Zašto se bebe noću tako često bude?

Kako uopće znati da beba ima problema sa spavanjem? Budi se skoro svaku noć tri ili više puta, a treba joj više od pola sata da se umiri i zaspi? Upoznajte osobitosti bebinog sna pa će vam sve biti jasnije

Da biste bolje razumjeli kakav ritam spavanja imaju bebe dobro je znati i koliko bebi treba sna u određenom razdoblju života, te kako izgleda raspored spavanja.

Spavanje po mjesecima

0 – 3 mjeseca

U ovoj fazi beba tek uči razlikovati dan i noć, te se ritam spavanja tek treba razviti. Uglavnom spava između 16 do 20 sati dnevno, ali rascjepkano u intervalu od 2 do 4 sata. Razlog tome je vrlo mali trbuščić. Beba stara jedan dan ima trbuščić veličine trešnje, dok je s mjesec dana velik poput kokošjeg jajeta. Odnosno, vrlo je mali i u njega ne može puno stati, pa beba treba češće jesti kako bi zadovoljila svoje potrebe za kalorijama.

3 – 6 mjeseca

Beba sada spava između 10 do 18 sati, te se i dalje često budi zbog hranjenja. U ovoj fazi spavanje se počinje prilično razlikovati od bebe do bebe, ali je za većinu vrijedi pravilo da imaju tri dnevna spavanja.

6 – 12 mjeseci

Beba u ovom razdoblju spava oko 14 sati. Dnevno spavanje traje između 1 i 2 sata, ali isto tako veliki broj djece spava manje od jednog sata. Također dolazi do izostajanja jednog dnevnog spavanja. Kada se govori o noćnom spavanju, većina pokazuje prve znakove umora između 18 i 22 sata. Uspavljivanje traje oko 30 minuta, te se beba budi po noći i potrebna joj je pomoć roditelja kako bi mogla ponovo zaspati.

 

Promjene navika

Sada kada smo utvrdili okvire oko spavanja koji su značajni za većinu beba, možemo se pozabaviti s problemima, odnosno rješenjima. Da bi se problem riješio, treba ustvrditi što ometa san. Radi li se o navikama (uspavljivanje uz nošenje i dojenje), gladi ili bebi nešto smeta (zubi, probava). Tu pomaže vođenje dnevnika. Nakon otprilike tjedan dana, moći ćete uvidjeti koji je raspored vaše bebe i što bi trebalo mijenjati.

Promjena navika oko spavanja od roditelja će iziskivati puuuuno strpljenja. Međutim, ako to riješite sada, kasnije će vam biti lakše. Kroz sedam do deset dana beba će se naviknuti na novu rutinu. Naravno da će se u početku buniti i odbijati suradnju, jer baš kao i mi odrasli, ne žele mijenjati svoju rutinu, pa i onda kada znamo da baš nije najbolja.

Već prvih dana bebinog života možete primjenjivati rutinu spavanje – buđenje. Iako se to protivi svim našim roditeljskim instinktima, ova rutina pomaže bebi da se nauči sama uspavati. Znači, kada se beba uspava nošenjem ili dojenjem, treba ju lagano razbuditi (maženje po licu, škakljanje stopala) prije nego ju se stavi u krevetić. Na taj će način biti dovoljno budna da uvidi promjenu, a opet dovoljno pospana da nastavi dalje spavati. Ako se skroz razbudi, treba je ponovo uspavati, ali i opet lagano razbuditi prije stavljanja u krevetić. Sretno!

Za dulje noćno spavanje s manje buđenja, pomažu dodatni podoji nekih sat do dva prije spavanja. To posebno vrijedi za bebe kada navrše 6 mjeseci. One su tada već poprilično aktivne i počinju jesti krutu hranu. Međutim, zaboravljamo da voće i povrće koje tada jedu nije ni blizu hranjivosti majčinog mlijeka. Upravo je glad glavni uzrok buđenja kod tih beba.

Uz sve to vrlo je važna i pravilna rutina prije spavanja. To znači da sat do dva prije spavanja nema televizije, kompjutera ili pametnih telefona. Oni ometaju proizvodnju naše prirode tablete za spavanje, melatonina. Ono što rutina treba obuhvaćati je prigušivanje svjetla, stišavanje zvukova, puštanje opuštajućih zvukova, mirnija igra, kupanje, dojenje, puno, puno maženja i nošenja bebe kako bi osjetila roditeljsku ljubav i toplinu. Nakon takve procedure, svaka će beba slađe spavati.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica, udruga Najsretnija beba Hrvatska

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Kupuju li roditelji mobitelima vrijeme za sebe i malo mira od nestrpljive djece

Često se polazi od pretpostavke da današnja djeca…

Kina su puna djece na filmovima na kojima ne bi trebala biti!

Zanimljivo je da živimo u vremenu kada za…

Dijete zadržava stolicu! Zašto?

Sve se češće susrećem s pitanjima roditelja o…

Šestogodišnjak ne želi više cijelu noć spavati sam

Moj šestogodišnji sin ne želi sam spavati u…

Pročitajte i:

zelena boja stolice

Treba li se zabrinuti zbog zelene boje bebine stolice?

Roditelji znaju da stolica kod beba može biti zaista svih boja. Što nam o djetetovu…

znakovi da je beba gladna

Prije no što zaplače, beba će vam pokazati niz jasnih znakova da je gladna!

Novorođene bebe treba često staviti na prsa ili im dati bočicu kako bi namirile svoju…

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad uzrok može biti u zatvoru. Ali ne…

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2 mogu dojiti bebu, ali trebaju obratiti pozornost…