Nova pravila u prehrani beba

Nova pravila za prve kašice su - pravila više nema! Dajte djetetu jesti sve ono što smatrate da je zdravo, hranjivo i dobro...

Desetljećima su mame slijedile razne tablice, pravila i zakone o dohrani bebica, poštovale su preporuke o tome čime krenuti, s koliko mjeseci uvoditi nove namirnice, kada početi s mesom ili ribom, a na sam spomen jakih alergena poput kikirikija, jaja i kravljeg mlijeka, odmahivale su glavom jer je to donedavno bilo nespojivo s prehranom beba.

No danas je sve drukčije!

Priču su promijenile velike zdravstvene studije i potpuno nove smjernice krovnih svjetskih zdravstvenih institucija - ESPGHAN (Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu) i WHO (Svjetska zdravstvena organizacija). Danas je preporuka sljedeća: uvodite dohranu, odnosno prehranu koja je svojstvena vašem podneblju, tradiciji i prehrambenim navikama u obitelji. To će u mnogočemu olakšati mamama koje tek počinju dohranjivati bebe, a onima koje su već počele s dohranom "po svom" ovo je znak da su baš sve činile dobro.

Priča o dohrani beba nije tek nešto što se spomene, napravi i to je to. Bebama zapravo već od prvog zalogaja usađujemo prehrambene navike kakve želimo da njeguju cijeli život. Naravno, najveći je naglasak na zdravlju jer hrana i jest lijek ako uzmemo u obzir da iz namirnica crpimo sve što je organizmu potrebno. I baš je zato važno odmalena navikavati dijete na raznovrsnu prehranu, što je doista najzdravije.

"Koliko god danas mislimo da je dojenčad jako osjetljiva, moramo biti svjesni da je mladi organizam zapravo jako prilagodljiv i dobro osposobljen za preživljavanje, što dokazuje upravo različitost tradicija u svijetu. Majke u Iranu, primjerice, svojoj djeci kao prvu krutu hranu daju jaje - nešto što se kod nas donedavno nalazilo tek negdje u sredini tablice dohrane. U Njemačkoj je, pak, uvriježeno dohranu započeti mesom i povrćem, a kod nas voćem i žitaricama", istaknula je Tena Niseteo, diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije i klinička nutricionistica Klinike za dječje bolesti Zagreb za ljetno izdanje časopisa Storykids.

Dosadašnji kalendar dohrane kao vodič i pomagač, a ne kao pravilo

Kalendar dohrane na koji smo naviknuti i dalje će sigurno služiti mnogim mamama jer im pomaže i daje informaciju, no sloboda u odabiru i izboru mora postojati te se roditelji trebaju voditi osjećajem i djetetom, a ne isključivo pisanim slovom. Važno je, rekla je Tena Niseteo, da kalendar služi kao svojevrstan vodič kroz namirnice i recepte kojeg se ne moramo slijepo pridržavati u smislu redoslijeda i starosti djeteta jer prehrana dojenčeta smije i treba biti individualna i različita. Dakle, izbor je na roditeljima. Promatrajte dijete, prepoznajte njegove znakove, zainteresiranost i spremnost na novi svijet, svijet tisuću okusa, boja, mirisa i tekstura! Promatrajte dijete, a ne samo kalendar!

Više o temi dohrane, kako započeti, koje su namirnice lakše, a koje teže probavljive i mnogo, mnogo drugih detalja koji bi mogli zanimati mame, potražite u časopisu Storykids u temi ‘Prva kašica – Jeste li spremni za avanturu?’

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Nestlé voćni pirei – zabavan i zdrav međuobrok ili desert za svakog mališana

Nakon prvih šest mjeseci hranjenja isključivo majčinim mlijekom…

Treba li i kada uvesti gluten u prehranu bebe?

Majke koje isključivo doje dijete, mogu biti potpuno…

Nestlé žitne pahuljice za bezbrižan početak dohrane

Ništa ne može nadmašiti osjećaj kada vidite kako…

Promjena dohrane

Beba je stara 3 tjedna i na bebimilu…

Pročitajte i:

Važnost noćnog dojenja

Funkcije tijela noću usporavaju jer spavamo, no dojenje u prvo vrijeme mora se nastaviti i…

Majčino mlijeko pomaže u zaštiti od alergija

Majke koje konzumiraju jaja tijekom trudnoće i razdoblja dojenja uvelike mogu smanjiti rizik za alergiju…

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka

Mama stavi svoju gladnu bebu na dojku, beba počne sisati i već nakon par gutljaja…

Kako dojiti u raznim položajima?

Dojenje ne mora biti uvijek u istom položaju. Naprotiv mijenjajte ga ovisno o tome dojite…