Jedna od najčešćih probavnih smetnji kod beba je tvrda stolica, zatvor ili opstipacija. Kako pomoći djetetu?

Izgled i broj stolica razlikuje se kod dojenih beba, onih na mliječnoj formuli i beba na dohrani.



Za razliku od dojenih beba, stolica novorođenčadi koja se hrani na bočicu bit će čvršća i tamnija jer se adaptirana mliječna formula dulje probavlja od majčina mlijeka.



Uobičajeno je da novorođenče ima barem jednu stolicu tijekom 24 sata, no ne znači da se treba zabrinuti i ako je taj ritam rjeđi, npr. jedanput u tri dana. Beba može imati više stolica na dan ili samo dva do tri puta na tjedan, samo boja i konzistencija stolice trebaju biti uredne. Naravno, u slučaju da dijete ne dobiva uredno na težini, treba se zapitati unosi li dovoljno mlijeka i ima li što izbaciti stolicom.



Mogući uzroci opstipacije



Prehrana


Razmislite nudite li djetetu namirnice koje uglavnom “zatvaraju”, kao što su mrkva, banana, riža. Jede li vaše starije dijete dovoljno vlakana, voća i povrća. Ima li u njegovoj prehrani možda previše mesa i mlijeka? Ponudite djetetu namirnice za koje znate da otvaraju: šljive, sokovi, svo voće osim banana, povrće.



Nedostatak tekućine


Ovo je najčešći uzrok opstipacije. Djetetu na prsima koje je isključivo dojeno ponudite vodu nezaslađeni čaj, razrijeđeni sok od cijeđenog voća po potrebi uz dojenje, no vjerojatno mu do uvođenja kašica to neće biti potrebno jer vodu dobiva iz mlijeka.


Djetetu koje jede adaptirano mlijeko ponudite malo piti od početka jer adaptirano mlijeko sadrži minerale koji mogu izazvati dodatnu žeđ.


Uz kašicu se preporučuje da dijete uzima bar 50 ml tekućine. Pritom ga možete vrlo rano početi učiti da pije iz čaše, posebice ako se do tada nije susretao s bočicom. Ako vam ne uspijeva pomoću čaše ili bočice, pokušajte sa žličicom.



Nedovoljno kretanja


Opstipaciju nastaje i zbog lijenosti crijeva koja pak može biti pogoršana nedostatkom kretanja. Potaknite dijete na aktivnost, odlazite u šetnje, igrajte se kod kuće, vježbajte. djetetovim nožicama kao da vozi bicikl.



Prerano odvikavanje od pelena


Ma koliko se to roditeljima činilo praktično i ekonomski isplativije, prerano odvikavanje djeteta od pelena može kod djeteta izazvati strah ili inat koji će se očitovati u tome da dijete namjerno zadržava stolicu, pa čak i po nekoliko dana, zbog osjećaja srama ili gađenja. Djetetu možda treba još neko vrijeme prije nego što do kraja odbaci pelene.



Alergija


Ako zatvor kod vašega djeteta potraje dulje i ne uspijete ga se riješiti uklanjanjem već navedenih uzroka, dijete je potrebno odvesti na pregled pedijatru. Postoji mogućnost da je alergično na neku vrstu namirnica, npr. na kravlje mlijeko.





Što se može napraviti?



  • Povremeni zatvor uglavnom se liječi mijenjanjem prehrane. Djetetu koje je na dohrani ponudite 30 do 60 ml soka od šljive ili jabuka. Žitnim pahuljicama dodajte mekinje i povećajte općenito unos voća (ne banane) i povrća. Starijem djetetu ograničite unos mlijeka ako je veći od tri šalice na dan.



  • Ako su problemi sa djetetovom stolicom jače izraženi, a promjena u prehrani ne donosi rezultate, pedijatar će vam vjerojatno preporučiti probiotske pripravke za bebe i djecu.



  • Nekad će vam pedijatar, u slučaju da dijete stvarno pati zbog zatvora i ne osjeća se dobro, preporučiti uporabu glicerinskih čepića koji omekšavaju tvrdu stolicu, no naravno da to nije uvijek rješenje problema. Čepići se ne smiju dugo koristiti.



  • Postoje još i gotovi klistiri, no oni se upotrebljavaju više kao krajnja nužda, nego kao rutinsko pomagalo i nikada bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, baš kao ni bilo koja druga vrsta terapije lijekovima.



  • Homeopatski pripravci mogu pomoći, no u tom se slučaju obavezno konzultirajte s iskusnim homeopatom.



  • U slučaju da u stolici primijetite krv, a ne vidite moguću ranicu na anusu koja bi je uzrokovala, najbolje je otići što prije na pregled kod pedijatra. Isto učinite ako primijetite da dijete učestalo pati od zatvora jer ignoriranje problema može uzrokovati kroničnu opstipaciju.