Što se sve događa s bebom u prve dvije godine njena života

Od trenutka kada beba dođe na svijet, ona ga upoznaje promatranjem i upijanjem svega što se oko nje događa. Brzina kojom se bebin mozak razvija već na samom početku njezina života zadivljujuća je, zbog čega beba svaki mjesec svoje roditelje iznenadi novim napretkom u svom razvoju

Istraživanja pokazuju kako su prve godine djetetova života najvažnije za njihov intelektualni razvoj i uvelike utječu na to koliko će djeca biti uspješna u životu.
Kako bi novopečene roditelje, ali i one koji u tome imaju već određenog iskustva, podržao u jednoj od najzahtjevnijih životnih zadaća, dm od 2004. godine provodi dm babybonus program. Potonji program pruža podršku roditeljima koji imaju djecu do dvije godine starosti u obliku korisnih savjeta i informacija o odrastanju djeteta, besplatnih proizvoda, a njegovi korisnici mogu ostvariti i značajne popuste prilikom kupovine u dm-u ili kod partnera programa.

Iz dm-a poručuju kako su prema iskustvu koje su stekli razgovarajući s roditeljima mališana u sklopu dm babybonus programa, jedna od stvari koja ih prilično brine je kako znati napreduje li njihovo dijete dovoljnom brzinom. No, unatoč činjenici što dječji mozak radi punom parom, važno je znati kako je svaka beba jedinka koja se razvija nekom svojom dinamikom i ne postoji jedinstveno pravilo koje određuje u kojem bi životnom trenutku beba trebala svladati određene izazove. Primjerice, neke bebe svoju prvu riječ izgovore i prije prvog rođendana, dok druge to čine kasnije - a što ne utječe na njihov kasniji uspjeh u školi, ali i u drugim područjima.

Uzimajući u obzir tu činjenicu, u nastavku donosimo detaljnija objašnjenja o tome što se događa u razvoju bebe tijekom prve dvije godine njena života.

1. Od prvog do trećeg mjeseca

Tijekom prva tri mjeseca svog života, beba će na vaš osmijeh uzvratiti svojim smiješkom, a moći će i podići glavu dok leži na svom trbuhu. Nakon tri mjeseca, njezin će se vid toliko poboljšati da će jednostavno moći pratiti neki predmet u luku od 180 stupnjeva, a njezina omiljena igra postat će slušanje vašeg pjevanja. Nagrada za vaš napor bit njezin širok osmijeh!

2. Od četvrtog do šestog mjeseca

Nakon samog rođenja, beba je mogla raspoznati samo crnu, bijelu i boje s visokom rezolucijom, dok će nakon četvrtog mjeseca beba moći razlikovati sve dugine boje. Od toga da je beba mogla samo dići svoju glavicu i prsa, sada će moći i sjediti, uz podršku jastuka i svojih ruku, ali i valjati se. Beba će moći i dohvatiti određene predmete. Zato će sigurno zavoljeti i igru u kojoj je potrebno samo rastegnuti dekicu i razbacati igračke po njoj - na vama je da ju potaknete da ih dosegne, a već blizu šestog mjeseca možete započeti i s pričanjem priča jer je bebina pažnja sada znatno fokusiranija. Nemojte se iznenaditi ni zvukovima koji bi mogli nalikovati pravom jeziku.

3. Od sedmog do devetog mjeseca

Nakon valjanja, beba će provesti neko vrijeme kako bi uvidjela kako se može kretati naprijed ili nazad. Tijekom tog razdoblja beba bi mogla započeti s puzanjem i sjediti bez podrške. Pripremite se i da biste od svoje bebe mogli čuti, doduše žamorom: "Mama, tata". Jedna od omiljenih dječjih igra u tom razdoblju bit će igra skrivača - sakrijte se i potom se opet pojavite, dječji smijeh je zajamčen!

4. Od devetog do dvanaestog mjeseca

U ovoj fazi je napredak u razvoju djeteta najizraženiji. Vaša će se beba moći samostalno hraniti (u ovoj fazi može zgrabiti i manje predmete u ruke), moći će se početi i kretati pridržavajući se pritom za namještaj, a potom i učiniti svoje prve korake - no, kod svakog djeteta varira trenutak u kojem će se to dogoditi. Njezina omiljena igračka u ovoj fazi bit će glazbeni instrument jer će, u skladu s razvijenijim motoričkim sposobnostima, moći, primjerice, i bubnjati po bubnju, a za svog mališana možete organizirati i malu plesnu zabavu. Rado će se pridružiti i začiniti ju svojim "mrdanjem".

