Hrenovke, rajčice i grožđe – kad ih dajete djeci, obavezno ih narežite!

Škotski znanstvenici ustanovili su da je grožđe treći po redu razlog gušenja zbog hrane kod male djece. Zašto je baš ovo voće tako opasno?

Nakon hrenovki i bombona, čini se da je grožđe sljedeća namirnica po redu koja može biti opasna za malene. Dijelom su za to odgovorni njihovi uski dišni putovi, nerazvijen refleks gutanja, a osim toga nedostaju im i zubi kojima bi hranu mogli dovoljno usitniti. Kod grožđa je problematična glatka bobica koja točno odgovara širini dušnika. Kad takva loptica zastane u dušniku tad je jako važno odmah reagirati.

Kako postupiti kad djetetu nešto zastane u grlu?

Moguće je da je djetetu nešto u prednjem dijelu grla pa ako nije preduboko, možete pokušati izvaditi predmet prstima. No, budite vrlo oprezni. Ako je objekt dublje, prstima biste ga mogli gurnuti još dublje. Ako dijete radi velike udahe i izdahe odnosno ima učinkovit kašalj, znači da je dišni put djelomično zatvoren i tada dijete treba malo nagnuti prema naprijed (ne ga lupkati po leđima jer to može potaknuti predmet da ode dublje!) te ga poticati da kašlje i iskašlje predmet. Tada će vjerojatno i povratiti.

Kad dijete nema učinkovit kašalj, kad se napreže, a ne ispušta nikakakv zvuk tada je potrebno intervenirati. Postupak pružanja pomoći kod gušenja razlikuje se treba li je pružiti malenom djetetu i trogodišnjaku. Kako to učiniti, pogledajte u videu:

Bolje spriječiti, nego…

Koliko komadići hrane mogu biti opasni, roditelji često nisu svjesni. Izrazito je važno bobice grožđa i slične namirnice kao što su mini rajčice, hrenovke ili trešnje uvijek prepoloviti ili narezati na manje komadiće. Također ne dopustite djetetu nikada jesti u hodu, trčanju, igri ili u ležećem položaju. Također djecu mlađu od pet godina pokušajte uvijek posjesti dok jedu i budite cijelo vrijeme s njima.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

znakovi da je beba gladna

Prije no što zaplače, beba će vam pokazati niz jasnih znakova da je gladna!

Novorođene bebe treba često staviti na prsa ili im dati bočicu kako bi namirile svoju…

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad uzrok može biti u zatvoru. Ali ne…

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2 mogu dojiti bebu, ali trebaju obratiti pozornost…

Iz maminog iskustva: Praktične prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način prehrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre…