Koliko sadržaj koji djeca gledaju na televiziji koristi ili šteti njihovu razvoju? Znaju li roditelji koje crtane odabrati i treba li uopće raditi selekciju?

Što djeca razumiju od onoga što vide u crtanim filmovima?


Djeca u dobi do dvije godine ne bi uopće trebala gledati televiziju. Stručnjaci sumnjaju da djeca u toj dobi crtane filmove i općenito sadržaje na televiziji vide kao zbunjujući skup boja, zvukova i slika. Ona ne razlikuju stvarnost od televizijskih slika, ne razumiju sadržaj slika i ne shvaćaju o čemu je tu zapravo riječ. Zato nema ni smisla govoriti o “obrazovnom aspektu crtića” za djecu u toj dobi čak ni kad je govor u pitanju. Djeca najviše riječi nauče u interakciji s roditeljima.


Djeca u trećoj godini života razumiju da likovi koji se pojavljuju u crtanim filmovima nisu stvarni, ali vjeruju da ti likovi žive u televizorima.


U četvrtoj godini djeca počinju razlikovati stvarne i crtane likove, ali se još uvijek bore sa razlikovanjem koji gdje pripada, dok u petoj godini djeca i dalje nisu sposobna pratiti određene radnje u cijelosti.


Od sedme do osme godine neka djeca ne mogu zadržati pozornost ni pratiti film dulje od 30 minuta, dok u desetoj godini imaju poteškoće u razlučivanju kadrova i scena.





Kako nasilne scene djeluju na djecu?


Crtići kao što su “Bakugan”, “Dragonball”, “Pink Panther”, “Ben 10” i slični imaju elemente agresivnog ponašanja. Takvi crtići nose poruku da najjači uvijek pobjeđuju te djeca usvajaju vrijednosti prema kojima je ovaj svijet opasan i loš. Osim toga, nasilne scene koje gledaju, djeca pokušavaju kopirati. Također, kod neke se djece može pojaviti strah ili noćne more u kojima su žrtve nekog nasilja ili pak mogu postati potpuno ravnodušni prema nasilnim scenama (ako su dulje izloženi takvim sadržajima).



Spriječite negativan utjecaj televizije na dijete



  • Ograničite vrijeme gledanja televizije i ne odstupajte od toga. Tako će dijete od početka naučiti da se TV gleda u određenim okolnostima te da druga opcija ne postoji.



  • Ne držite televizor u dječjoj sobi i daljinski držite dalje od djetetova dosega.



  • Televizor držite isključen ako ga nitko ne gleda ili ako sadržaj nije primjeren djetetovoj dobi.



  • Imajte pod nadzorom sadržaje koje dijete gleda.



  • Utješite dijete ako ga je neki sadržaj uznemirio, katkad to može biti nešto posve bezazleno, ali utjeha je uvijek potrebna. Razgovarajte o tome što je dijete vidjelo.



  • Komentirajte s djetetom sadržaj koji gleda kako biste vježbali komunikaciju i iskoristili dobro stranu koju pružaju edukativni sadržaji za djecu. Uz vašu pomoć učenje će biti potpunije.



  • Ne nagovarajte dijete na gledanje televizije ako ono za to ne pokazuje zanimanje. Radije se poigrajte s njim.



  • Redovito izlazite s djetetom u prirodu, bez obzira na vrijeme. Jedino će tako dijete stvoriti dobru naviku da previše vremena ne provodi na zatvorenom. Aktivirajte i druge njegove vršnjake i njihove roditelje te motivirajte djecu da se igraju vani pod budnim okom odrasle osobe.



  • Osmišljavajte djetetovo slobodno vrijeme sa što bogatijim sadržajem. Nećete uvijek imati ni snage ni ideja, ali radije tada pronađite manje zahtjevne igre, nego da mu uključite televiziju.



  • Nije svaki animirani film namijenjen djeci, a osobito djeci predškolske dobi. I ne reagiraju sva djeca jednako na televizijski sadržaj, bio on namijenjen djeci ili ne. Imajte na umu djetetov karakter i ne ismijavajte ga ako se uplaši zbog vama bezazlenih stvari.



Dobre strane televizije


Srećom, postoji i niz pozitivnih utjecaja televizije na dijete, uz uvjet da dijete gleda dječji program, edukativne emisije, primjerene animirane filmove, dokumentarce... Televizija pruža informacije o životu i svijetu u kojem živimo, što ne podrazumijeva uvijek loše stvari. Potiče razvoj intelektualnih sposobnosti kao što su slušanje, razumijevanje i pamćenje. Djeci približava slova i čitanje te strane jezike. Primijetite li da dijete pokazuje zanimanje za određeni strani jezik, potičite to i na različite druge načine. Pomoću kvalitetnog televizijskog programa dijete širi svoje horizonte, upoznaje ljudske vrijednosti te raznolikosti.



Kako postupiti - pravilo pet “izbjegavajte”


1. Gledati crtane filmove rano ujutro. Ako je prva stvar koju djeca ujutro vide crtani film, velika je vjerojatnost da neće moći dovoljno pozorno pratiti nastavu ili neke druge zahtjevnije aktivnosti.


2. Ne gledajte crtane filmove pred odlazak na spavanje. Ova vrsta adrenalinskog "laku noć" nije dobra jer to znači da ne postoje granice kada dijete treba ići spavati te su djeca preuzbuđena da bi uopće legla u krevet.


3. Ne gledajte crtane filmove tijekom obroka. Obroci su rijetki trenuci kada je cijela obitelj na okupu i može razgovarati.


4. Izbacite televizor iz dječje sobe. Bilo kakvi elektronički uređaji djecu bude umjesto da ih pripreme za noć.


5. Ne kažnjavajte dijete zabranom gledanja crtanih filmova. Zabranom se postiže suprotan učinak: pojačava se želja za gledanjem. Potrebno je odrediti i poštovati pravila o vremenu kada se gleda određeni film.



Tekst: Petra Zaharan


Foto: Thinkstock