Važnost noćnog dojenja

Funkcije tijela noću usporavaju jer spavamo, no dojenje u prvo vrijeme mora se nastaviti i noću kako bi majka održala laktaciju

Istraživanja su pokazala da tijekom noći majčino tijelo prirodno luči veće količine prolaktina, hormona zaduženog za poticanje laktacije, kako proizvodnja mlijeka ne bi bila ugrožena rjeđim podojima. Iako su rjeđi i vama teško padaju, oni svakako ne smiju izostati.

Noćno dojenje je nužno prije svega za novorođenu bebicu i to iz više razloga. Male bebe imaju malen želučić u koji odjednom stane 25-75 ml mlijeka. Tako malena količina je dovoljna da je drži sitom neko kratko vrijeme (2 sata), ali svakako ne i čitavu noć. “Malena bebica bi barem prva dva mjeseca trebala obavezno imati noćni podoj s time da u njega ne uračunavamo onaj u pola pet ujutro“, smatra patronažna sestra Sofija Jenko. Naime, kako dalje savjetuje, okvirno se smatra da beba treba biti obavezno dojena noću sve dok ne dostigne 5 kg težine kad se pretpostavlja da joj se i želučić povećao i može primiti do 140 ml mlijeka. Tada polako možemo odvikavati dijete od noćnog dojenja s time da se dojenje tad treba odvijati na sljedeći način: prije no što majka pođe na spavanje podoji dijete u ponoć i zatim ga sljedeći puta doji u pola 5 ujutro. Tako treba postupati zbog toga što je majčino mlijeko lako probavljivo te puno brže prolazi kroz probavni trakt od primjerice umjetnog mlijeka. Zato su noćna hranjenja dojene djece češća, a djeca hranjena adaptiranim mlijekom imaju duža razdoblja spavanja između hranjenja.

Noćna dojenja prekidaju prijekopotreban san

Nijedna majka neće moći izbjeći višekratna buđenja, bdijenja, podočnjake i sve ono što s nespavanjem neminovno dolazi – osjećaj iznemoglosti i očaja. Možda ste upravo u toj fazi i ništa vas ne može utješiti jer vama treba samo mir i san u komadu. Nispavanost je zaista vaš najgori neprijatelj. Ali, to će proći. Za sada morate prihvatiti noćna buđenja kao nužna.

 

Kako se nositi s noćnim dojenjem

  • bebin krevetić stavite u svoju spavaću sobu i to pored svog kreveta, ako je moguće, tako da ne morate ustajati u noći i odlaziti u drugu sobu (pri ruci, na noćnom ormariću, neka vam bude osnovna oprema za bebinu higijenu, nekoliko pelena, maramice za čišćenje i sl. kako ne biste zbog toga trebali ustajati)

  • nosite pidžame ili spavačice koje se mogu lako rastvoriti (nemaju gumbića) i ne otežavaju vam dostupnost prsa

  • dojite u ležećem položaju tako da možete odmarati pa po potrebi i zaspati

  • podojite dijete neposredno prije polaska na spavanje (tako ćete barem početi s nekoliko sati neprekinutog sna)

  • mnoge majke stavljaju bebicu na spavanje u svoj krevet kako bi si olakšale noćna dojenja. Nema razloga za zabrinutost, ako mirno spavate, jer majke to rade već tisućama godina. Na taj način beba može dojiti kad god poželi, a mama se neće potpuno razbuditi. Nema straha da ćete stisnuti dijete čak i za vrijeme sna jer su majke i u snu svijesne da su njihove bebice pored njih. Samo budite sigurni da beba ne može pasti ili se otkotrljati sa kreveta (krevet smjestite uza zid ili na njega prislonite stranicu krevetića koji je težak i čvrst)

  • imajte malenu svjetiljku s prigušenim svijetlom koja će vam po potrebi omogućiti da vidite što radite

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Svi okusi majčina mlijeka

Okus mlijeka se mijenja zajedno s hranom koju…

Radionice Holističko majčinstvo

Potpuno nova radionica za mame, uz mali broj…

Znakovi da je dojenče sito i dobro napreduje

Kako biste lakše odredili je li vaša beba…

Ana Herceg: 'Jedna od ljepših stvari mi je dojenje'

Novorođena kći domaće glumice Zora ima sreću da…

Pročitajte i:

Razvoj šake od rođenja do šestog mjeseca: Zašto nije dobro stavljati prste u bebine šake

Beba se rodi s refleksom hvatanja, koji se, tijekom rasta i razvoja postupno gubi. Pogledajte…

Pomoć kod bolnih i ispucalih bradavica kod dojenja

Najčešći uzrok bolnih i ispucanih bradavica jest bebino nepravilno hvatanje bradavice kod dojenja. Potrebno je…

Dojenje uz lijekove

Dojilje često prekidaju dojenje, privremeno ili trajno, zbog terapije lijekovima, no gotovo uvijek bez stvarne…

Što ako majka ima previše mlijeka?

Nestašica mlijeka može biti traumatična, a što kada ga ima previše?