Predstavljen je projekt „Vrtim zdravi film“ čiji je cilj educiranje osnovnoškolaca o zdravim životnim navikama



Projekt prije svega kao zdrave životne navike želi kod djece osnovnih škola poticati pravilnu prehranu i važnost tjelesnih aktivnosti. Zajedno su ga osmislili Hrvatski školski športski savez kao krovna institucija za organizaciju i razvoj školskog sporta u Republici Hrvatskoj i prehrambena kompanija Nestlé s ciljem preveniranja i smanjenja prekomjerne tjelesne težine kod osnovnoškolaca i to u razdoblju od 2010. do 2012. godine.



Projekt „Vrtim zdravi film“ obraća se učenicima na tri različita načina:


a) motivacijom da sudjeluju na natjecanjima Hrvatskog školskog športskog saveza,


b) edukacijom na školskim satovima i tematskim tribinama o pravilnom načinu prehrane,


c) aktivacijom učeničkih školskih video sekcija na izradu kreativno-edukativnih filmova na temu zdravih životnih navika.



Glavni tajnik HŠŠS-a Hrvoje Čustonja prenio je entuzijazam 7 izabranih škola iz različitih hrvatskih gradova: Osijeka, Varaždina, Zagreba, Pule, Rijeke, Zadra i Splita. „Učenici se sve manje kreću i zdravo hrane. Takvi pokazatelji su glavni razlog zbog čega mnoge škole traže način da promjene loše životne navike svojih đaka. Projekt je stoga podržan od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje se aktivno uključilo u izradu edukativnih materijala.



Projekt se podržali i njegovi sportski ambasadori: Zoran Primorac, Mario Ančić i Gordan Kožulj.