Mama, boli me trbuh!

Kad čujete dječji vapaj, postavljate si sto pitanja. Zašto se djeca žale na bolove u trbuhu i kako im pomoći?

Svaku večer, negdje oko pola osam počinje igra pogađanja kad mali Matija zavapi plačnim glasom: "Mama, boli me trbuh". Da li je to želudac? Što je pojeo? Da li su to bili krastavci koji su mu naškodili? Boli li ga uho? "Vidš, to je zato jer danas nisi obukao kapicu kad je trebalo". Ili je možda mali prst koji si je jucer priklještio?
I tako to traje tjednima. Dječji liječnik će reći da se djeca često žale na bolove u trbuhu a pri tom su zapravo zdrava. Hvala na pomoći! Mjere koje su poduzete u vidu davanja toplog čaja, obloga na trbuhu, masaže a jedino što zapravo pomaže su topli jastučići punjeni trešnjinim sjemenkama, držanje za rukicu i pjevanje pjesmica pet puta za redom. Zašto je to sa malim trbuščićima tako komplicirano?
Mala djeca ne znaju točno reći što ih muči, kažu liječnici. Za malu je djecu trbuh je središnja točka na koju se sve projicira, kažu stručnjaci. Bolovi u uhu mogu se katkada poistovjetiti sa bolovima u trbuhu. Djeca zaista imaju bolove u trbuhu, samo je uzrok bola negdje drugdje. Djeca od šest, sedam godina često ne mogu jasno reći gdje ih boli zato je najbolje, ako bolovi traju duže od dana, potražiti liječničku pomoć. Liječnik će utvrditi je li za bolove odgovoran neki organski uzrok.

Važno: Liječničku pomoć potažite odmah ako dijete ima temperaturu, krvavu stolicu ili proljev, ako povraća ili je općenito lošeg stanja.

Osim organskih, tu su i psihički uzroci kao npr. stres i strahovi. Liječnici kažu da bolove uvijek treba uzeti ozbiljno. Žale li se djeca na bolove, tada ih stvarno i imaju. Pazite: pokažite djetetu da ozbiljno shvaćate njegove pritužbe, ali ako nema drugih, vanjskih znakova bolesti (temperatura ili slično), nemojte tome davati prevelik značaj stalnim ispitivanjem djeteta. Jedna korisna strategija jest odvraćanje pažnje: odvedite dijete u park, ispričajte mu priču, poigrajte se. Često takav mali trik riješi stvar.

Sredstva protiv bolova u trbuhu nisu nikakvo rješenje. Kao prvo, roditelji prečesto posežu za lijekovima ili sredstvima protiv bolova. Za djecu je posebno važno da se nauče nositi sa bolovima. Možete pokušati i ovako: trbuhobolju spremite u jednu kutiju i bacite kroz prozor. To je djelotvornije od čepića, a i predstavlja neku vrst životne lekcije.

Bolovi u trbuhu mogu se, ugrubo, podijeliti na tri vrste:

Bolovi u truhu organskog porijekla

Oko 90 posto bolova u trbuhu je organskog porijekla. Najčešći uzroci su želučano-crijevne bolesti koje se prenose dodirom. Grčevi kod dojenčadi mogu trajati do njihove druge godine života.
Već ćemo puno postići sa redovnim prehrambenim navikama i ritualima. Nutricionisti smatraju da se želudac između obroka mora odmoriti, što znači da ga ne treba pretrpavati sa međuobrocima. Potrebno je vrijeme da se hrana probavi. Većina djece ne podnosi kombinaciju slanog i slatkog.

Daljnji razlozi za bolove u trbuhu organskog porijekla mogu biti upala slijepog crijeva i zapletaj crijeva. Zapletaj crijeva je relativno rijedak, ali je kod male djece u dobi između 3 mjeseca i 3 godine, ipak moguć. U tom slučaju je liječnička pomoć neopodno potrebna! Sve te uzroke, kao što su prehlada ili bolovi u uhu koji se prikazuju u vidu bolova u trbuhu, može objasniti samo liječnik.

Bolovi u trbuhu izazvani stresom

Vrtić prije podne, nakon toga termin za cijepljenje, poslije gimnastika, a navečer bakin posjet, ponekad nije moguće izbjeći kalendar ispunjen terminima i to nije nimalo ugodno. I tako ponekad dođe do pritisaka u trbuhu. Liječnici kažu da je često teško utvrditi uzročno-posljedičnu vezu između psihičkog opterećenja i bolova u trbuhu. U tom slučaju velika je pomoć puno odmaranja i opuštenog maženja sa djetetom te provođenja mnogo vremena sa njim. No, prije nego što krenemo razmišljati o psihičkom uzroku bolova, prvo moramo isključiti neki od organskih poremećaja. Inače je moguće previdjeti ozbiljnu, akutnu bolest.

Isto tako svađa i ljutnja mogu dovesti do bolova u trbuhu, primjerice ako je mama suviše kudila dijete. Neka djeca mogu biti toliko razbješnjela i ljuta da su nakon dugog plakanja posve iscrpljena. Tako nešto je za trbuh naporno. Najbolji lijek protiv bolova u trbuhu je nježno obraćanje djetetu, mirno provedeni sati sa njim ati i uvijek isti ritual prije odlaženja na počinak.

Bolovi u trbuhu izazvani strahom

I kod odraslih je moguće da predstojeći razgovor za posao ili ispis direktorova broja na mobitelu izazovu grčeve u crijevima. Iza toga stoji strah od promjene. Isto tako će pozitivne promjene izazvati treperanje leptirića u trbuhu. Zašto? Trbuh ima mnogo malih sensora koji reagiraju na pozitivne ili negativne promjene.

Isto je kod male djece. Rođenje male sestrice ili brata, posjeta bake, prekrasan dječji rođendan ali i večernji strah od toga da će dijete biti ostavljeno samo kad se ugasi svjetlo, sve to može utjecati na njega. Sve su to simptomi koji mogu uzrokovati bolove u trbuhu i time zapravo signalziraju da dijete na to nije naviknuto i da treba pomoć. U tom slučaju djeci je potrebna sigurnost da je netko uz njih. To ne znači da je navečer potrebno dežurati uz dijete u njegovom krevetiću. Dovoljno je ako se ostave malo odškrinuta vrata da dijete čuje glasove iz druge prostorije. Kako je završila priča sa Matejem? U međuvremenu se ustanovilo da su bolovi u trbuhu bili uzrokovani nedostatkom pažnje tokom večernjeg rituala.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Zabavne i lake ljetne aktivnosti za poticanje govorno-jezičnog razvoja

Škola i obaveze su gotove, što znači da imate više vremena za posvetiti se svojoj…

Razvoj govora kod blizanaca i trojki

Blizanci su skloniji jezičnim i govornim poremećajima. Na koji bi način roditelji trebali komunicirati s…

Maratonsko dojenje između 18. i 24. mjeseca

One majke koje nisu prekinule dojenje nakon godinu dana, mogle bi se iznenaditi količinom djetetovog…

Moje dijete opet kopa nos

Prst u nos, baukač van i u usta. Poznato? I samo što ste ga opomenuli…