Vaše preslatko dijete ima jednu nimalo slatku naviku - stalno su mu prstići u nosu, a zatim redovito iskopani sadržaj završava u ustima? Što napraviti?

Sva djeca kopaju nos. Mnoga djeca odrastu i nastave to činiti i kao odrasli. Ni to nije tako strašno kad to činimo u privatnosti i time se povremeno oslobodimo nemilog sadržaja, ali naši mališani obično naprave još i korak dalje. Pojedu baukača! Ajme!



Nepristojno je i nehigijenski


Dva su problema s kopanjem nosa. Za početak nije pristojno i mnogima se okreće želudac kad ugledaju da dijete strpa iskopano blago u usta. Drugi problem je higijenski. Nos je prva obrambena linija koja dlačicama i sekretom sprečava ulazak bakterija i drugih nečistoća u naše tijelo. Bakterije i nečistoće bi trebalo zajedno sa sekretom ispuhati u maramicu čime štitimo tijelo pred bolestima. Međutim, papanjem baukača djeca pojedu i spomenute bakterije i nečistoće.


Jeste li znali?
Čak je 91% odraslih ispitanika jedne ankete priznalo je da kopa nos. Dakle, to ne čine samo djeca.
No, ni to nije tako strašno jer u principu želučana kiselina uništi bakterije, no najveći problem kopkanja jest činjenica da si dijete prstićima može ozlijediti sluznicu nosa te tako raskrvariti nos i otvoriti vrata bakterijama kojih ima mnoštvo upravo na prstićima i pod noktima. Završe li nakon kopkanja pristići u očima ili u ušima, bakterije mogu i tu izazvati zdravstvene probleme.




Kako spriječiti dijete da kopa nos?



  • Redovito ispuhujte nosić posebice ako je pun sekreta. Po potrebi ga čistite fiziološkom otopinom



  • Pobrinite se da u stanu nije suh zrak jer on može izazvati sušenje sluznice i svrbež pa zatim i kopkanje nosa. Nosić mažite nekom mašću.



  • Katkad su alergije razlog svrbeža odnosno kopkanja pa pokušajte otkriti o kojoj vrsti alergije se radi



  • U slučaju ozljede sluznice i krvarenja, nagnite dijete prema naprijed i stisnite nos. Nemojte naginjati glavu unazad jer gutanje ugruška može izazvati povraćanje. Objasnite djetetu kako je došlo do krvarenja i da ne smije više to činiti jer je to štetno za njegovo zdravlje.



  • Objasnite djetetu da kopanje nosa nije pristojno, da bi ga druga djeca i odrasli mogli ismijavati i da to ne bi smjelo raditi u javnosti.



  • Dajte djetetu maramicu koju treba uvijek imati u džepu i uputite ga kako da si samo briše nos.



  • Naučite dijete da smiri svoju nervozu. Dajte mu lopticu u ruku koju može pritiskati ili se s njom loptati ili neku igrčku primjerice slagalicu.



  • Postoji posebna gorka tekućina koja se nanosi na noktiće kao lak za nokte koja vam možda i kod ovog problema može biti pomoći. Tekućinu potražite u ljekarni pa namažite djetetu noktiće. Kad krene kopati nos i zatim poželi staviti baukač u usta, okus će mu biti odbojan i gorak.



  • Ako sve to ne pomogne i ako kopanje nosa nije preraslo u opsesivno kopkanje, tada možete nakon svih prokušanih savjeta problem jednostavno početi ignorirati i nadati se da će on samo od sebe nestati. Obično on sam od sebe i prođe.


    Kopanje nosa, koje se stalno ponavlja, svrstava se u istu skupinu radnji koje su povezane s nervozom, primjerice grizenje noktiju, tikovi ili sisanje palca. Time dijete otpušta stres i smiruje se. Intenzivno kopanje nosa duže vrijeme, više od jedan sat na dan, zahtijeva pozornost liječnika otorinolaringologa te dječjeg psihologa koji će potražiti uzroke takovog ponašanja i spriječiti teže ozljede nosne sluznice.