Oprezno s riječju “ne”

Prečesto ponavljanje riječi "ne" može dovesti do toga da vaše zabrane dijete ne uzima ozbiljno i ignorira ih

Štoviše, budući da djeca vole oponašati odrasle, može i samo početi upotrebljavati tu riječ kada nešto ne želi. Zato se koristite tom kratkom i jasnom, negativnom riječju samo onda kad je u pitanju djetetova sigurnost. U svim drugim slučajevima bolje se poslužiti pozitivnom izjavom. Na primjer, ako se dijete želi popeti na mjesto s kojeg bi moglo pasti i ozlijediti se, odlučno recite ne. A kada vas u trgovini traži da mu kupite nešto što u tom trenutku ne namjeravate kupiti, recite da ćete o tome razmisliti drugi put kad budete kupovali.

Budite dosljedni

Ako samo jednom popustite djetetovu izljevu bijesa ili plača i date mu ono što u tom trenutku ne bi trebalo dobiti, to će mu dati povoda i hrabrosti da se na isti način ponaša i drugi put kada nešto bude željelo.

Veoma je važno da budete dosljedni i poštujete pravila koja ste postavili te ne popuštate pod parolom mekog srca “ah dobro, samo ovaj put”. Na isti način trebaju dijete odgajati i drugi članovi kućanstva jer će inače biti zbunjeno.

Budite dobar primjer

Sva djeca, a posebno ona mlađa, mnogo snažnije doživljavaju ono što činite nego ono što govorite. Zato, ako želite da se dijete ponaša na određeni način, morate se i vi tako ponašati.

Uzaludno vam je govoriti djetetu da mora pospremiti svoje igračke ako vi posvuda ostavljate svoje stvari i ne znate gdje vam je što. Ili, ako ne želi prati ručice prije jela, pođite s njim u kupaonicu i operite svoje ruke. Taj će mu primjer značiti mnogo više od vaših riječi.

Ako želite da vas sluša i ne prekida dok razgovarate s nekim, onda se i vi trebate prema djetetu i prema drugim ljudima ponašati na isti način. Ako ste pogriješili u nečemu, recite mu to i ispričajte se. Koliko vam se god to činilo besmislenim, činjenica je da mala djeca razumiju mnogo više nego što mi mislimo. Ne razumiju svaku riječ koju kažemo, ali osjećaju ono što stoji iza njih.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

Djeca koja se sada ovako ponašaju bit će uspješnija u odraslom životu

Znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu trideset su godina pratili 1000 djece i proučavali njihov razvoj…

postavljanje granica

Zašto je važno jasno i na autentičan način djetetu pokazati svoje granice?

Granica je jasna, nevidljiva linija između nas i drugih ljudi i svi ih imamo. Smisao…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove emocije, sudjelovati u njima te koliko se…

odgoj djece u Nizozemskoj

5 lekcija o roditeljstvu koje nam mogu dati nizozemski roditelji

Djeca trebaju opuštene roditelje. Ali biti opušten roditelj nije uvijek lako. Zato se ugledajmo na…