Kada je riječ o kolikama, često se majkama olako daju savjeti koji su u najboljem slučaju neučinkoviti

Smatrajući da hrana koju one uzimaju putem majčina mlijeka izaziva grčeve kod bebe, neke majke iz svoje prehrane izbace voće, povrće i/ili mliječne proizvode, no time sebe izgladnjuju, a djetetu ne pomažu. Dr. Jovančević smatra da hrana koju majka jede može izazvati smetnje kod djeteta jedino ako izaziva alergiju u sluznici želuca i crijevima djeteta. No to je rijetko.



Osim toga, djetetu koje ima alergiju na hranu stolice su sluzave, katkad krvave i ono ne napreduje dobro, dok djeca koja imaju kolike u prvih mjesec dana dobiju i do 50 posto svoje tjelesne mase. Naime, u razdoblju bolnih grčeva djetetu je jedina utjeha hrana i zato će uzeti mlijeka i više no što mu treba.



To je najčešći kamen smutnje kod majki”, kaže dr. Jovančević i nastavlja: “Čim se odvoji od prsa, dijete počinje plakati jer ga boli trbuščić, pa ga majka još nahrani. Često se neopravdano uvodi dohrana i mijenjaju se preparati protiv kolika i slično. Savjetujem da roditelji ne čine ništa na svoju ruku, nego se posavjetuju s liječnikom."



Davanje bilo kakvih preparata iz ljekarne može učiniti veliku štetu, a prema stručnoj literaturi zapravo malo toga uistinu pomaže. Kućne pripravke protiv kolika također ne bih preporučio. Primjerice, poznato je da čaj od kamilice ima protuupalno djelovanje, ali on remeti bakterijsku floru u crijevima koja je temelj imuniteta, pa će njegovom uporabom djelomice biti riješen problem plinova, ali se može poremetiti djetetov imunitet.”



Tekst: Moje dijete


Foto: Thinkstock