Starenje je nezaustavljiv proces čiji učinak se prvo vidi na licu

Starenje kože, utjecaj UV zraka, pušenje te hormonalni status utječu na pojavu bora na koži. Paralelno djeluje i sila teža koja povlači kožu i uzrokuje njezinu „obješenost“.



U Poliklinici Bilić Visionpostoji izbor estetskih i korektivnih operacija koje mogu pomladiti vaš izgled. Možete odabrati operaciju vjeđa ili pomlađivanje uklanjanjem bora uz korištenje dermofilera (kožnih punila) ili Botoxa.




Uklanjanje spuštenog kožnog nabora (blefarohalaza) gornje vjeđe



Višak kože i masnog tkiva na vjeđama može biti velik estetski, ali i zdravstveni problem. Takav poremećaj, osim starijeg izgleda, uzrokuje smetnje pri gledanju, suženo periferno vidno polje, učestalo treptanje i zamor očiju. Ove probleme može riješiti blefaroplastika.



Blefaroplastika je estetski kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože i masnog tkiva na vjeđama.



Postoje i slučajevi kada postoji povećani rizik za kirurški zahvat na vjeđama (npr. duboko uvučene ili pretjerano suhe oči, Gravesova bolest, visoki krvni tlak, dijabetes). Najbolji su kandidati za blefaroplastiku osobe s realnim očekivanjima.







Kako izgleda zahvat?


Kirurški zahvat na vjeđama radi se u lokalnoj anesteziji. Zahvat je bezbolan. Mogu se operirati sve četiri vjeđe, a mogu i samo dvije gornje, odnosno dvije donje. Čitav postupak traje otprilike jedan do tri sata. Prilikom zahvata na gornjoj vjeđi učini se rez na koži u pregibu gornje vjeđe i ukloni dio opuštene kože i masnog tkiva. Rana se zašije vrlo tankim koncem koji se uklanja nakon tjedan dana.



Rezultat operacije


Prvi estetski rezultati vide se nekoliko tjedana nakon operacije, no za najbolji rezultat treba pričekati nekoliko mjeseci. Tijekom tog razdoblja, linija na mjestu reza mijenja boju od blago ružičaste do jedva vidljivo bjelkaste. U većini slučajeva sjenilo se može nanositi na vjeđe već 7 do 10 dana nakon zahvata.


Rezultati zahvata su očiti i licu vraćaju mladoliki izgled. Također, nastupa poboljšanje perifernog vida. U većini slučajeva rezultat operacije prisutan je više godina ili čitav život.



Osim navedenoga, u Poliklinici Bilić Vision uklonit ćemo kirurški i bjeličaste naslage pod kožom vjeđa (ksantelazma, ateromi, milia i sl.), te sve vrste bradavica i sličnih benignih kožnih izraslina s kože vjeđe i posebno vjeđnog ruba, laserom. Upotrebom lasera nije potrebno šivanje niti zatvaranje oka nakon zahvata (tzv. beskrvni zahvat). Moguće je ukloniti izrasline bez oštećenja okolnih trepavica zbog izuzetne preciznosti laserske zrake.




Dermofileri (kožna punila)


Upotrebljavaju se za poboljšavanje izgleda izglađivanjem bora i nabora na dijelovima lica kojima ste nezadovoljni, kao što su brazde između nosa i usana, te sitne bore oko očiju. Ona poboljšavaju elastičnost kože i daju licu svježiji i mladenački izgled. Kožnim punilima ponovno se stvara volumen lica popunjavanjem obraza, ili se poljepšavaju usne, dajući im puniji oblik te profinjeniji i pomlađen izgled.


Na tržištu je prisutno nekoliko vrsta kožnih punila, u Poliklinici se najčešće koristimo hijaluronskom kiselinom, jer se ona prirodno stvara u našem tijelu, znači nije strani materijal, postupno se razgrađuje, a nema nuspojava.




Juvéderm ULTRA


Juvéderm ULTRA je jedino punilo s hijaluronskom kiselinom kojemu je dodan lidokain za bezbolan postupak i jedino punilo koje ima FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) potvrdu da djeluje 12 mjeseci.


Jedinstvena kohezivna nježno tekuća formula ovog dermalnog punila omogućuje:




  • nježnije ubrizgavanje




  • ravnomjernije raspoređivanje u koži bez grudica




  • poboljšanu preciznost kod injektiranja









Injektira se u srednji do duboki sloj kože za popravak umjerenih ili jakih bora i brazdi, kao što su nazo-labijalne brazde.


Postupak s kožnim punilima ne zahtijeva anesteziju, jedino se područje koje se tretira umrtvi hladnim oblogom ili anestetičkom kremom. Postupak je jednostavan te se može izvesti u 10 minuta.


Kod 75 % pacijenata održalo je stupanj popravka u trajanju do jedne godine.




Botox®


Botox® se upotrebljava s ciljem da se na najmanju moguću mjeru smanji vidljivost bora zabrinutosti, bora mrštenja medu očima, sitnih bora s vanjske strane očiju i bora smijeha. To je najpopularniji oblik liječenja dubokih bora koji pomaže da se poboljša izgled i elastičnost kože.


Botox je u kliničkoj upotrebi cca. 20 godina. Od toga, skoro 10 godina je odobren za kozmetičke indikacije (bore).


Premda su rezultati injekcije Botoxa vrlo brzo vidljivi (5-7 dana), vaše lice ne izgleda kao “smrznuto”. Aktivnost mišića na koje djeluje Botox jednostavno je znatno smanjena, tako da još uvijek postoji mogućnost mrštenja i ostale mimike, ali bez bora i brazdi.


Efekt Botoxa traje cca. 4 mjeseca, a nakon toga supstanca postupno nestaje iz organizma, a izgled lica se tada vraća u početno stanje (kao prije tretmana). Pacijenti nakon prve aplikacije često odabiru regularni tretman (tipično 2-3 puta godišnje). Nema bojazni da je Botox zapravo otrov u našem tijelu koji može loše djelovati. Ovdje se radi o minimalnim količinama koje postižu zaglađivanje bora,a nemaju drugih loših djelovanja.







Botox djeluje samo na mišiće koji su smješteni ispod kože, tako da nema prepreke za primjenu na sve tipove kože (svijetla ili tamnija put) bez opasnosti promjene pigmenta.


Postupak varira od osobe do osobe, ovisno o tome što pacijent očekuje i stupnju bora koje se tretiraju. Botox je u pravilu rezerviran za područje čela te bora oko očiju, dok se u donjim dijelovima lica koriste kožna punila.



Tekst: Poliklinika Bilić Vision


Foto: arhiv Poliklinike Bilić Vision, Thinkstock