Prije no što navrši 3 godine neće imati razumijevanje za taj potez niti ima samokontrolu da bi shvatilo granice svog novog kreveta.

    Najbolje je prvo isprobati veliki krevet. Ako ne profunkcionira za tjedan dana, vratite dijete u kinderbet. Za par mjeseci pokušajte ponovno. Uvijek imajte na umu da nijedno školsko dijete ne spava u kinderbetu pa neće ni vaše. Zato se opustite.

    Tekst: Ivona Šatrak Foto: Thinkstock