odbijanje hrane

Dijete odbija i bira hranu: Faza odrastanja zbog koje se ne treba nervirati!

Druga godina je vrijeme kad djeca najčešće prolaze kroz faze odbijanja hrane. Nekada sve počne i ranije i nema te sile kojom ćete ih natjerati da nešto pojedu ako to ne žele...

Možete moliti, preklinjati, navijati, bodriti, siliti, vikati, prijetiti se, ali vjerojatno nećete pobijediti. Oni će ili plakati i bacati tanjurić s hranom ili će po tanjuriću kopkati i s gađenjem promatrati taj grozan grašak, salatu ili komadiće mesa. Pojesti neće, to je sigurno. I to je razlog zašto neće upaliti vaš trud i nerviranje. Bolje je smiriti se, dalje nuditi djetetu sve što ste skuhali i strpljivo čekati taj trenutak kad će samostalno odlučiti probati taj grozomorni grašak…

odbijanje hrane

Što sve vaše izbirljivo dijete misli za vašim obiteljskim stolom:

“Pribor za jelo mi je pretežak za držanje.” Ako su vilica ili žlica prevelike za držanje, dijete se čak ni neće potruditi da se samo uhvati u koštac s hranom. Pružite mu privlačan pribor za djecu, toliko malen da ga dijete može bez problema držati.

“Sjedalo mi nije udobno.” Baš kao što vi volite biti dobro pozicionirani kada jedete, vaše dijete također želi udobno sjediti. Dijete treba sjediti na odgovarajućoj visini i da mu je hrana u tanjuriću lako dostupna.

"Ajme, koliko hrane na tanjuru". Stavite li na djetetov tanjur previše hrane mogli biste ugasiti njegov apetit. Bolje je dati malu količinu na velikom tanjuru.

“Bojim se da ću se opeći.” Ako se iz jela još puši, dijete će već znati da je jelo opasno vruće i da ga ne treba jesti.

“Ne sviđa mi se okus.” Dajte prednost manje začinjenoj hrani.

“Gadi mi se.” Hrana koja je previše suha ili previše ljepljiva, može se zalijepiti djetetu za nepce i izazvati povraćanje. Pripazite i na teksturu i izgled.

"Ovo je zeleno. To neću jesti?” Djeca imaju instinkt da zelene stvari mogu biti opasne po zdravlje ako se pojedu ili čak otrovne pa ih nikako neće pojesti.

odbijanje hrane

Važna je vaša reakcija na djetetovo odbijanje ili brljanje po hrani

Odbijanje hrane je, uz jasne rečenice”To je moje!”, znak da je vaše dijete počelo otkrivati svoje “ja” i taj divan osjećaj da može kontrolirati dio svog života. Hrana je svakako odlično područje za vježbanje tog novog osjećaja i upućivanje poruke:”Nisi mi šef! Ja sam sam svoj šef!”

Imajte na umu da zato vaša reakcija na djetetovo brljanje po tanjuru može stvari dodatno pogoršati. Dijete će brzo shvatiti da mu se više posvećujete kad se igra s hranom i zaključiti da tako može manipulirati vama da bi dobilo vašu pozornost. Što više i burnije vi reagirate, to ćete više poticati takvo neželjeno ponašanje. Zato samo opušteno. Nemojte niti pregovarati i ucjenjivati: "Samo još jedan zalogaj za…", ili "Poslije večere ćeš dobiti desert". Radije recite nešto tipa:"Grašak imamo danas za večeru. Ne moraš ga pojesti, ali drugog jela nemamo umjesto toga." I toga se zatim čvrsto držite.

Najbolji savjet za roditelje koji djetetovo odbijanje hrane nikako ne mogu podnijeti

Pokušajte za promjenu sami sjesti za stol, jesti svoj obrok s uživanjem, opušteno razgovarati s djetetom i time mu pokazivati kako trenuci obiteljskih obroka mogu biti ugodni, a hrana razlog za zajedničko uživanje.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Što kad hranjenje postane muka?

Imam curicu od 2 godine koja je do…

Dvomjesečna beba odbija hranu

Beba ima 2 mjeseca i naglo je počela…

Beba odbija hranu

Moja beba ima 9 i pol mjeseci i…

Pročitajte i:

umjetni rollercoaster

VIDEO: Luda vožnja na rollercoasteru u dnevnom boravku

Tko kaže da trebate putovati u zabavni park da biste doživjeli pravu avanturu na brzom…

dijete je progutalo lego kockicu

Hrabri liječnici progutali lego kockice radi korisnog eksperimenta

Britanski i australski pedijatri su se podvrgli zanimljivom eksperimentu. Progutali su lego kockice kako bi…

problemi sa spavanjem kod beba

11 stvari koje mogu ometati miran san naših malenih

Mnogo je razloga zašto naša djeca ne mogu uvečer zaspati ili zašto nemirno spavaju. Neke…

usporedivanje djece

8 razloga zašto ne biste trebali svoje dijete uspoređivati s drugom djecom

Roditelji teško mogu izbjeći uspoređivanje svog djeteta s drugom djecom. Kad je počeo sjediti, kad…