Dijete u svakom slučaju mijenja život – ali i vaše tijelo. Možda vas iznenade neke od promjena ako ste prvi put mama. Možda se sada pitate zašto trbuhu treba toliko dugo da bi se vratio u normalu i hoće li vaše tijelo ikada biti kakvo je bilo prije trudnoće i poroda.

Ako pogledate slavne mame, može vam se činiti kao da su iz rodilišta izašle izgledajući kao da nikad nisu rodile. Ali stvarnost je drugačija. Trudnoća i beba utječu na svaki dio vašeg tijela, a neovisno o slavnim mamama, većini običnih smrtnica treba i do godinu dana da bi se tijelo vratilo na staro.

Zašto i dalje izgledam trudno? Jedna od prvih stvari koje mame primijete nakon trudnoće jest to što nekoliko mjeseci nakon poroda i dalje izgledaju trudno. To je savršeno normalno. Sjetite se – beba je u vašem tijelu stanovala punih devet mjeseci. Od trenutka poroda, vaše se tijelo počinje smanjivati i vraćati u stanje prije trudnoće ili u stanje blisko tome, no riječ je o sporom procesu.

Potrebna su otprilike četiri tjedna da bi se vaša maternica vratila na svoju normalnu veličinu, a mnoge žene izgube još četiri do pet kilograma u prva dva tjedna jer se tijelo rješava viška tekućine. No, ako vi niste izgubili te kilograme, ne brinite. I to je normalno.

Kako izgubiti trudničke kilograme? Iako vam se možda žuri krenuti s programom vježbanja ili s dijetom, ključno je da za početak krenete s laganom vježbom kako biste izbjegli ozljede. Čak i mame koje su u odličnoj formi imaju problema s ponovnim početkom vježbanja. Na poslijetku, nositi i roditi bebu velik je zadatak od kojeg se tijelo mora oporaviti. Raspravite o tome sa svojim liječnikom i imajte na umu da s početkom vježbanja morate sačekati – ovisno o tome kakav ste porod imali – četiri do osam tjedana.

Dojenje vam može pomoći da izgubite dio kilograma jer je dojiljama potrebno oko 500 kcal dnevno više. Ako dojite, pazite da tijelu dajete gorivo koje mu je potrebno da bi zadovoljilo povećanu potrebu za energijom. Sada nije trenutak da budete na dijeti; ako previše smanjite unos kalorija, možete izgubiti na količini mlijeka, a prenagao gubitak kilograma (više od kilograma tjedno) može otpustiti toksine koji potom završavaju u vašem mlijeku.

Dobra je vijest da možete vježbati dok dojite. Studije pokazuju da umjereno vježbanje ne utječe na kvalitetu mlijeka sve dok tijelo dobiva dovoljno kalorija.

Prepreke vježbanju

Možda jedva čekate izgubiti kilograme pojačanom aktivnošću, ali vježbanje prvih mjeseci nakon poroda može biti teško. Evo samo nekih problema koji se mogu javiti:

  • umor i iscrpljenost – oni su česti nakon poroda, posebno ako dojite jer neke majke dojenje umara. Pazite na svoju razinu energije i obavljajte samo ono što vas neće izmoriti. Jer vaša beba sada treba svu vašu energiju.

  • kaotičan raspored – prvih tjedana nakon poroda bebin raspored hranjenja može se stalno mijenjati, zbog čega može biti teško slijediti normalnu rutinu.

  • vremenska ograničenja – može se pokazati da vam je za vježbanje ostalo svega nekoliko minuta u pretrpanom rasporedu koji mnoge mame imaju s novorođenčadi. Iskoristite vrijeme koje imate i rasporedite vježbanje na različita doba dana.

  • promjene raspoloženja – kako se vaši hormoni budu vraćali u normalu, možete doživjeti nagle uspone i padove raspoloženja, a može vam se čak i javiti postoporođajna depresija. Vježbanje je dobar način da vam se raspoloženje popravi, ali svakako razgovarajte s liječnikom o rješavanju svoje situacije.

  • krivnja – mnoge mame osjećaju krivnju kada si uzmu vrijeme za vježbanje. Teško se podsjećati da ćete biti bolja mama ako se usredotočite malo i na sebe. Osim toga, ako to budete činili i ako budete vodili brigu o sebi – dat ćete dobar primjer djetetu.

Kako uklopiti vježbanje u svakodnevni život?

  • podijelite vježbanje kroz dan – jasno je, nemate previše vremena. No, imajte na umu da je i par minuta vježbanja – pa tako nekoliko puta dnevno – odlično, barem za prve mjesece.

  • pojednostavnite stvari – vježbanje ne zahtijeva odlazak u teretanu. Možete vježbati i kod kuće, istegnuti se u dnevnoj sobi dok beba spava, protrčati po stepenicama, vježbati uz pomoć stolca...

  • pronađite potporu – dok je beba mala, trebate svu pomoć koju možete dobiti. Razgovarajte s obitelji i prijateljima, recite im svoje želje i planove, zamolite supruga da tu i tamo uskoči...

  • usredotočite se na ono važno – lako je izgubiti želju za vježbanjem i početi misliti da ćete zauvijek imati višak kilograma ili opušten trbuh. Vjerujte, vaše će se tijelo vratiti u normalu. Možda vaše tijelo više nikada neće biti kakvo je bilo, ali dok je beba sasvim malena, ionako imate puno previše obaveza i nećete stići obaviti baš sve. Kad vaše malo zlato ponaraste, bit će mnogo jednostavnije sve uskladiti.

Foto: Thinkstock