Hranjenje, bilo da je riječ o dojenju ili bočici idealno je vrijeme za povezivanje s bebom

Roditelji pored ljubavi koju pokušavaju pružati djetetu, razvijaju čvrstu vezu s bebom i tako što se dosljedno brinu za svoje dijete i odgovaraju na sve njegove potrebe. U praksi to znači da hranite bebu kada god pokaže znakove da je gladna. Plač je kasni znak te potrebe. Jako je važno da ste stalno u blizini bebe jer će beba biti mirnija i osjećati se ugodnije ako joj je roditelj stalno blizu. Razgovarajte i igrajte se s bebom, ali uzimajući u obzir njezino raspoloženje. Budite svjesni i da se beba najbolje osjeća kada je u brigu oko nje uključeno najviše dvoje ljudi (idealno mama i tata).

Iskoristite trenutke hranjenja za upoznavanje djeteta i bliskost

  • Dojenje je idealan način hranjenja za uspostavljanje prve povezanosti jer sam položaj djeteta na dojci omogućuje mami i bebi jako važan kontakt oči u oči, kao i kontakt kožom. Čak i majke koje ne doje trebaju zauzeti taj položaj dok hrane svoje dijete. Zato nikada nemojte dati djetetu bočicu u ruke i ostaviti ga. Čak i u mjesecima kada dijete može samo držati bočicu, vaša će beba imati višestruke dobiti ako je vi držite i hranite.

  • Trenutke njege vaše bebe također iskoristite za povezivanje. Dok joj presvlačite pelenu, razgovarajte s njom, objašnjavajte joj što radite. Zabavljajte se praveći različite izraze lica i promatrajte bebu kako vas imitira. Bebe jako rano počnu imitirati izraze i geste roditelja. Osim toga, vole ljudske glasove, osobito glasove svojih roditelja. Možete im pjevati, recitirati ili čitati najnovije vijesti, one će podjednako uživati, a ne zaboravite sve to raditi često i gledajući ravno u oči. Na taj ćete način potaknuti dvosmjernu komunikaciju.

  • Djeca vole i navike, rutinu jer ih čine sigurnijima, pa pokušavajte s djetetom uspostaviti male rituale: mjesto za hranjenje, vrijeme kupanja... Osim što će se dijete osjećati sigurnije te znati što slijedi, i vi ćete na taj način smanjiti stres u danima kada ste sami s bebom.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock