1. Pozitivan stav Često puta u životu zaključimo da pozitivan stav i vjera u dobro mogu pomoći u ostvarenju želja. Ako biste željeli dojiti, vaš stav treba biti upravo takav:"Želim i mogu dojiti jer moja prsa mogu obaviti tu zadaću". Pojavi li se nesigurnost i sumnja u to, nemojte se odmah predati. Nesigurnost u stvarima o kojima ne znamo dovoljno ili nemamo iskustva je normalna. Konačno, svom djetetu želite samo dobro, da je sito i zadovoljno, a s time se nijedna majka ne želi igrati.

Možda u početku dojenja neće ići sve glatko. Možda mlijeka neće biti odmah od prvog sata ili dana nakon porođaja, no stavljanjem djeteta na prsa i stimuliranjem dojki mlijeko će ubrzo stići. Kad dojenje jednom krene, prsa će se početi prilagođavati djetetovim potrebama i proizvoditi onoliko mlijeka koliko dijete bude sisanjem tražilo. Za mjesec ili dva kad upoznate svoje dijete i počnete ulaziti u rutinu, a dijete usavrši sisanje, tek se tada će se dojenje pretvoriti u uživanje i ugodno druženje majke i djeteta.

2. Dojenje u rodilištu od prvog sata Kroz praksu se pokazalo da majke koje doje u prvih sat vremena nakon porođaja češće nastavljaju dojiti i poslije i duže doje. Nakon prvog dojenja u kojem će se beba i majka umiriti i upoznati, sljedeća dojenja u rodilištu trebaju se odvijati prema traženju djeteta, a ne po režimu od dva sata između podoja kako se još uvijek zna savjetovati.

Prvi kontakt koža o kožu prilikom dojenja još u rađaoni i kasnije, dojenje po traženju djeteta dva su uvjeta koji bitno povećavaju šanse za uspješan nastavak dojenja. Oni se najbolje mogu ostvariti u 24-satnom zajedničkom smještaju majke i djeteta u rodilištu.

3. Informiranje i traženje pomoći u slučaju potrebe

Važno je prije nego što uopće počnete s dojenjem, doznati što više korisnih informacija o dojenju te uzeti u obzir činjenicu da je svaki početak i proces dojenja različit kod svake žene i ništa se ne može unaprijed predvidjeti jer ni djeca nisu ista. No, predznanje o dojenju svakako može puno pomoći.

Osjetite li u trenucima kad krenete s dojenjem veću nesigurnost i imate potrebu obratiti se nekome za pomoć, danas je možete potražiti kod patronažne sestre, u pedijatrijskim ambulantama koje nose UNICEF-ov naziv "Savjetovalište za djecu - prijatelj dojenja", kod certificiranih savjetnice za dojenje (IBCLC), u knjigama, na internetu ili u grupama za potporu dojenju s majkama koje su uspješno dojile.

4. Rješavanje poteškoća

Majke znaju reći kako je dojenje ustvari “trčanje s preponama” − taman ste riješili jednu poteškoću, kad već stiže druga. Iskusne majke znaju da je čitavo razdoblje dojenja dinamičan proces s prijelomnim trenucima.

Ako znate da u dojenju postoje kritična razdoblja, lakše ćete se pripremiti na njih i brže ih prebroditi. Poznate krizne situacije su:

  • prvi podoj u rodilištu za koji je važno da se dogodi što prije i da majka nauči pravilno postaviti dijete na prsa,

  • nakon jedan do dva tjedna dojenja kod kuće kad majke obično postaju nesigurne jer se boje da nemaju dovoljno mlijeka. No, tada je potrebno samo nastaviti dojiti te ako dijete ima 6 do 10 mokrih pelena na dan, djeluje uobičajeno živahno, tada će vam trebati samo upornost i potpora patonažne i obitelji.

  • oko mjesec i pol do dva mjeseca. Otprilike tada se djetetove potrebe za mlijekom povećavaju, mali želučić polako raste i može primiti sve više mlijeka pa se i prsa češćim podojima trebaju prilagoditi novim potrebama djeteta.

  • oko 6. mjeseca djetetova života dojenje više nije dostatno za prehranu pa je to vrijeme kada se počinje s kašicama. Međutim, uvođenje kašica ne znači ujedno i prestanak dojenja. Dapače, kašice i dojenje su idealna kombinacija.

5. Izbjegavanje bočice

Bočica je pomagalo koje nam može pomoći premostiti razdoblja krize što ujedno ne znači da je trebamo prisvojiti u trajnu uporabu. Posebice ako nam nije nužno potrebna.

U slučaju nužde, mlijeko pokušajte izdojiti i dajte ga djetetu na žličicu ili čašu, a izbjegnite kontakt s bočicom. Ako odustajete od dojenja, naravno da će bočica tada biti vaš izbor.

Međutim, želite li nastaviti s dojenjem, poznato je da bočica može omesti dojenje jer mlijeko iz nje lakše izlazi i dijete se ne mora truditi previše sisati na njoj kao što to mora činiti na prsima. Kad se dijete jednom navikne na bočicu, prsa mogu izgubiti svoju primamljivost jer na njima se treba truditi makar vi imali dovoljno mlijeka.

6. Potpora partnera i bližnjih

Podrška obitelji i partnera presudno utječe na uspješnost dojenja. Kod majki koje se još nisu susrele s dojenjem ni majčinstvom, zasigurno. Jer nema ništa ljepše od vjere u činjenicu da svaka majka prirodno želi najbolje svojemu djetetu i da je sposobna donositi pravilne odluke za dobrobit djeteta.

Podrška će joj podići samopouzdanje i olakšati joj da donese prave odluke u pravom trenutku, makar to katkad bilo i protiv dojenja. Uvijek je bolje da je majka samouvjerena i zadovoljna makar hranila dijete na bočicu, nego nesretna i pod stresom iako doji.