dojenje

Dojena djeca brže napreduju

Kako i koliko će se mozak vaše bebe razvijati i koliko će ona intelektualno napredovati, bitno ovisi o genetici, ali stručnjaci upozoravaju da se nikako ne smije zanemariti utjecaj prehrane bebe u cijelom tom procesu.

Tijekom prvih mjeseci života bebin se mozak najbrže razvija. Iz dana u dan postaje sve složeniji, razvijeniji, a vaša vas beba svaki dan iznenadi nekom novom vještinom, okretom glavice ili osmijehom. Upravo je zato jako važno kako hranite mozak svojeg mališana.

Dajte sve od sebe da dojite svoju bebu

Majčino je mlijeko superhrana za mozak beba. Novo je istraživanje pokazalo da djeca koja su hranjena isključivo majčinim mlijekom tijekom najmanje tri mjeseca imaju do 30 posto dodatnog rasta u ključnim dijelovima mozga koji kontroliraju jezik, emocije i razumijevanje. Pomoću magnetne rezonancije mozga stručnjaci su analizirali mozak ukupno 133 bebe rođene u isto vrijeme u sličnim obiteljima koje su od najranijih dana hranjene majčinim mlijekom i usporedili ih s mozgom beba hranjenih adaptiranim mlijekom. Utvrdili su kako dojena djeca imaju očitu prednost nad vršnjacima koji nisu dojeni. Naime, kod njih je primijećen najbrži rast tkiva bogatog živcima koji povezuju razne dijelove mozga odgovorne za učenje. Što su dulje bebe dojene, to im je mozak razvijeniji, pogotovo oni dijelovi vezani za kretanje i koordinaciju.

Zbog svog sadržaja majčino je mlijeko novorođenom djetetu idealna hrana. Ono sadrži znatnu količinu hranjivih tvari koje mu daju energiju te građevni materijal za umnažanje i rast stanica organizma. Sadrži i znatnu količinu kolesterola te višestruko nezasićene masne kiseline (omega 3, omega 6) - tvari nužne za skladan razvoj i sazrijevanje živčanog sustava. Ako iz bilo kojih razloga ne možete dojiti, tu su formule oblikovane po uzoru na majčino mlijeko, koje sadrže višestruko nezasićene masne kiseline (omega 3, omega 6). Moderne mliječne formule i po energetskom su unosu bliže majčinom mlijeku nego one koje su se proizvodile prije.

Tekst: Lejla Dervoy Rajić
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Naučite pravilno dojiti

Još jedna u nizu škola za dojenje Udruge…

Opremanje svih rodilišta u Hrvatskoj i unaprjeđenje uvjeta za mame i bebe

Zanimlijve informacije stižu sa press konferencije UNICEF-a: Hrvatska…

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2…

Pročitajte i:

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad uzrok može biti u zatvoru. Ali ne…

Iz maminog iskustva: Praktične prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način prehrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre…

debele bebe

Je li moja beba previše bucmasta?

Već ste vjerojatno čuli kako bebe rastu nevjerojatnom brzinom. Takav rast koji dožive u prvoj…

tekućine kod uvođenja dohrane

Beba ništa ne želi piti! Ovo možete napraviti...

Vrijeme je uvođenja kašica i neka djeca sada pokazuju manji interes za tekućinom. No, ona…