Pravilan porast težine kod beba

Vječna tema i strah mladih mama je porast bebine težine. Je li pravilan, dobiva li beba dovoljno grama mjesečno, koliko uopće treba dobivati što je normalno i očekivano?

Porast težine kod beba je prije svega individualan i ovisan o čitavom nizu čimbenika. Na to koliko će beba dobiti u prvim mjesecima utječu:

  • nasljeđe, građa i konstitucija odnosno visina i težina roditelja
  • porođajna težina bebe
  • trenutak porođaja (terminska beba ili prijevremeno rođena beba)
  • prehrana dojenjem ili adaptiranim mlijekom
  • zdravlje djeteta

Majke su posebno osjetljive na ovu temu i često vrlo zabrinute. Nerijetko traže univerzalna rješenja i recepte od liječnika kako hraniti dijete i svakodnevno mjere napredak, a pritom su sklone potpuno ignorirati svoj zdravi razum i promatranje djeteta. Porast težine kod beba nije ujednačen ako ga pratite dnevno i to nikad neće donijeti umirenje kod majke, već upravo suprotno, dodatnu zabrinutost. Razmislite koliko samo puna ili prazna pelena mogu utjecati na rezultat na vagi. Katkad kratke bolesti mogu zaustaviti porast težine, katkad u fazi rasta dijete odjednom traži više hrane, a prsa se ne mogu odmah prilagoditi. I djetetova aktivnost utječe na trošenje energije pa će beba u fazi okretanja, puzanja ili prohodavanja trošiti više energije.

Kako biste se lakše snašli i mali otprilike osjećaj koliko je dovoljno, pogledajte kako otprilike izgleda pravilan porast težine kod beba do prve godine života:

  • Novorođenče - 3500 g *
  • 6 mjeseci - 6300 g **
  • 1 godina - 9700 g ***

Jednostavna formula iza ovih brojaka je sljedeća: Prosječno dijete će se roditi s 3500 g. Za šest mjeseci dijete će udvostručiti svoju porođajnu težinu i imati otprilike 6300 g. Sa godinu dana dijete će svoju težinu utrostručiti i imati 9700 g.

Mamama za manje brige

Svako dijete napreduje svojim ritmom, katkad nepravilnim, ima faze mirovanja i faze rasta i zbog toga treba pratiti ukupan napredak, primjerice na mjesečnoj bazi. Treba uzeti u obzir da bebe na prsima obično ne dobivaju toliko, koliko dobivaju bebe na adaptiranom mlijeku. Ni to ne mora biti pravilo, a svakako nije dokaz da je adaptirano mlijeko bolje i hranjivije. To je također jedna od predrasuda jer se smatra da će dijete biti zdravije, ako dobije više masnih kolutića oko bedara. Naprotiv, znanstvenici pretjerano gomilanje masnoća u ranom djetinjstvu povezuju s pojavom problema s pretilošću kasnije u životu. U tom smislu će bebe na maminim prsima često malo manje dobivati na težini što je također normalno. U konzultaciji s pedijatrom promatrajte mjesečni bebin napredak i uzmite sve gore navedeno u obzir. I na kraju još nešto. Ako je vaša beba vesela, živahna, aktivna, zadovoljna, promijenite 6 do 10 pelena na dan, to znači da je vrlo vjerojatno sve u redu i s porastom njezine težine.

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Komentari

Vezano uz temu

Njega bebinih noktića

Noktići novorođene bebe mogu biti slabi, dugački, mekani,…

Kako pomoći bebi da podrigne?

U prvih nekoliko mjeseci života mnoge bebe uz…

Bebe znaju uživati u Božiću!

Kad se obitelj koja ima malu bebu priprema…

Pismo desetomjesečne bebe Djedu Božićnjaku

Vrijeme je pisanja pisama Djedu Mrazu, Djedu Božićnjaku…

Pročitajte i:

Rani znakovi razvojnih poremećaja kod djece

Iako znamo da svako dijete ima svoj razvojni put i ritam napredovanja, neke stvari ipak…

Čime potičemo, a čime otežavamo motorički razvoj djeteta

Donosimo intervju s prim. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, pedijatrom iz Zagreba o motiričkom razvoju beba

Spriječite karijes bočice!

Bez obzira na to što će mliječni zubići jednoga dana ispasti, bolje bi bilo izbjeći…

Protresite dijete i srušite si svijet

Kakve strašne posljedice po dijete mogu nastati ako se njegov plač pokušava smiriti nekontroliranim tresenjem,…