Majčino je mlijeko najbolja hrana za dojenče, a dojenje je optimalan način prehrane za dijete. Nutritivno majčino mlijeko sadržava sve hranjive sastojke potrebne za rast i razvoj dojenčeta, njegov se sastav mijenja i prilagođava djetetu prema dobi, sadržava antitijela koja djecu štite od infekcija, sterilno je i besplatno, što u današnjim uvjetima naših mladih obitelji, kada je standard sve niži, nije sporedno.

Dojenje štiti i zdravlje žena, koje manje obolijevaju od zloćudnih bolesti (raka dojke i jajnika), podiže samopuzdanje i povećava emocionalnu povezanost majke i djeteta.

Donosi i višestruku korist za cijelu društvenu zajednicu jer smanjuje troškove obitelji, žene manje izostaju s posla zato što dojena djeca manje obolijevaju, a time se smanjuju i troškovi zdravstvene zaštite.

Sve navedene činjenice nepobitan su dokaz važnosti prirodne prehrane za djecu, a kako je medicina znanost utemeljena na dokazima, dužnost je svih zdravstvenih djelatnika promicati dojenje te pružati majkama i njihovoj djeci sve oblike pomoći i potpore.

Devedesetih godina prošlog stoljeća u našoj je zemlji zabilježen drastičan pad dojenja. Godine 1993. UNICEF je započeo program promicanja dojenja pod nazivom Rodilišta – prijatelji djece, koji se provodi pomoću 10 koraka do uspješnog dojenja. Deseti korak govori o osnivanju grupa za potporu dojenja u lokalnoj zajednici. Grupe za potporu dojenja organizirani su oblik samopomoći u kojem majke s iskustvom pomažu majkama bez iskustva i svim ostalima kojima je potrebna pomoć i potpora.

Prve grupe u Međimurju

Patronažne sestre Doma zdravlja Čakovec prve su 1998. godine počele osnivati i organizirati grupe za potporu dojenja. Početak, naravno, nije bio jednostavan, nije bilo iskustava jer u svijetu ne postoji model u kojem su zdravstveni radnici inicijatori osnivanja grupa.

Potporu su pružali poznati stručnjaci – prof. Grgurić, prof. Pavičić Bošnjak, prim. Jungvirth – koji su nam pomogli prikupiti studije iz zemalja u kojima su već postojali neki modeli grupa.

Nismo posustale, iako podršku u lokalnoj zajednici nismo imale. Započele smo tada svoj maleni projekt, iako je to značilo da ćemo morati učiti na vlastitim pogreškama.

Kako smo oduvijek inzistirale na individualnoj komunikaciji s majkama, na početku smo bile dosta zbunjene. Majke su nas vrlo često odbijale jer nikad nisu čule za takve grupe ili iskustva majki koje su ih pohađale. Njihovo nas je odbijanje u početku obeshrabrivalo, no nismo odustale. Majke koje su polazile grupe poticale su nas na okupljanje jer su prepoznale dobrobiti koje im okupljanja donose.

Koristeći se iskustvima prvih grupa, počeli smo graditi vlastiti model okupljanja majki u grupe, koje su međusobno razmjenjivale osobna iskustva, rješavale poteškoće vezane uz dojenje i pružale si emocionalnu potporu koja ih je izvanredno štitila od negativnog utjecaja okoline (majki koje ne doje svoju djecu i starijih generacija kod kojih je zamrla tradicionalna potpora dojenja).

120 Grupa za potporu dojenju diljem Hrvatske

Danas imamo više od 120 grupa u Hrvatskoj. Godine 2001. osnovana je i Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja, koja potiče sve patronažne sestre na osnivanje novih grupa, putem internetskog portala informira majke o važnosti dojenja i važnosti međusobne potpore, organizira obilježavanje međunarodnog i nacionalnog tjedna dojenja kako bi senzibilizirala cijelu društvenu zajednicu o važnosti dojenja za zdravlje djece te educira sestre koje žele osnovati grupe.

U Hrvatskoj su provedena dva istraživanja o utjecaju grupa na ukupnu duljinu dojenja, koja su dala izvanredne rezultate. Gotovo sve majke koje polaze grupe doje svoju djecu do kraja prve godine, a neke i puno dulje. Kako je osnivanje grupa vezano uz program Rodilišta – prijatelji djece, tako i broj grupa u našoj državi raste s brojem rodilišta kojima je dodijeljen taj prestižni naziv.

Na grupama svi međusobno učimo

Majke uče od nas, a mi od njih. Naravno da ne govorimo samo o dojenju. Česte su teme trenutak i način uvođenja krute hrane, redoslijed uvođenja novih namirnica, a razgovaramo i o tome kako naučiti dijete spavati, kako njegovati kožu djeteta, kako snižavati temperaturu, koje cipelice kupiti, kako se pripremiti za more, kako štititi kožu od sunca... Bezbroj je neiscrpnih tema. A tko je toliko spreman slušati o djeci od mama koje i same imaju djecu te naravno patronažnih sestara?

Ponosne smo na to što smo upravo mi, patronažne sestre iz Međimurja, pokrenule ovaj projekt, uspješno ga osmislile te nagovorile i educirale kolegice iz drugih domova zdravlja na osnivanje grupa. Danas svi znaju da je Međimurje kolijevka grupa za potporu dojenja, one više nisu nepoznanica, naš je mali projekt zaživio i sve je veći broj majki koje se uključuju u takav oblik edukacije i pomoći.

Tekst:

Vesna Vukšić, bacc. med. techn., patronažna sestra Doma zdravlja Čakovec

Marija Žignić, bacc. med. techn., patronažna sestra, v.d. glavne sestre Doma zdravlja Čakovec

Foto: Thinkstock

Više o Grupama za potporu dojenju i samom dojenju saznajte u sljedećim tekstovima: