Probava bebe ovisi o njezinoj prehrani, aktivnosti te brzini kojom probavlja hranu

Probava beba jednako je individualna kao probava odraslih i ne može se precizno odrediti koliko bi stolica dnevno bebe trebale imati. Beba se može prazniti nakon svakog hranjenja ili pak između stolica može proći jedan ili više dana. Osobni obrazac svake bebe ovisi o tome što jede, pije i koliko je aktivna, ali i o brzini kojom probavlja hranu i oslobađa se stolice. S vremenom svaka majka nauči prepoznati navike svoje bebe.

Što je opstipacija?

Opstipaciju možemo definirati kao poremećaj u spontanom pražnjenju crijeva. Ključni je pokazatelj banalnog zatvora smanjena učestalost stolice, obično manje od jedanput dnevno kod bebe hranjene majčinim mlijekom ili manje od tri stolice tjedno kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom. Drugi pokazatelj može biti oskudna, tvrda i suha stolica koja teško izlazi, neovisno o učestalosti, a pražnjenje je bolno.

Čak i ako primijetite vrlo rijetku, tekuću stolicu u bebinoj peleni, pogrešno je odmah odbaciti sumnju na zatvor. Vodenasta stolica može se provući kroz blokadu koju čini tvrdi čep u donjem dijelu crijeva i završiti u bebinoj peleni, te zapravo može biti još jedan znak opstipacije.

Često je roditeljima teško znati muči li se beba uistinu kod defekacije. Nerijetko beba plače, negoduje, zacrveni se ili udara nogicama da bi na kraju izbacila meku stolicu. To je sasvim uobičajeno jer bebe još uvijek uče koje mišiće moraju upotrijebiti da bi se ispraznile.

Zašto moja beba pati od zatvora? U većini slučajeva opstipacija dojenčadi nije uzrokovana bolešću, nego prehrambenim navikama, a katkad i psihičkim stanjima.

Bebe koje se hrane majčinim mlijekom vrlo rijetko pate od zatvora jer je takvo mlijeko gotovo 100% probavljeno i iskorišteno za rast bebe. Iako mnoge bebe čija se prehrana sastoji samo od majčina mlijeka rjeđe imaju stolicu, to ne znači da pate od opstipacije.

• Majčino mlijeko Bebe koje su na majčinu mlijeku vrlo rijetko pate od zatvora. Majčino mlijeko sadržava savršen omjer masnoća, ugljikohidrata i bjelančevina, od kojeg je stolica gotovo uvijek mekana, vodenasta i žute boje, čak i ako beba nije imala stolicu nekoliko dana. Velika većina beba prazni se tijekom svakog podoja, dok ostale bebe rjeđe imaju stolicu, posebno kada se hranjenje majčinim mlijekom dugo provodi bez dohrane. To jednostavno znači da takva prehrana ostavlja malo neiskorištenih tvari, a prolazak kroz crijeva sporiji je ako se prehrani ne dodaju vlakna.

• Mliječna formula S druge strane, beba koja se hrani prilagođenim mlijekom može katkad patiti od zatvora jer je takvo mlijeko teže probavljivo od majčina. Ako neka formula izazove zatvor, roditelji je mogu zamijeniti prema savjetu pedijatra. Katkad bebama više odgovara formula na bazi soje.

• Dohrana

Unošenje novih namirnica u bebinu prehranu promijenit će učestalost pražnjenja crijeva, ali i izgled i teksturu stolice. Beba stoga može imati stolicu nekoliko puta dnevno, ali i jednom u dva ili tri dana.

Nije nikakvo iznenađenje ako beba u tom razdoblju razvije opstipaciju jer crijevima treba vremena da se naviknu na nov sastav hranjivih tvari. Zatvor nerijetko izazivaju namirnice koje sadržavaju male količine vlakana poput rižinih pahuljica (prvi odabir krute hrane tijekom prijelaznog razdoblja). Tu se ubrajaju i mliječni prehrambeni proizvodi (sir, mlijeko, jogurt), ali i određeno voće i povrće te druga hrana (banane, umak od jabuke, mrkva, krumpir, žitne pahuljice, kruh i tjestenina).

• Majčina prehrana Opstipacija kod bebe na majčinu mlijeku može biti uzrokovana majčinom prehranom. Beba jede ono što i majka, pa ako majka naglo promijeni svoju prehranu, beba snosi posljedice.

• Dehidracija Majčinim mlijekom i prilagođenom mliječnom formulom beba dobiva dovoljno tekućine. Međutim, kada bebina prehrana postane raznovrsnija, organizmu je potrebno više tekućine. Ne dobiva li je dovoljno, doći će do dehidracije te će probavni sustav upijati više tekućine iz hrane i pića koje beba unosi, ali i iz otpada u njezinim crijevima. Rezultat je tvrda, dehidrirana stolica koja teško izlazi.

