Mnoge majke se vraćaju na posao prije no što je dijete navršilo godinu dana. Kako tada organizirati dojenje?

One majke koje uspješno doje, obično cijene prednosti dojenja i trude se sačuvati mlijeko što duže je to moguće odnosno barem do prvog djetetovog rođendana. Ako na pravi način postupaju to će im i uspjeti! U očuvanju mlijeka ženi mogu pomoći sljedeći savjeti.



Dobro se pripremite prije samog povratka na posao.Ako već niste, nabavite izdajalicu i 4 tjedna prije polaska na posao počnite s stvaranjem zaliha mlijeka. Izdajajte se jednom dnevno (najbolje ujutro kad mlijeka ima dovoljno) te ga zamrznite s datumom izdajanja na pakiranju. U to doba započnite izlaziti iz kuće na dva do tri sata svaki dan, a dijete neka ostane s osobom koja će ga ubuduće čuvati dok ste vi na poslu. Dijete treba upoznati osobu koja će zamjenjivati majku. Kad ponovno počnete raditi pokušajte se dogovoriti da prvo vrijeme na poslu provedete samo nekoliko sati, a zatim postepeno produljujte radno vrijeme. Tako će se dijete lakše i brže prilagoditi na novu situaciju.



Ako živite blizu svog posla, promislite o mogućnosti da za vrijeme radnog vremena napravite nekoliko stanki i pođete kući nahraniti dijete. Majka dojilja koja se vratila na posao prije isteka godine dana rodiljnog dopusta ima pravo svakodnevno na stanku za dojenje od 2 sata čiji trošak pokriva HZZO. Ili pokušajte organizirati dadilju koja će u vrijeme dojenja donijeti dijete k vama u ured.



Raspitajte se može li dijete poći s vama na posao.Ta varijanta često neće biti moguća, no nekim majkama možda jest izvedivo rješenje. Naravno, to će biti moguće samo ako je dijete po prirodi mirno. Situacija se pogoršava s mališanima koji, navršivši godinu dana, postaju puno živahniji. Ipak prednosti takvog rada potvrđuju i majke i poslodavci koji tvrde da su žene na taj način također produktivne.



Pripremite se na poteškoće s bočicom. Možda ste već čuli da dijete dojku i bočicu sisa različitim tehnikama. Mnoge bebe nisu u stanju zapamtiti dvije različite tehnike sisanja istovremeno pa odaberu samo jednu od njih. To možemo dobro iskoristiti kad želimo prestati dojiti jer se dijete brzo nauči jesti na bočicu i obrnuto. Ali istovremeno korištenje bočice i dojenje bi moglo predstavljati problem.


To što više nećete moći dojiti ne znači da dijete ne može piti vaše mlijeko. Organizirajte izdajanje. Najbolje bi bilo kad bi dijete izdojeno mlijeko pilo iz čaše. Dijete će lako naučiti piti i iz obične čaše, no ako mu to ipak ne polazi za rukom u trgovinama potražite specijalne čaše za mališane s poklopcem i otvorom za usta. Nemojte se odmah obeshrabriti kad djetetu ponudite čašu.




  • Djeca starija od 3 mjeseca u maminom odsustvu mogu izdržati bez obroka 3 - 4 sata bez posljedica za organizam. Nema li vas duže od tog vremena, poželjno je da dadilja ima zalihu izdojenog mlijeka koje može ponuditi djetetu na žličicu.


  • Ako je majka duže vrijeme odsutna, neka dadilja svakih par sati ponudi 100 -150 ml izdojenog mlijeka. Dadilja možda neće moći odrediti kad je dijete gladno pa je najbolje da tad svakih dva sata pokuša s hranjenjem. No, apetit devetomjesečnih mališana se za vrijeme maminog odsustva već može zadovoljiti i dohranom kašicama.


  • Ako ste na kraju odlučili svakako hraniti dijete na bočicu za početak je neko vrijeme stavite među djetetove igračke. Tako će je dijete upoznati i brzo prihvatiti. Kad dođe i taj trenutak da djetetu trebate ponuditi bočicu pokušajte izbjeći situaciju da je dijete mora prihvatiti iz vaše ruke. Najbolje je da se udaljite iz sobe, a to obavi dadilja. Mališani se obično ogorče kad u prisustvu rođene, drage i tople majke moraju prihvatiti nekakvu bezličnu i "hladnu" zamjenu.


  • Neka mališan bude dovoljno gladan i prihvati bočicu kao jedino rješenje. U suprotnom bi se mogao rasplakati i negodovati što nije dobio pravu maminu hranu.


  • Neka bočica bude podgrijana s time da temperatura ne smije prelaziti temperaturu tijela (temperatura se provjerava na zapešću).


  • Promjena položaja pri hranjenju će ponekad imati pozitivnih rezultata. Dadilja bi dijete također trebala držati na rukama ili u krilu. Neka djeca će pihvaćati bočicu u naučenom položaju za hranjenje kao i na majčinim prsima dok će kod druge djece bolje funkcionirati svi drugi položaji samo ne taj koji je bio rezerviran samo za mamu. Ponekad je korisno odvratiti pozornost djeteta prije početka hranjenja bočicom tako da se zajedno prošećete po sobi ili pjevate pjesmicu.


  • Temperatura bočice ponekad ne odgovara djetetu? To se događa kad dijete muče zubići i tad će tražiti malo hladniju bočicu, a neka djeca jednostavno traže topliju bočicu pa ju je potrebno dodatno podgrijavati.


  • Ako već nekoliko dana pokušavate s bočicom, a dijete negoduje, pokušajte promijeniti bočicu ili oblik dude ili materijal od kojeg je napravljena (gumena ili silikonska). Neka djeca radije prihvaćaju anatomski oblik dude dok mnoga radije jedu iz bočice s klasičnim oblikom dude koja podsjeća na maminu bradavicu.




Radno vrijeme organizirajte tako da se možete redovito izdajati.Želite li sačuvati dosadašnju količinu mlijeka, a mališan još nije napunio 6 mjeseci, za vrijeme radnog vremena je u pravilu potrebno računati na tri izdajanja; za dijete od 6-9 mjeseci - 2 izdajanja; za dijete starije od 9 mjeseci - bit će dovoljno 1 izdajanje. Ako dijete već redovito jede dohranu, poslije navršene prve godine, neke majke prelaze na dojenje samo ujutro, navečer ili noću bez dopunskih dnevnih izdajanja.


No ako ipak želite i dalje dojiti, prvih dana na poslu ćete se možda morati dodatno izdajati jer bi u grudi moglo navirati više mlijeka. To će vam oduzeti 20 - 40 minuta. Imate ili na poslu sobu da odmor pokušajte organizirati izdajanje u takvom prostoru. Izbjegavajte odlaziti u zahod ili male i skučene prostore - za uspješno izdajanje i nadolaženje mlijeka majka bi se trebala opustiti, umiriti i misliti na svoje dijete. Nije loše 5 - 10 minuta prije izdajanja popiti neki topli napitak. Izdojeno mlijeko koje donosite predvečer sa posla dijete će jesti tek sljedeći dan, a u slučaju da to nije dovoljno, odmrzava se mlijeko iz zalihe koju ste pripremili. Izdajalicu nakon korištenja operite u vreloj vodi, a zatim ju sterilizirajte kod kuće.



Kad ste kod kuće nastavite s dojenjem kao i obično. Budite spremni na situaciju da mališan odmah, samo što ste stigli kući s posla, zatraži vaša prsa. Ako ste u mogućnosti, ne odbijajte ga jer se dijete samo želi uvjeriti da je s njegovom mamom sve u redu i da ga ona, kao i do sad, još uvijek puno voli. Nerijetko djeca zbog maminog odlaska na posao i njenog dužeg izbivanja iz kuće odjednom češće traže da ih se nosi na rukama ili počinju sisati po noći. To je sasvim prirodno jer je to jedini način kako dijete umije nadoknaditi druženje s majkom koja mu tijekom dana nedostaje. Olakšajte djetetu vašu razdvojenost tako što će stvarno moći provesti vrijeme uz vas kad ste kod kuće. Nabavite nosiljku (klokanicu) i noseći dijete obavljajte druge poslove po kući ili prije spavanja približite djetetov krevetić vašem kako bi dijete po noći lakše došlo do vas ili vas dozvalo kad želi sisati. Pokušaj da dijete zavarate vodom ili nekim drugim pićem mogao bi završiti u plaču, a ne treba zanemariti ni činjenicu da su noćna dojenja za održanje stalne razine laktacije i količine mlijeka važnija od dnevnih što je također dovoljno dobar razlog da djetetu ipak omogućite noćnu utjehu na grudima.