Prevelike cipelice nisu dobre za zdrav razvoj stopala

Kupiti odgovarajuću cipelicu djetetu nije nimalo lak zadatak. To da ne smije biti premalena i tiskati svi znamo, ali čini se da i prevelike cipelice utječu na dječja stopala koja zbog toga postaju sve šira

“U istraživanju je sudjelovalo više od 20 000 dječjih stopala i rezultat nas je sve iznenadio. Kod djece se zadnjih godina jasno pokazao trend proširenja stopala u prosjeku jedan do dva milimetra u usporedbi s podacima iz 1996.”, rekao je Frank Mayer, direktor Instituta za Sportsku medicinu na Univerzitetu Potsdam iz Kölna.

Zašto dolazi do širenja stopala kod djece, znanstvenici još uvijek nisu do kraja razjasnili, no Frank Mayer isključuje veću pretilost kod djece kao razlog jer je i taj podatak uzet u obzir tijekom istraživanja.

Ipak istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate: više od 40% pregledane djece nosilo je prevelike cipelice.

Razlog zašto roditelji kupuju preveliku obuću djeci vjerojatno je štednja jer se smatra da je djeca ionako vrlo brzo prerastu.

No, isplati li se dugoročno takva štednja ako je poznata činjenica da su kosti stopala malenih vrlo gipke i mekane pa se u neodgovarajućoj obući lako deformiraju. Dodatan problem je i taj što se djeca, noseći neodgovarajuću obuću, često ne tuže na ikakvu nelagodu ili bol ni kod premalene, a ni prevelike cipelice. A jedne i druge mogu deformirati stopalo. Prema ovom istraživanju, u slučaju prevelikih cipelica stopalima nedostaje dovoljno čvrst oslonac pa se proširuju ne bi li ostvarila bolji kontakt s podlogom.

Pročitajte i:

Druga godina života: osamostaljivanje

Sam jedi kašicu žlicom, sam obuci cipele - ''Učini sam!'' jest geslo u drugoj godini…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

dijete grize

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Normalno je da ste zabrinuti - i trebate biti - ako vaše dijete grize brata…

odvikavanje od dude

Odviknuti dijete od dude? Ovako ćete uspjeti!

Najbolji način da dijete odvojite od dude je ponuditi mu bolje alternative. Ako već ima…