Mlade majke često svoje dijete uspoređuju s drugom djecom iste dobi

Kada prvi put postanete mama, normalno je da najednom postajete zainteresirana za sve bebe oko sebe. Osim beskrajnih razgovora s prijateljicama o njihovoj djeci, pogled vam stalno bježi prema drugim bebama, posebice onima iste dobi. U jednom trenutku čestitate samoj sebi što vaš sin drži glavu puno čvršće od prijateljičine kćeri, no nakon samo nekoliko tjedana očajni ste jer se prijateljičino dijete okreće s trbuha na leđa i obratno, dok vaš sin samo lijeno leži na krevetu, bez ikakve namjere da se pokrene. Normalno je da se svaka mama brine za svoje dijete i želi da se normalno razvija i zdravo odrasta. Stoga je i zanimanje za drugu djecu i brzinu njihovih razvojnih koraka sasvim normalno. Do neke granice! Naime, svaka majka mora znati da je njezino dijete posebno i razvija se svojim tempom. Odstupanja od jednog mjeseca posve su normalna.

Prema istraživanjima, čak postoje i neki čimbenici koji mogu utjecati na ritam djetetova razvoja:

1) Prvorođeni ili drugorođeni

Prvorođena djeca najčešće brže progovore jer su okružena odraslima, dok njihovi brace ili seke često brže fizički napreduju jer oponašaju starijeg bracu ili seku.

2) Osobnost Neka djeca vole sjediti i slušati dok im pričate, a druga ne mogu stajati na jednome mjestu ni sekunde. Kao i odrasli, i mala djeca imaju svoj temperament koji utječe i na brzinu njihova razvoja.

3) Spol Prema nekim istraživanjima, dječaci ranije razviju motoričke sposobnosti, dok djevojčice prije progovore i imaju razvijeniju finu motoriku.

Tempo razvoja svakog djeteta je drugačiji

Ipak, sve ove tvrdnje treba uzeti s rezervom jer mnogo čimbenika utječe na razvoj svakog djeteta, a istraživanja pokazuju da ne samo da je tempo razvoja drugačiji nego se često događa da dijete koje je propuzalo mnogo ranije od vršnjaka, prohoda kasnije. Dakle, to što je vaše dijete trenutačno naprednije od djeteta vaše prijateljice ne znači da će situacija biti ista i za nekoliko mjeseci.

Stoga je normalno da se tijekom prve godine djetetova života izmjenjuju trenuci kada ste preponosni što vam dijete brzo napreduje s trenucima brige da nešto s njim možda nije u redu. No, ne brinite se, ono je osoba za sebe, potpuno drugačija od drugih te radi stvari po svom, u skladu sa svojom osobnošću, dok tablice razvoja donose podatke o tzv. prosječnom djetetu, koje zapravo ne postoji.

Ozbiljnije zaostajanje

Tek ako vaše dijete „zaostaje“ više od jednog mjeseca ili ste primijetili da nešto nije „u redu“, tada je krajnje vrijeme za posjet pedijatru. On će otkriti je li zaista riječ o zaostajanju ili vašem djetetu treba još samo malo vremena da i ono sustigne svoje vršnjake. Zato je važno da tijekom prvih godina života dijete redovito vodite k pedijatru na preglede. Ako se smetnje otkriju u pravo vrijeme, najveći su izgledi da se stanje vrlo brzo poboljša ili da dijete potpuno ozdravi.

Pregled djetetova razvoja

Provjerite u pregledu razvoja beba po mjesecima što bi vaša beba prema pedijatrima trebala moći u svakom pojedinom mjesecu prve godine života. Ako vaša beba baš i ne slijedi ovaj pregled u svakom detalju, nemojte se zabrinjavati. Znajte da je svako dijete posebno i razvija se svojim tempom. Svoje sumnje provjerite kod pedijatra.

Pregled djetetova razvoja po mjesecima

Napreduje li moje dijete kako treba? Trebam li se zabrinuti?

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock