odgoj djece

10 pogrešaka koje roditelji trebaju izbjegavati

Naravno da ćete griješiti, pa ljudi ste. Ipak, pokušajte ovih deset stvari izbjegavati u odgoju djece koliko god je to moguće

1. Nasilje nije rješenje

Roditelji moraju znati da batine ili verbalne uvrede nemaju opravdanja kao metode odgoja. Čak i kad mislite da će dobro doći za izbacivanje nakupljene ljutnje, nasilje neće dovesti dijete bliže onome što smatrate ciljem, nego će samo naškoditi razvoju djeteta.

2. Nedosljednost

Kad se dijete u trgovini baci na pod i počne svoj ljutiti program dok vam suosjećajni prolaznici dobacuju razne komentare, teško je ostati smiren. Ipak, neka vrijedi: pravila ponašanja se ne mijenjaju ovisno o raspoloženju i lokaciji nego ih se držimo uvijek i svugdje.

3. Uskraćivanje ljubavi

Koristite li ovu metodu svjesno kako biste natjerali dijete da vas posluša, to će biti loše iskustvo za dijete. Prijetnje tipa: "Ako odmah ne pospremiš sobu, više te neću voljeti!" nikada nemojte izgovarati.

4. Preopterećenje

Djeca nisu multi-tasking-genijalci. Previše pravila i uputa odjednom, mogu brzo zbuniti i preoteretiti. Mala djeca pogotovo ne mogu raditi istovremeno više od jednog zadatka.

5. Loš uzor

Pitate se otkuda djetetu neke čudne navike ili obrazci ponašanja? Odgovor na to potražite prvo u svom ponašanju. Djeca posebice vole usvajati loše navike od roditelja. I zato vrijedi: Pravila koja vrijede za tvoje dijete, vrijede i za vas.

6. Nedostatak pohvale

Dijete je pospremilo posuđe iz perilice posuđa i vi kažete… ništa? Koliko god mislili kako vi to ionako radite svaki dan za dijete će biti važno da to zamijetite. Obavezno pohvalite takvo ponašanje kad dijete samoinicijativno nešto pozitivno napravi.

7. Nedostatak povjerenja

Izrazito je važno imati povjerenje u dijete. Samo tako može i ono naučiti kako biti odgovoran te razvijati zdrav osjećaj vlastite vrijednosti. Dopustite djetetu, stoga, da pokuša, makar pritom znali da je velika šansa da će rezultat biti loš.

8. Ne uspoređujte

Svako je dijete posebno i drukčije se razvija i zato se djeca ne mogu uspoređivati. Osnažujte posebnost djeteta i naučite i cijeniti i vlastite sposobnosti i darovitosti.

9. Kriva komunikacija

Ako ste stalno u sukobu s djetetom, možda su razlog nejasne upute. Dijete najlakše razumije kratke i jasne rečenice o tome što želite. Ako razumije što želite, neće stalno pokušavati proširivati granice svoje slobode.

10. Pretjerana strogoća

Potpuno je normalno da u svakodnevnom životu ne teče uvijek sve po planu. Povremeno dopustite djetetu da se izbori za sebe. Ako želi obuti gumene čizme umjesto tenisica, neće se dogoditi ništa strašno. Razmislite što vam je zaista važno i na tome ustrajte.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje…

Kako se odgaja budući materijalist?

Ako su vam djeca već počela s prohtjevima…

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

Pročitajte i:

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…

citanje djeci naglas

Uvedite ovaj ritual i vaše dijete će lakše naučiti čitati

Ne zaboravite na ovaj važan ritual u životu vaše obitelji koji će djeci donijeti višestruke…