Iz maminog iskustva: Praktične prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način prehrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre strane mliječne formule, otkrila je mama koja nije dojila drugo dijete. Pritom se ne osvrćemo na sastav mliječnih formula jer se one ne mogu usporediti s kvalitetom majčinog mlijeka, već na praktičnost prehrane formulom.

Učestalost

Na početku, bebe koje se hrane mliječnom formulom jedu svaka dva sata, ali iz mog iskustva, to se može ubrzo produljiti na svaka tri. U svakom slučaju, hranjenje svakako oduzima većinu dana kada imaš novorođenče, no s dojenjem je puno učestalije, a time i manja šansa za duljim spavanjem noću.


Probava

Beba koja se hrani adaptiranom formulom ima stolicu rjeđe od dojene bebe, barem iz mog iskustva, ali je problem što može biti u "komadićima", što je prilično gadno. U mom slučaju bljuckanje nije bila česta pojava, ali opet, svaka beba je drugačija.

Cijena

Adaptirane formule su skupe. Da ne pričam o cijeni dodataka kao što su bočice, stalak za sušenje, posuda za putovanje, a ako želite, tu možete dodati i grijač za bočice. Rekla bih da to i nije baš povoljno.

Priprema

Odmjeravanje i pripremanje obroka je prava gnjavaža, osobito kada je beba gladna i nervozna. Više se ne mogu sjetiti koliko puta su mi se tresle ruke i preskakalo srce dok sam pripremala bočicu, a beba plače u pozadini. Pokušala sam razne metode da sebi olakšam ovaj proces, od pripremanja u ogromnu posudu, pa do ulijevanja u nekoliko bočica koje potom samo zagrijem. Postalo je jednostavnije, ali nikada nije lagano i bez nervoze. Također, ostaju mrlje na slinčeku i odjeći, tako da je puno preslatke odjeće uništeno na ovaj način.

Pozitivne strane

Uvijek osjećam krivicu što ne dojim, čak iako znam da je formula dobar izbor i za mene i za bebu. Uz to, zaista uživam u hranjenju na ovaj način i ne brinem se da nisam dovoljno vezana za svoju bebu. Volim što i moj suprug ima mogućnost hranjenja djeteta, jednako kao i dadilja, baka ili djed. Osjećam se kao da sam mnogo brže vratila svoje tijelo u formu, u smislu da mogu jesti i piti što želim, a i bradavice mi nisu bolne cijelo vrijeme. Naravno, uvijek imam bebu u rukama, nije kao da imam prostora uživati dugo u vremenu za sebe.

I za kraj…

Nijedna beba i mama, kao i način prehrane, nisu isti – sve ima svoje prednosti i mane. S tim se ne moraju svi složiti, svatko ima svoje iskustvo i to je u redu. Zadnje što ikome treba dok brine o bebi da ga se na bilo koji način osuđuje i proziva. Tako da mame, opustite se i uživajte, ono što najviše odgovara vama i vašoj bebi, dovoljno je dobar izbor. Dajte najbolje što možete u uvjetima koje imate i svojim trenutnim kapacitetima.

 

Tekst: yumama.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

koje adaptirano mlijeko odabrati za bebu

S dojenjem nije uspjelo. Koje adaptirano mlijeko odabrati?

Za svaku majku to je osjetljivo pitanje, koje…

Povećali smo količinu mlijeka u bočici

Imam curicu 2 i pol mjeseca. Rođena je…

Odbijanje adaptiranog mlijeka

Poštovani, imam djevojčicu koja ima 9 punih mjeseci.…

Dojenje i hepatitis

Trudna sam 20 tj. Budući da imam hepatitis…

Pročitajte i:

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2 mogu dojiti bebu, ali trebaju obratiti pozornost…

debele bebe

Je li moja beba previše bucmasta?

Već ste vjerojatno čuli kako bebe rastu nevjerojatnom brzinom. Takav rast koji dožive u prvoj…

tekućine kod uvođenja dohrane

Beba ništa ne želi piti! Ovo možete napraviti...

Vrijeme je uvođenja kašica i neka djeca sada pokazuju manji interes za tekućinom. No, ona…

Prvi znakovi poremećaja iz spektra autizma

Rani znakovi koji upućuju na poremećaj iz spektra autizma mogu se uočiti u prve dvije…