Druga godina djetetova života

5. Od 13. do 15. mjeseca

Mnogi će se složiti kako je druga godina djetetova života još uzbudljivija jer donosi pregršt novosti, a dijete gradi svoju osobnost i biva sve nezavisnijim. Dijete će u ovoj fazi moći tečno izgovoriti nekoliko riječi, naučit će se još i bolje kretati, a počet će učiti i trčati. Jedna od omiljenih igra postat će mu igra s loptom, a možete računati i na njegovu pomoć u kućanskim poslovima.

6. Od 16. do 18. mjeseca

Od nekoliko riječi, vaša će beba moći izgovarati već i kraće rečenice. Slušajući vaše upute, vaš će mališan moći i nespretno prati zubiće. U ovoj fazi do izražaja će doći i njegov karakter - svoje bi frustracije dijete moglo pokazati u obliku bijesa, a ako uvidi da bijesom može dobiti ono što hoće, koristit će ga u još većem intenzitetu. Njegovo će samopouzdanje rasti, a pomoći ćete mu da dalje radi na njemu pohvalama kada učini nešto dobro.

7. Od 19. do 21. mjeseca

Već u 19. mjesecu bebin rječnik bit će pozamašan i moći će razumjeti 200 ili više riječi, a njegova koordinacija pokreta bit će sve bolja pa će moći i još bolje trčati i bit će još bolji pomagač u poslovima oko kuće. Učeći imitiranjem, vaša će beba brinuti o svojoj igrački (lutki) jednako kao što vi brinete o svom djetetu, a znat će i imenovati neke dijelove tijela. Vaš će mališan moći i pokupiti svoje igračke nakon što mu to kažete, a pomoći će vam i prilikom odijevanja - moći će si obući i cipele.

8. Od 22. mjeseca do druge godine

U ovoj se fazi vaš mališan uistinu ubrzano razvija te će moći govoriti o sebi i svojoj obitelji, ali i otvoriti vrata vašim gostima. Moći će i pjevati pjesmice, dijeliti svoje igračke s vršnjacima, a jasnije će pokazivati i kada mu se nešto sviđa, odnosno ne sviđa. Od bebe, vaš će se mališan prometnuti u pravog malog čovjeka koji će moći početi razlikovati i spolove, a više ga neće razumjeti samo njegovi bližnji, već i većina ljudi koja ga prethodno nije upoznala.

Na ovom putu bebinog razvoja od velike će vam pomoći biti i dm babybonus program, o kojem je bilo riječi i na početku ovog članka. Iz dm-a poručuju kako je proces prijave u dm babybonus program čiji je cilj omogućiti što bezbrižnije prve korake vašeg mališana jednostavan, a prijaviti se možete putem active beauty terminala u bilo kojoj dm prodavaonici ili dm internetskoj stranici te odmah dobiti paket besplatnih pelena i vlažnih maramica te paket dobrodošlice. On uključuje savjetnik s korisnim informacijama koji će vam pomoći da se što bolje snađete u određenim situacijama te knjižicu s popustima na proizvode koje možete ostvariti u dm-u i kod dm-ovih partnera poput Chipolina, Magic baby, Svijet beba, Planet Zoe, Vitapur, Chicco, C&A, Pixie Kid i Prvi otisak.

Tekst i foto: promo

Preporučujemo

Pročitajte i:

16 savjeta koje su mame s iskustvom dale budućim dojiljama

Dojenje djeteta za svaku je majku posebno iskustvo. Nekad sve ide lagano od početka, a…

Hrenovke, rajčice i grožđe - kad ih dajete djeci, obavezno ih narežite!

Škotski znanstvenici ustanovili su da je grožđe treći po redu razlog gušenja zbog hrane kod…

VIDEO: Fascinantna animacija pokazuje kako doista izgleda dojenje

Kako to zaista izgleda kad dijete pravilno zahvati prsa i koji sve mehanizmi sudjeluju u…

Majčino mlijeko u Petrijevoj zdjelici ubija bakterije

Da majčino mlijeko štiti dojeno dijete od bolesti, to svi načelno znamo. No, ova je…