vecernja nervoza

Zašto su bebe navečer nemirne?

Obično navečer krene neka nervoza, nemir i plač koji majke malenih beba teško podnose. Kako utješiti bebu, kako je smiriti i znati da je zadovoljna i sita?

Najčešće objašnjenje za večernju nervozu jest da se količina mlijeka u prsima tada smanjuje, zahvaljujući prirodnim izmjenama hormona tijekom dana. Ipak, dr. Peter Hartmann, znanstvenik koji se bavi proučavanjem svih aspekata dojenja utvrdio je da se količina mlijeka u principu ne smanjuje uvečer. Čak i ako se to dogodi, mlijeko je obično u to doba dana masnije (osobito ako dojite na zahtjev), pa količina kalorija koju dijete pojede ostaje otprilike ista. Međutim, protok mlijeka uvečer može biti sporiji, što nekim bebama nije baš po volji.

Liječnici često večernju nervozu pripisuju i bebinom nerazvijenom živčanom sustavu (nervoza prestaje kad beba naraste, obično oko 3. ili 4. mjeseca). Pa ipak, dr. Katherine Dettwyler, koja se bavi istraživanjem dojenja u tradicionalnim društvima, utvrđuje da bebe u Maliju, u Zapadnoj Africi, i drugim tradicionalnim društvima, nemaju grčeve ni popodnevnu ili večernju nervozu. Stručnjakinja takvu situaciju objašnjava time da su djeca tamo nošena cijeli dan i obično doje nekoliko puta na sat.

vecernja nervoza

Možda niti jedno objašnjenje ne donosi potpun odgovor na pitanje večernje nervoze. Čini se da je to vrijeme za mnoge bebe obilježeno potrebom za malom količinom mlijeka u češćim vremenskim razmacima, kombinirano s puno držanja, grljenja i kretanja. Bebe kojima je ponuđeno izdojeno mlijeko ili nadomjesno mlijeko u bočici (ali zapamtite da to smanjuje proizvodnju mlijeka!) ponašaju se potpuno jednako navečer. Beba malo popije pa odrijema (i cendra), zatim još malo i tako stalno. Možda se beba “sjeća” da je mama tijekom trudnoće u ovo doba bila vrlo aktivna, pa želi da ju se ponovo stalno drži, ljulja i njeguje. A možda bebe u ovo doba dana jednostavno trebaju češće dojiti, a ne – dobiti više mlijeka. Koji god razlog nervoze bio u vašem slučaju, ovo su savjeti koji će vam možda pomoći:

Umirujući postupci za nemirno doba

 • Nosite bebu u marami ili nosiljci. Obje ruke će vam biti slobodne za ostale zadatke (spremanje večere, igranje s drugim djetetom) dok držite, smirujete i dojite bebu.
 • Promijenite tempo. Neka tata provede vrijeme s bebom dok se mama istušira ili jednostavno uzme malo vremena za sebe ili za odmor nakon napornog dana.
 • Izađite van. Opustite bebu (a i sebe) šetnjom, ili samo sjedite i uživajte na otvorenom. Ovo učinite prije nego beba postane nervozna.
 • Umirite bebu zvukom. Pjevajte, mumljajte, pričajte, šapćite šššš, slušajte glazbu ili “bijeli šum”. Pokušajte s različitim zvukovima, različitim stilovima glazbe, slušajte pjevače s različitim glasovima.
 • Umirite bebu ritmičkim pokretima. Hodajte, ljuljajte se, poskakujte, plešite, njišite bebu ili pokušajte s vožnjom u autu.
 • Smirite bebu dodirom. Nosite ili okupajte bebu, pokušajte s masažom.
 • Umanjite podražaje. Smanjite svjetla, stišajte buku, povijte bebu.
 • Mijenjajte položaje pri dojenju. Pokušajte dojiti ležeći bočno, ležeći na leđima s bebinim trbuhom na vašem itd.
 • Dojite u pokretu. (Dok se njišete, ljuljate, šetate…)
 • Izmjenjujte ritmičke pokrete s umirujućim zvukovima.
 • Izbjegavajte nametanje rasporeda bebi, a pogotovo u nemirnim večernjim satima.

Izvor: Roda.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Sisanje kao utjeha

Je li u redu da beba siše majčinu…

Učestalo dojenje

Beba od 7,5 mj,10 kg, (rođena sa 3.320…

Pročitajte i:

odvikavanje od dude

Odviknuti dijete od dude? Ovako ćete uspjeti!

Najbolji način da dijete odvojite od dude je ponuditi mu bolje alternative. Ako već ima…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

kako dojiti s ispucalim bradavicama

Početak dojenja i ispucale bradavice - Kako si pomoći?

Prvi dani čak i tjedni dojenja prepuni su nedoumica, ali najčešći problem je onaj s…