Vaša beba vam ne zna sama odgovoriti na pitanje vidi li dobro. Zato je važno posjetiti oftalmologa.

Klinci su preslatki s naočalama. No, nažalost, prema mišljenju stručnjaka, malo djece kojima su naočale potrebne u stvari ih i nosi. Iskustvo berlinskog oftalmologa dr. Christopha Weimera je upravo takvo:"Previše problema s vidom se previdi kad su djeca u pitanju". To je, naime, bio rezultat studije koje je doktor Weimer proveo s kolegama uključivši u istraživanje 6000 mališana vrtićke dobi iz Berlina. "19 posto djece imalo je primjetan problem s vidom, no samo ih je 11 posto prepoznato i liječeno."


U našim uvjetima te su brojke vjerojatno još i lošije. Kod djece je važno na vrijeme početi s korigiranjem refrakcijskih grešaka, jer se problemi puno bolje rješavaju što se ranije započne. Prepozna li se problem s vidom tek kod pregleda za upis u školu - što se još uvijek najčešće događa - kod neke djece je već kasno za sprječavanje slabovidnosti oka.



Razvoj vida


Razvoj osjeta vida je sličan hodanju - potrebno ga je svladati korak po korak, odnosno pogled po pogled. "Problem kod beba je da se u slučaju slabog razvoja vida ili neke poteškoće s okom u mozak šalju „neispravne“ slike", smatra dr.sc. NadeždaBilić dr.med. oftalmologinja u Poliklinici za oftalmologiju i ortopediju BILIĆ VISION. Naime, „iskrivljenu“ slike koje mozak prima iz okoline u prvih nekoliko godina djetetova života, usmjeravaju razvoj mozga. Zbog nemogućnosti pravilnog gledanja oka, oba se organa zajedno nepravilno razvijaju - oko šalje pogrešnu sliku, a mozak uči obrađivati informaciju koju dobiva, a rezultat toga je loš vid. "Posebno dramatično je u slučaju razrokosti kad se slike iz oba oka ne mogu spojiti u jednu zbog čega mozak, jer se muči s njihovom obradom, jednostavno zaključi da jedno oko treba "isključiti". To oko do kraja života ostaje slabovidno. Ako se na vrijeme stigne oftalmologu taj se problem može liječiti.", govori dr.sc. Nadežda Bilić dr.med.


Preporuka je da se kontrolni pregled djetetova vida obavi već u vrtićkoj dobi, kako bi se određivanjem korekcije i nošenjem naočala spriječila slabovidnost. Ukoliko roditelj primijeti da djetetu oko „bježi“ prema unutarnjem ili vanjskom kutu oka, tada se pregled preporučuje obaviti i ranije.



Znakovi koji će vam pomoći da prepoznate moguće probleme s vidom vašega djeteta:



  • ako djetetu jedno oko „bježi“ 4-6 mjeseci nakon rođenja



  • ako primjećujete titranje oka (nevoljni trzaji očne jabučice najčešće u horizontalnom smjeru)



  • ako dijete ima sivo-bijelu bjeloočnicu



  • ako dijete stišće oči da bi bolje vidjelo



  • ako dijete jako trlja oči



  • ako gleda slikovnice približujući ih jako blizu očiju



  • ako se približava televizoru kad gleda crtiće



  • ako se češće zabija u stvari ili pokućstvo



  • ako se pojavi crvenila oka, pođite liječniku



  • ako se žali da ne vidi na školsku ploču

  • ako namješta glavu pod određenim kutom da bi jasnije vidjelo



Preporuke



  • najkasnije do kraja druge godine djetetova života obavite pregled kod oftalmologa



  • ako je u obitelji netko sa slabim vidom i velikim dioptrijama, te slabovidnošću, oftalmologa posjetite već u prvoj godini djetetova života.




Pregled vida u djece


Obzirom da se u prvim godinama djetetovog razvoja razvija i binokularni vid koji je potreban radi snalaženja i kretanja u prostoru te osjećaja dubine i prostora, svaka greška refrakcije oka utječe na taj razvoj.



U Poliklinici za oftalmologiju i ortopediju BILIĆ VISION u Zagrebu pregled vida kod djeteta sastoji se od:



  • određivanja vidne oštrine – čitanjem znakova – “kukica” ili slova E, a kod manje djece skijaskopijom.



  • pregleda kojim uočavamo položaj očnih jabučica te eventualni otklon (škiljavost oka)



  • pregleda prednjeg dijela oka i očne pozadine.



  • određivanje potrebnih naočala





Skijaskopija je objektivna pretraga kojom se utvrđuje dioptrija i kod najmanje djece, tako da se pravovremenim određivanjem naočala može spriječiti pojava slabovidnosti (ambliopije) i postizanje optimalne vidne oštrine.




Pregled za naočale


U Poliklinici Bilić Vision obavljamo preglede vida za naočale i kontaktne leće za odrasle i djecu. Uobičajene refrakcijske greške vida:kratkovidnost,dalekovidnost i astigmatizam vrlo brzo će se otkriti uz pomoć kompjuteriziranog keratorefraktometra. Objektivni nalaz se zatim nadopunjuje subjektivnim pregledom, a kod djece do 12. godine života i skijaskopijom. Zatim slijedi precizna korekciju vida naočalama ili kontaktnim lećama. U tu svrhu otvoren je BILIĆ VISION optički centar u Centru Kaptol s ciljem vrhunske završne obrade pacijenata naočalama ili kontaktnim lećama.



Optički centar surađuje s najkvalitetnijim svjetskim proizvođačima okvira, naočalnih stakala i kontaktnih leća te dodatnog pribora. Naočale, kao i kontaktne leće izbor su kako pacijenta tako i preporuke liječnika a vezane su uz dob, aktivnosti djeteta te medicinsku potrebu za određenim pomagalom.



Tekst: Ivona Šatrak i Poliklinika Bilić Vision


Foto: Thinkstock i arhiv Poliklinike Bilić Vision