Hvalite svoju djecu prema zaslugama, volite ih bezuvjetno…

U ova dva kratka savjeta sadržano je mnogo mudrosti za uspješan odgoj djeteta. Iako su jednostavni i kratki opet se čini da nije lako tumačiti ih pravilno. Možda je tajna u tome što ne znamo razlikovati davanje ljubavi od davanja pohvale te kako koristiti kaznu, a da ne ponizujemo osobu djeteta.

LJUBAV

Osjećaje ljubavi dijete mora dobivati bezuvjetno. Volite svoje dijete zato što ono jest, a ne zato što je poslušno. Privrženost, pažnju i toplinu dajte, kad je osjetite, što više i češće jer će dijete tako osjećati sigurnost te slobodno i neopterećeno rasti. Ljubav nikad nemojte uvjetovati poslušnošću ili darovima.

POHVALA

Uloga pohvale je sasvim drukčija. Pohvala nema veze s ljubavlju(!!!) niti s vašom željom da njome pokažete svoju naklonost prema djetetu. Pohvala mora biti sredstvo kojim ćete djetetu reći u čemu je dobro. Ona mora biti objektivna i što bliža istini. Stoga kad hvalite dijete, to neka bude uvjetovano njegovim uspjehom, a ne vašom željom da se dobro osjeća. Plješćite tek kad nešto uspije, a ne prije toga, dozirajte pohvalu prema težini obavljenog zadatka i ne trošite pohvale uzalud kad je jasno da djelo ne zaslužuje takvu euforiju i veselje.

Nezaslužena pohvala će poljuljati djetetovo povjerenje u vas. Ako je zadatak pretežak, pa dijete doživi velik neuspjeh, za početak ga pokušajte razlomiti na manje cjeline ili preusmjerite djetetovu pozornost na nešto drugo. Nikako ne uljepšavajte neuspjeh i nemojte hvaliti ako to zaista ne odgovara istini.

KAZNA

Kažnjavanje je oduvijek bio način discipliniranja djetata i mnogi roditelji i dan-danas govore kako je to katkad jedini način da neželjeno ponašanje prestane. Međutim, postoji više vrsta kažnjavanja. Što se tiče fizičkog kažnjavanja, ono nije nikada primjeren način odgoja malog djeteta i treba ga osuditi. Ponizuje osobu djeteta kao što ponizuje i svaku odraslu osobu. Zašto bismo djecu tretirali drukčije u odnosu na odrasle samo zato što osjećamo nadmoć i djeca nam – iz straha i osjećaja bespomoćnosti – uvijek opraštaju.

Postoje bolji načini kažnjavanja primjereniji djetetu. Kazna primjerena djetetu jest primjerice da mora sjesti na stolac dok mu roditelj ne dopusti slobodno kretanje. Problem kod svih kazni, a posebice fizičkog kažnjavanja, jest taj da dijete često ne razumije zašto je u kazni. Zato dijete obavezno prije kazne upozorite kakvo je ponašanje nepoželjno i koja je moguća kazna. Izvrstan način upozorenja koji vrlo dobro funkcionira kod djece jest brojanje do 3. Pokazujte djetetu svaki broj prstom i odbrojavajte sporije kako bi dijete stiglo prestati s neposluhom. Ne posluša li dok ste nabrojili do 3, neka uslijedi kazna, primjerice, nema gledanja crtića dva dana i sl. Uvijek budite dosljedni i izvršite kaznu koju ste obećali. Samo na taj način dijete će znati na čemu je i jasno naučiti prepoznavati kad je pretjeralo.

Pročitajte i:

asertivan odgoj

Što je to asertivnost u odgoju? Jednostavno, srednji put između agresije i povlačenja!

Asertivan odgoj igra važnu ulogu u formiranju samopouzdane i društveno prihvaćene mlade osobe. No i…

izbirljiva djeca

Prestanite tjerati dijete da jede i napravite ovih 5 stvari koje će donijeti rezultate za stolom!

Kad djeca u vrijeme obroka nisu gladna ili odbijaju jesti pripremljeno, roditelji su u sto…

Nemojte očekivati od vrtićkog djeteta da se igra po pravilima, razumije suradnju ili dijeljenje

Razlog zašto im pravila nisu draga, zašto ne vole gubiti, zašto ne vole svoje igračke…

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad…