porast težine

Minimalan mjesečni porast težine kod beba

Minimalna norma dobitka beba na težini svaki mjesec tijekom prva četiri mjeseca života jest 500 g. Tu je normu propisala Svjetska zdravstvena organizacija za porast težine novorođenčadi diljem svijeta nakon istraživanja na gotovo 6000 djece. Pokazalo se da su osobitosti porasta težine kod djece koja se isključivo hrane na prsima jednaka kod sve djece neovisno o boji kože i zemlji u kojoj žive.

Spomenuta norma kao i tablice porasta težine kod beba Svjetske zdravstvene organizacije preporučene su svim zemljama kao opće norme razvoja djece koja su na majčinim prsima. Međutim, te preporuke ne podržavaju mnogi naši pedijatri. Kod nas još uvijek vrijede tablice koje su određene u drugoj polovici prošloga stoljeća na osnovi podataka dobivenih u prehrani djece najčešće hranjene adaptiranim mlijekom.
U tom razdoblju pa sve do 90-ih godina u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, snažno se propagirala adaptirana hrana za novorođenčad dok je dojenje bivalo marginalizirano kao primitivan i nedostatan način prehrane novorođene djece. Budući da većina majki tog doba nije dojila, tadašnje tablice su kao relevantne donosile podatke koje je tada bilo moguće skupiti. To su, naravno, u većini slučajeva bili podaci o djeci hranjenoj adaptiranim mlijekom. Pritom nisu u obzir uzimane razlike u porastu težine između djece koja se hrane na prsima i one na bočici. Zbog toga su prema tim tablicama djeca svaki mjesec trebala dobivati 600 do 800 g u prvoj polovini godine, a po 500 do 700 g u drugoj polovini godine, neovisno o tome jesu li dojena ili hranjena na bočicu. Takav tempo porasta težine, međutim, nije reprezentativan za dojenu djecu.

Porast težine kod djeteta hranjenog na adaptiranom mlijeku
Dijete na adaptiranom mlijeku u prosjeku manje naraste, a više se udeblja te je u prosjeku manje pokretljivo i motorički razvijeno. Takav napredak podržavaju tablice normi prema kojima bi dijete u prvoj polovini godine trebalo svaki mjesec dobivati 600 do 800 g, a po 500 do 700 g u drugoj polovini godine.

Porast težine kod djeteta na prsima
Djeca na prsima s godinu dana pokazuju da više su rasla, manje se debljala i s godinu dana starosti motorički su pokretljivija. Manji porast težine rezultat su naprednije motorike i veće aktivnosti djeteta. Djeca koja doje, obično između 4. i 6. mjeseca počinju aktivnije svladavati nove motoričke vještine, pokušavaju sjesti, neki pokušavaju puzati i tada porast njihove težine iznosi 500 do 600 g na mjesec. U drugoj polovici godine porast je manji. Od 6. do 9. mjeseca dojena djeca dobivat će 300 do 500 g na mjesec, a poslije 9. mjeseca kada već mnogi počinju s prvim koracima, samo 100 do 300 g na mjesec.

Osobitosti porasta težine kod novorođenčeta pa do godine dana starosti djeteta

  • fiziološki gubitak na težini 2 do 3 dana nakon rođenja normalan je i očekivan. Iznosi 5 do 8% porođajne težine
  • za dva tjedna života dijete treba nadoknaditi gubitak i povratiti svoju porođajnu težinu
  • minimalni dobitak na mjesec tijekom prvih 4 mjeseca je 500 g
  • s navršenih 6 mjeseci dijete bi trebalo udvostručiti svoju porođajnu težinu
  • s navršenom 1. godinom dijete bi trebalo utrostručiti svoju porođajnu težinu

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

težina novorođenčeta

Napredovanje novorođenčeta na težini

Napredovanje težine kod novorođenčeta slijedi određene pravilnosti koje…

prehrana beba

Što treba jesti beba do 6. mjeseca života?

Sve do otprilike 6. mjeseca života sastav majčina…

Pročitajte i:

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad uzrok može biti u zatvoru. Ali ne…

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2 mogu dojiti bebu, ali trebaju obratiti pozornost…

Iz maminog iskustva: Praktične prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način prehrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre…

debele bebe

Je li moja beba previše bucmasta?

Već ste vjerojatno čuli kako bebe rastu nevjerojatnom brzinom. Takav rast koji dožive u prvoj…