Saznajte sve o majčinom, adaptiranom, kravljem ili kozjem mlijeku te kako i kada se pojedina mlijeka uvode u prehranu djece

Dojenje djeteta jest najbolji način prehrane za novorođeno dijete jer je majčino mlijeko prirodna i najbolje izbalansirana hrana za bebu. Sve o dobrobitima i sastavu majčina mlijeka pročitajte u tekstu Tajne majčina mlijeka.

Kad dojenje ne uspije?

Ne može svaka majka dojiti. Ako ne možete dojiti, ne treba se zabrinjavati. Adaptirano mlijeko je također vrlo dobra zamjena jer sadrži maksimalan broj hranjivih tvari i minerala koje beba treba dobiti. Naime, adaptirano mlijeko se proizvodi prema strogim pravilima i u kontroliranim uvjetima. Dobiva se od kravljeg mlijeka, no ono mora biti posebno obrađeno kako bi ga dijete lakše podnosilo i iskoristilo.

  • Adaptirano mlijeko

Ugrubo se adaptirana mlijeka dijele na početne formule koje su namijenjene novorođenim bebama, na adaptirana mlijeka koja su namijenjena starijoj djeci od 5. mjeseca nadalje i adaptirana mlijeka za djecu koja su sklona alergijama. Osnovna razlika između početne formule i formule za stariju djecu je u njihovom sastavu i tome koliko dugo prolaze kroz probavni trakt. Početna mlijeka maksimalno oponašaju majčino mlijeko, nisu kaloričnija od formule za starije, ali njihova probava traje dulje i time bolje zasite dijete. Bebe na tom početnom mlijeku dulje spavaju tijekom noći jer su sitija.

Formule za stariju djecu su namijenjene djeci starijoj od 5 mjeseci. One jesu kaloričnije, ali od početnog se mlijeka razlikuju i time što više ne oponašaju majčino mlijeko u tolikoj mjeri. Također se u njih dodaje željezo i jod, a neki proizvođači dodaju i šećer. Prelazak na mlijeko za starije dijete (oko 5. mjeseca) nije nužno potrebno odnosno, majka može s početne formule jednostavno krenuti na kašice i nastaviti s istom početnom formulom.

  • Kravlje mlijeko

Ako je vaše dijete mlađe od godine dana, ne biste mu trebali davati kravlje mlijeko ili proizvode od kravljeg mlijeka. Od 6. mjeseca možete koristiti adaptirano mlijeko za pripremu kašica, a tek oko 8. ili 9. mjeseca možete djetetu ponuditi malo svježeg kravljeg sira ili jogurta, ali to u malim količinama.

Tek kad navrši godinu dana, djetetu možete ponuditi punomasno mlijeko kao napitak ili ga stavljati u hranu. Naime, pripazite s kravljim mlijekom, ono sadržava premalo željeza i hranjivih tvari, a s druge strane je iznimno zasitno pa vodite brigu da dijete jede i ostalu hranu voće, povrće i meso te tako dobiva potrebne vitamine.

Polumasno mlijeko ne biste trebali davati djetetu prije no što navrši dvije godine. Obrano mlijeko nije primjereno za djecu ispod 5 godina starosti jer sadržava premalo kalorija i vitamina.

  • Kozje i ovčje mlijeko

Nemojte djetetu davati kozje ili ovčje mlijeko. Pričekajte s tim dok dijete ne navrši najmanje godinu dana. Ta mlijeka ne sadržavaju dovoljno potrebnih bjelančevina za prehranu beba. Kad kupujete ta mlijeka i proizvode kupujte samo one koji su pasterizirani.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock