plac beba

Što se događa u mozgu majke kad njezino dijete plače?

Veza između majke i djeteta je čudesna. Istraživanja pokazuju koliko puno toga se događa u mozgu majke kad njezina beba plače

Majke su iznimno osjetljive na plač djeteta, a ta osjetljivost posljedica je djelovanja hormona oksitocina. On sudjeluje u mnogim procesima vezanim za majčinstvo – potiče početak trudova i njihov intenzitet, ali podupire i proizvodnju i otpuštanje mlijeka kod dojenja; čim majka čuje bebin plač, oksitocin se automatski luči i potiče nadiranje mlijeka. Pored toga, oksitocin pozitivno utječe na raspoloženje majke: smanjuje stres i povećava pozitivne osjećaje poput veselja i sreće. Ovi osjećaji jačaju povezanost između djeteta i majke i pretvaraju njihovu vezu u nešto sasvim posebno. Da je to tako, potvrđuje činjenica da su majke sposobne razabrati plač svoje bebe u buci drugih zvukova ili pak ako je plač tih i dalek što ostali ljudi istovremeno ne mogu čuti.

Plač djeteta posebno je neugodan majkama

Svi smo imali priliku čuti bebu koja neutješno plače i ne može se smiriti. Koliko god sićušna bila, može tako glasno vrištati da rijetko tko može ostati ravnodušan. Ali za njezinu majku, taj plač nije samo glasan i neugodan, on je nepodnošljiv. Plač bebe u tijelu majke aktivira alarm s porukom ‘Hitno’! i one su u stanju ‘čuti’ što njihova beba treba, bilo da se radi o grčićima ili gladi, umoru ili želji za zagrljajem.

Majke su daleko najosjetljivije na plakanje i vrištanje svoje bebe od bilo kojeg drugog ljudskog bića. To je i znanstveno dokazano. Istraživači su to otkrili kod majki miševa promatrajući ih kad njihovi mišići ispuštaju zvukove. U majčinom mozgu u tom trenutku zabilježen je nagli i značajan porast oksitocina, dok se kod muških miševa pritom nije dogodila nikakva promjena. To ne znači da očevi ne reagiraju na plač svoga djeteta. Ali govori da kemijska reakcija u mozgu majke djeluje kao vrlo sofisticiran “senzor” koji omogućuje majci da odmah odgovori na potrebe svoje bebe. Koncentracija oksitocina u mozgovima muških miševa, zanimljivo je, povećavala se što je dulje živio s djetetom i njegovom majkom.

plac beba

Jedna druga studija ispitivala je aktivnost mozga 18 žena i muškaraca kod glasnog plača bebe. Skeniranjem mozga pokazalo se da se kod žena odmah pojačala budnost i spremnost. I dok su žene u nekoliko sekundi bile u punoj mentalnoj spremi u muškom mozgu nije bilo promjene. Dakle, majke su definitivno te koje je priroda odredila da se brzo i efikasno pobrinu za svoje pomlatke.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

zamke roditeljstva

10 zamki u koje kao roditelji često upadamo

Ima puno više zamki u koje roditelji mogu…

Pročitajte i:

juha od mrkve odlična kao pomoc kod proljeva

Kućni lijekovi za pomoć bebama i djeci kod proljeva 

Kod proljeva treba prije svega respektirati činjenicu da organizam brzo gubi tekućine i elektrolite. Zato…

opustajuca kupka za bebe

VIDEO: Kako primalja opušta novorođenče u toploj vodenoj kupki?

Dok smo gledali ovaj video vrijeme je stalo. Trebate li malo opuštanja, prisjećanja kako je…

beba u trbuhu nosila svoju blizanku

U Kolumbiji je rođena djevojčica koja je u svom malom trbuhu nosila svoju blizanku

Majka malene Itzamare pratila je trudnoću kao i svaka trudnica redovito kod ginekologa, no u…

Iz maminog iskustva: Praktične prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način prehrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre…