I tate imaju svoju ulogu u dojenju

Svakako neka vaši partneri pročitaju ovaj tekst i shvate koliko je velika njihova uloga u uspješnom dojenju djeteta

U današnje vrijeme proklamirane jednakosti spolova, možemo u časopisima namijenjenim roditeljima male djece vidjeti slike sretnih tata koji drže svoje zadovoljne bebe i hrane ih bočicom. Poruka je jasna: roditeljske uloge su izjednačene, roditelji dijele svoje dužnosti podjednako, pa je tako i posao oko hranjenja bebe podijeljen na oba roditelja.
Možda će se zato nekima i sam ovaj naslov “tate i dojenje” učiniti čudnim. Mame su te koje doje djecu i u prvi tren se može činiti kako su kod dojenih beba uloge majke i oca jasno podijeljene i da je dojenje uistinu samo majčin posao: da je dojenje odnos majke i djeteta koji na neki način isključuje tatu.
Muškarci i žene su jednakopravni, no nisu jednaki. Obje roditeljske uloge su neizmjerno važne. Tata koji je upoznat s važnošću dojenja za bebino, ali i za mamino zdravlje, može mami tjednima, mjesecima, pa i godinama biti snažan oslonac i pomoć u savladavanju svih problema koje dojenje može nositi sa sobom. Isto tako može biti i sretni svjedok ljepote dojenja, svjedok jedinstvenog odnosa mame i djeteta.


Kako sve može pomoći tata

Za dijete je neprocjenjivo važan odnos s oba roditelja. Naravno, mama je ta koja doji. Tata se u prvim danima može osjećati isključenim, no iako to na prvi pogled nije vidljivo, tata može jako doprinijeti uspješnom dojenju i povezivati se s bebom koja je stigla u obitelj.
1. Još u trudnoći, tata može s mamom čitati o važnosti dojenja: odluka o dojenju često se stvara prije nego se beba rodi.

2. Mnoge bebe podriguju nakon podoja (ili čak usred njega!). Tata može biti taj koji će podići bebu i pomoći joj da podrigne. Ako beba ima dojenačke kolike, tata je može nositi, masirati joj trbuščić i tako joj olakšati tegobe.

3. Ako je beba gladna, vjerojatno neće biti zainteresirana za igru i maženje, no beba koja je nahranjena rado će se maziti i spavati na tatinim prsima. Tako će se novorođenče povezivati i s tatom i naviknuti se prepoznavati tatin dodir i miris.

4. Mnogi očevi rado preuzmu dužnost premotavanja i kupanja bebe. To su također trenuci u kojim se tata i beba međusobno upoznaju i povezuju, a mama može iskoristiti to dragocjeno vrijeme za odmor i opuštanje, što je izrazito važno kako bi dojenje dobro funkcioniralo.

5. Ako u obitelji ima još djece, stariji brat ili sestra mogu biti zatečeni prinovom koja uspješno okupira mamu veći dio dana (pa i noći). Ako pak tata provodi vrijeme sa starijom djecom, igra se s njima, čita im ili s “velikima” obavlja kućanske poslove, oni će se osjećati manje ljubomorni na novorođenče, a mama će biti bar malo pošteđena osjećaja podijeljenosti između bebe i starije djece.

6. Prvi dani dojenja mogu biti zahtjevni. Ponekad mama ima osjećaj da podoji traju cijeli dan i noć, bez kraja i konca, tako da ne stiže dovoljno jesti ili piti. Dok mama doji bebu, tata joj može donijeti sendvič ili piće (potrebno je popiti čašu tekućine uz svaki podoj!) i podsjetiti je da se odmori dok beba spava. Isto tako, važno je da tata shvaća da je oporavak nakon poroda i briga o bebi najvažniji i često jedini mamin “posao” prvih tjedana. Sada je tatina briga preuzimanje većeg dijela kućanskih poslova ili da organiziranje pomoći u kući. Sada je i prilika za spuštanje kriterija o savršenom kućanstvu…

7. Ponekad je mami teško namjestiti bebu u dobar položaj za dojenje, posebno prvih dana i tjedana. Tata koji se još za vrijeme trudnoće informirao o dojenju moći će pomoći mami namjestiti bebu u ispravan položaj ili će dodati mami jastuk i pomoći joj da se udobnije smjesti.

8. Psihološka podrška ima neprocjenjivu vrijednost! U trenucima umora i neispavanosti, mami će puno pomoći tatino ohrabrivanje i svijest da čini dobro time što doji bebu i tako joj daje najzdraviju hranu iz najljepše ambalaže. Ako se pojave problemi s dojenjem, mama će ih lakše prebroditi ako i tata zna da su problemi rješivi i ako predstavlja štit između mame i okoline koja je često dobronamjerna, ali i slabo educirana o dojenju. A korisno je ako tata, kao i mama, zna broj SOS – telefona za pomoć pri dojenju.

9. Kada period dojenja traje duže nego što je uobičajeno u našoj okolini, mnoge mame se suočavaju s nerazumijevanjem, pa čak i osudama. Tada je najvažnije imati podršku u najbližoj okolini. Tata koji je upoznat s vrijednošću produženog dojenja pomoći će mami i malom-velikom sisavcu da u dojenju uživaju i nakon godine dana.

 

Izvor: www.roda.hr

Foto: Profimedia

 

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Pomoć kod bolnih i ispucalih bradavica kod dojenja

Najčešći uzrok bolnih i ispucanih bradavica jest bebino…

Pročitajte i:

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2 mogu dojiti bebu, ali trebaju obratiti pozornost…

Iz maminog iskustva: Praktične prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način prehrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre…

debele bebe

Je li moja beba previše bucmasta?

Već ste vjerojatno čuli kako bebe rastu nevjerojatnom brzinom. Takav rast koji dožive u prvoj…

tekućine kod uvođenja dohrane

Beba ništa ne želi piti! Ovo možete napraviti...

Vrijeme je uvođenja kašica i neka djeca sada pokazuju manji interes za tekućinom. No, ona…