• Stres Opstipacija može biti uzrokovana i stresom, čak i kod dojenčadi, a promjena okoline jedan je od uzročnika. Beba o kojoj se obično brine majka može osjetiti stres prvih dana u jaslicama ili na čuvanju kod druge osobe, a stres se očituje u obliku zatvora. Još jedan izvor stresa može biti preuranjeno navikavanje na kahlicu. Beba koja nije spremna odbaciti pelene katkad namjerno zadržava stolicu i nekoliko dana zbog osjećaja srama ili gađenja.

• Funkcionalna opstipacija Beba koja se prvi put susrela s poteškoćom izbacivanja tvrde stolice, zapamtila je taj događaj kao bolno i strašno iskustvo. Tvrda stolica možda je izazvala i pucanje osjetljive bebine kože oko analnog otvora, a ranica se povremeno otvara i izaziva bol. Da bi izbjegla bol, beba podsvjesno zaustavlja stolicu, što može dovesti do opstipacije.

• Zdravstvena stanja ili bolesti Iako nije uobičajeno, opstipaciju može uzrokovati pritajeno zdravstveno stanje kao što je hipotiroidizam (hormonski poremećaj), određeni metabolički poremećaji, neke alergije na hranu i botulizam. Ima li vaša beba tvrdu stolicu i osjeća bol kod pražnjenja, posjetite liječnika za svaki slučaj.

U rijetkim slučajevima opstipacija nastaje kao posljedica Hirschsprungove bolesti, a obično se dijagnosticira u prvih nekoliko tjedana bebina života. Ta je bolest posljedica prirođene anomalije koja ne dopušta crijevima normalan rad. Problem se rješava kirurškim zahvatom.

Kada posjetiti pedijatra?

Liječnička intervencija nužna je ako primijetite da beba:

  • ima stolicu manje od dvaput tjedno;

  • povraća zbog opstipacije (može biti znak crijevne opstrukcije) i ima povišenu temperaturu;

  • gubi na težini;

  • ima krvavu stolicu;

  • nastaju poteškoće u psihomotoričkom razvoju bebe;

  • pati od bolova u trbuhu kod pražnjenja crijeva ili kada joj opipate trbuh.

Kako liječiti opstipaciju?

• Promijenite bebinu prehranu

Jednom kada beba počne jesti raznovrsnu krutu hranu, povećajte unos vlakana, a smanjite količinu hrane koja potiče zatvor poput riže, banane i kuhane mrkve.

Vlaknima obiluju zobene ili ječmene pahuljice te voće i povrće kao što su suhe šljive, marelice, kruške, breskve i zeleno povrće poput grašaka i špinata. Sve će to omekšati stolicu i pomoći lakšem pražnjenju.

Također pripazite da beba unosi dovoljno tekućine, najbolje vodu koja će hidratizirati stolicu, ali i sok od jabuke ili suhih šljiva koji su blagoga laksativnog djelovanja. Preporučuje se u bočicu umiješati i žličica maslinova ili lanena ulja. Obroke rascjepkajte na nekoliko laganijih koje će beba lakše probaviti i izbaciti.

• Masirajte bebin trbuščić Jagodicama prstiju nježno trljajte bebin trbuščić kružnim pokretima u smjeru suprotnom od kazaljki na satu.

• Tjelovježba Ako vaša beba već puže, potaknite je da napravi nekoliko krugova po sobi. S manjim bebama vježbajte pomicanjem nogica: dok leži na leđima, nježno primičite bebine nogice u polusavijenom položaju prema trbuščiću, kružnim pokretima kao da vozi bicikl; time ćete osloboditi plinove. Izmjenjujte vožnju bicikla s masažom trbuha.

• Topla kupka Neki liječnici preporučuju tople kupke za bebe koje pate od zatvora. Dok sušite bebu, masirajte joj trbuh.

• Lijekovi bez recepta

U rijetkim slučajevima, kod jače opstipacije, kada promjena prehrambenih navika nije djelotvorna, pedijatar će preporučiti primjenu glicerinskih čepića koji omekšavaju stolicu.

Međutim, s njima valja postupati oprezno i primjenjivati ih vrlo rijetko. Jednako vrijedi i za klistir. I jedno i drugo može izazvati nadraženost anusa ili razderati nježnu bebinu kožu. Analno je područje jednako osjetljivo i iz psihičkih razloga. Navikne li se beba na ispiranje ili čepiće, povezivat će te radnje s pražnjenjem crijeva i, ako se često ponavljaju, moći će izbacivati stolicu samo nakon njih.

Pati li vaša beba od opstipacije, najvažnije je ostati smiren i suzdržavati se od agresivnih postupaka. Beba lako može osjetiti vašu uznemirenost i sama postati nemirna, a agresivne radnje u osjetljivom analnom području mogu izazvati dodatne komplikacije. Valja znati da je opstipacija kod beba u većini slučajeva vrlo banalna pojava, baš kao i kod odraslih. Stoga ne treba napuhivati situaciju. Svejedno, osjećate li nesigurnost ili preveliku zabrinutost, ne oklijevajte zatražiti mišljenje pedijatra.

Ne pokušavajte pokrenuti stolicu toplomjerom. Unošenje toplomjera ili drugih pomagala u bebinu guzu može nanijeti ozlijede.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Thinkstock