plac beba

Što se događa u mozgu majke kad njezino dijete plače?

Veza između majke i djeteta je čudesna. Istraživanja pokazuju koliko puno toga se događa u mozgu majke kad njezina beba plače

Majke su iznimno osjetljive na plač djeteta, a ta osjetljivost posljedica je djelovanja hormona oksitocina. On sudjeluje u mnogim procesima vezanim za majčinstvo – potiče početak trudova i njihov intenzitet, ali podupire i proizvodnju i otpuštanje mlijeka kod dojenja; čim majka čuje bebin plač, oksitocin se automatski luči i potiče nadiranje mlijeka. Pored toga, oksitocin pozitivno utječe na raspoloženje majke: smanjuje stres i povećava pozitivne osjećaje poput veselja i sreće. Ovi osjećaji jačaju povezanost između djeteta i majke i pretvaraju njihovu vezu u nešto sasvim posebno. Da je to tako, potvrđuje činjenica da su majke sposobne razabrati plač svoje bebe u buci drugih zvukova ili pak ako je plač tih i dalek što ostali ljudi istovremeno ne mogu čuti.

Plač djeteta posebno je neugodan majkama

Svi smo imali priliku čuti bebu koja neutješno plače i ne može se smiriti. Koliko god sićušna bila, može tako glasno vrištati da rijetko tko može ostati ravnodušan. Ali za njezinu majku, taj plač nije samo glasan i neugodan, on je nepodnošljiv. Plač bebe u tijelu majke aktivira alarm s porukom ‘Hitno’! i one su u stanju ‘čuti’ što njihova beba treba, bilo da se radi o grčićima ili gladi, umoru ili želji za zagrljajem.

Majke su daleko najosjetljivije na plakanje i vrištanje svoje bebe od bilo kojeg drugog ljudskog bića. To je i znanstveno dokazano. Istraživači su to otkrili kod majki miševa promatrajući ih kad njihovi mišići ispuštaju zvukove. U majčinom mozgu u tom trenutku zabilježen je nagli i značajan porast oksitocina, dok se kod muških miševa pritom nije dogodila nikakva promjena. To ne znači da očevi ne reagiraju na plač svoga djeteta. Ali govori da kemijska reakcija u mozgu majke djeluje kao vrlo sofisticiran “senzor” koji omogućuje majci da odmah odgovori na potrebe svoje bebe. Koncentracija oksitocina u mozgovima muških miševa, zanimljivo je, povećavala se što je dulje živio s djetetom i njegovom majkom.

plac beba

Jedna druga studija ispitivala je aktivnost mozga 18 žena i muškaraca kod glasnog plača bebe. Skeniranjem mozga pokazalo se da se kod žena odmah pojačala budnost i spremnost. I dok su žene u nekoliko sekundi bile u punoj mentalnoj spremi u muškom mozgu nije bilo promjene. Dakle, majke su definitivno te koje je priroda odredila da se brzo i efikasno pobrinu za svoje pomlatke.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

zamke roditeljstva

10 zamki u koje kao roditelji često upadamo

Ima puno više zamki u koje roditelji mogu…

Pročitajte i:

Majka o gubitku identiteta: 'U potrazi za nekom novom ja'

Njezino ime je Elena, nedavno je postala mama malene Leone i svijet joj se preokrenuo…

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…