Sačuvajte svoje zdravlje kad su djeca bolesna

Dosta vam je prehlada i viroza koje vaša djeca donose iz vrtića. Kako sačuvati svoje zdravlje kada su djeca bolesna?

Svaki roditelj dobro zna da njegovo dijete mora u nekom periodu života dobiti temperaturu, crijevnu virozu ili običnu prehladu. Pogotovo kada krene u jaslice ili vrtić. Uostalom i odrasli bi se razboljeli da provode dane puzeći po zemlji na igralištu ili da stavljaju svaku igračku u jaslicama u usta, a koja je prošla kroz usta još nekolicine mališana. I dok djeca vrtićke dobi i nisu baš velikodušna u dijeljenju igračaka, itekako su široke ruke kada je u pitanju dijeljenje virusa i bakterija. Stoga je šansa da se mama razboli od svoje djece prilično velika. Kako uopće ostati zdrav kada konstantno njegujete svoje bolesnu djecu, brišući im nosiće, ljubeći i grleći ih?

Vrijeme je za poseban plan protiv “zločestih” virusa i bakterija.

Perite ruke

Znamo da ste milijun puta čuli kako treba prati ruke. No ako ih zaista perete često, šanse da se zarazite od svog bolesnog djeteta smanjuju se za 30 do 50 posto. Upamtite, brzo ispiranje ruku se ne broji, perite ih oko 20 sekundi i to sapunom. A ako imate bolesne članove obitelji, ne bi bilo loše da ruke nakon pranja namažete sredstvom za dezinfekciju ruku. Naime, sapun može oprati neke tipove bakterija i virusa, no sredstvo za dezinfekciju će uništiti sve viruse koje sapun nije oprao. Nabavite mini dezinficijente i držite ih u torbi jer dijete može kihnuti u vas i kada niste blizu umivaonika. Možda vam ovo zvuči pomalo opsesivno, ali većina infekcija prenosi se kontaktom “ruka o ruku”, stoga malo više truda oko higijene neće škoditi.

Ne u kuhinju

Vaše dijete možda voli crtati za kuhinjskim stolom, no probajte mu reći da, dok je bolesno, pokuša crtati u nekoj drugoj prostoriji. Kuhinja je, vjerovali ili ne, prostorija s najviše bakterija u vašem domu. Bakterije, naime, mogu preživjeti na stolovima i ravnim plohama pa bakterije od djeteta mogu biti lako prenesene u hranu te na taj način zaraziti i ostale članove obitelji. Nemojte dopustiti djetetu dok je bolesno da samo vadi hranu iz hladnjaka. Ljudi otvaraju vrata hladnjaka više nego ijedna druga vrata u domaćinstvu. Stoga su ona savršeno mjesto za nakupljanje bakterija.

Stvari se ne posuđuju

Znamo da pokušavate učiti djecu da budu što darežljivija i da posuđuju stvari braći, sestrama, prijateljima… No kada su bolesni, okolnosti su drugačije. Tada je sebičnost čak i poželjna. Virusi i bakterije mogu preživjeti u raznim uvjetima, od nekoliko sati pa čak do nekoliko dana. Stoga pokušajte vašoj djeci objasniti da se svatko igra svojim igračkama te im omogućite da se svatko briše o svoj ručnik. Čak je i zajedničku pastu za zube u slučaju bolesti bolje ne dijeliti.

Operite djetetove igračke

Kada dijete ozdravi, probajte skupiti njegove igračke i oprati ih. Kada je bolesno, postoji mogućnost da se i vi zarazite igračkama kojima se on igrao. Stoga ih pustite, neka budu po cijelom stanu jer nakon par dana slijedi dezinfekcija. Probajte ih očistiti octom ili sapunom i vrućom vodom.

Top 3 mjesta za bakterije

Bakterije i virusi svuda su oko nas, no zaista se vole zadržavati na mjestima koje roditelji konstantno diraju

  1. Košarica za kupovinu u dućanu. Nosite dezinficijent za ruke kako biste ih prebrisali nakon kupovine.
  1. Igračke za park. Sjećate li se kada ste ih zadnji put oprali u vrućoj vodi? Možda je baš sada pravi trenutak.
  1. Sudoper. Prepun je bakterija. Zašto? Zato što u njemu ispiremo hranu, tanjure, a katkada ribamo i povrće. Ribajte sudoper prigodnim sredstvima za čišćenje najmanje tri puta tjedno, a perite ga svaki dan.

Kako ih ne ljubiti i grliti kada su tako šmrkavi, klonuli, bespomoćni? Teška je to odluka i zacijelo većina mama ne može napraviti distancu i ne grliti svoje dijete dok je bolesno. No ipak ga možete ljubiti u čelo, govoriti mu da ga volite bezbroj puta te se sklupčati s njim u krevet jer od vaše ljubavi zasigurno će brže ozdraviti.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Šaljete li skrivene poruke svojoj djeci?

U svojim nastojanjima da budu dobri učitelji, mnogi…

Pročitajte i:

recept za domaći plastelin

S djecom izradite vaš domaći, šareni plastelin

Izrada figurica od plastelina ili gline djeci je jedna od omiljenih kreativnih aktivnosti. U njoj…

udaranje glavom

Dijete udara glavom – ima li razloga za ozbiljnu zabrinutost?

Nije neuobičajeno da pedijatar čuje pitanja majke koja je zabrinuta jer njezino dvogodišnje dijete lupa…

izlazak po hladnoći i zimi

11 razloga zašto već danas izaći na zrak s djecom umjesto sjesti pred televizor

Da, baš danas izađite! Navest ćemo vam za to 11 dobrih razloga. Izađite i ako…

Zašto je za razvoj djeteta važna igra s kockama

Malo je igračaka s kojima se djeca tako dugo igraju i koje koriste za različite…