Što kad dojenje nije uspjelo – pravila hranjenja bebe na bočicu

Znamo da je majčino mlijeko najbolje za dijete, ali u određenim situacijama (najčešće zdravstvenim), potrebno je hraniti drugačije – čašicom, špricom, sustavom za dopunsko dojenje ili bočicom. Koji god način izabrali, važno je da je siguran za bebu; da je u skladu s njezinom dobi, težinom i stanjem; te da je prihvatljiv roditeljima

Ako hranite bebu…

Čašicom – najbolje da je plastična, fleksibilna, dizajnirana za hranjenje beba.

Špricom – bilo bi dobro da ima dugačak i zaobljen vršak te se potiskom lagano uštrcava mlijeko.

Sustavom za dopunsko dojenje (SNS) – sastoji se od spremnika u kojem je majčino mlijeko ili adaptirano, iz kojeg izlazi tanka cjevčica koja završava kraj bradavice po kojoj kapa mlijeko te tako dijete pije mlijeko i siše dojku.

Pravilno hranjenje bočicom

Dijete vrlo često kod upotrebe bočice odbija dojku (konfuzija bradavice), te je pitanje može li majka razviti jednaku razinu bliskosti s bebom kao kada doji. Zato treba slijediti osnovne smjernice. Naime, hranjenje je više od davanja hranjivih tvari i treba koristiti mehanizme za povezivanje s bebom:

– Kad započinjete s hranjenjem, pronađite ugodno mjesto za sjesti s djetetom.

– Dijete stavite u krilo, u blago podignut položaj, tako da mu glavica ima oslonac i da je u ravnini s tijelom.

– Ostvarite kontakt očima s djetetom i uživajte u prilici za maženje.

– Držite ju tijekom hranjenja jednako kao da ju dojite (da beba ima osjećaj da je bočica dio vas) te mijenjajte strane na kojima držite bočicu.

– Ostvarite kontakt koža na kožu (nosite kratki rukav, otkopčajte košulju).

Tehnika hranjenja

Bočicu držite čvrsto i postavite je horizontalno da nije prepuna mlijeka kad dijete jede. Trljajte dudu lagano o djetetova usta ili lagano dotaknite dudom djetetov obraz pri čemu bi se ono trebalo okrenuti prema bočici. Kada dijete otvori usta, s jezikom položenim prema dolje, pomozite mu da povuče dudu u usta. Kako dijete pije, okrećite bočicu polako tako da vrh dude uvijek bude pun mlijeka, ne zraka. Vidjet ćete mjehuriće zraka unutar bočice dok dijete jede. Dijete može jesti u kratkim naletima sisanja, a zatim odmarati. Te pauze djetetu daju vremena da osjeti je li sito ili ne.

Ako ne vidite mjehuriće ili se duda stegne, lagano je pomičite oko djetetovih usana da se zrak vrati u bočicu. Ako dijete ne želi pustiti, pažljivo prođite čistim prstom između djetetovih desni i dude kako biste prekinuli sisanje. Tijekom hranjenja provjeravajte djetetov položaj. Ako pokušava jesti s glavom okrenutom u stranu ili zabačenom unatrag, bit će mu teže gutati. Nježno prilagodite djetetov položaj ako mu postane nelagodno za jedenje.

Na kraju hranjenja ili ako vam se čini da je dijete sito nakon 10 minuta, možda će trebati podrignuti. Stavite dijete sebi na krilo okrenuto od vas, tako da jednom rukom pridržavate djetetovu bradu ili ga stavite na rame. Tada nježno mazite ili lupkajte djetetova leđa te za to vrijeme pričajte kako bi djetetu bilo što ugodnije. Dijete tako može dobro podrignuti i povratiti malo mlijeka pa zaštitite i svoju odjeću. Ako vaše dijete redovito povraća veće količine mlijeka nakon hranjenja, razgovarajte o tome s vašim liječnikom.

, Image: 247208572, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Kako često hraniti?

Dobro bi bilo hraniti jednako često kao da dojite, zapravo slijediti znakove koje daje beba (osim iznimno, ako su male porođajne težine). Tijekom prvih mjeseci beba treba 8 do 12 obroka dnevno. To je hranjenje prema potrebi – pruža zadovoljstvo djetetu. Učestalija hranjenja uz manje količine dijete lakše podnosi od obilnijih obroka (nezreo probavni sustav).

Koliko hrane je dovoljno?

* Novorođenčadi je dovoljno 30-60 ml po obroku

* Bebama u dobi 1 do 2 mjeseca treba 90-120 ml po obroku

* U dobi od 2 do 4 mjeseca potrebno je 120-180 ml

* Djeci od 6 mjeseci do godinu dana treba oko 240 ml

Ako se dijete hrani izdojenim majčinim mlijekom, mlijeko treba biti svježe izdojeno (može se čuvati određen broj sati u hladnjaku). Beba ne treba piti vodu. Ako je adaptirano mlijeko, treba biti svježe pripremljeno (slijediti upute na pakovanju) te je dobro ponuditi djetetu 120-200 ml vode tijekom dana.

Savjeti

Nikad nemojte hraniti dijete dok leži na ravnoj podlozi niti ga ostavljajte samog s bočicom jer bi se moglo ugušiti. Ako dijete leži na ravnom tijekom hranjenja, veće količine mlijeka mogu otići niz grlo do srednjeg uha i uzrokovati upalu uha. Također se ne preporuča da dijete zaspe s bočicom u ustima jer to dovodi do propadanja zubi. Ako dijete zaspi tijekom hranjenja, nježno izvadite bočicu iz njegovih usta. Možete i ohrabrivati dijete da počne prihvaćati čašu kad je spremno. Hranjenje na bočicu i maženje nakon toga, posebno su vrijeme za vas i vaše dijete u kojem uspostavljate bliskost. Pokušajte ograničiti broj ljudi koji hrane dijete. To djetetu daje mogućnost uspostavljanja odnosa bliskosti s najvažnijim mu osobama.

Dok beba ne navrši 6 mjeseci bočicu je potrebno sterilizirati jednom dnevno (uvijek sterilizirati sve dijelove). Nakon 6 mjeseci temeljito oprati, a sterilizirati 2-3 puta tjedno.

Nikada ne zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, ne koristiti ostatke pripravljenog adaptiranog mlijeka.

Ako voda za pripremanje formule nije ispravna, treba koristiti kupovnu vodu.

Marija Vuković, medicinska sestra

Tekst: Telefončić - savjetovalište za rani razvoj djece

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Pravila o stolici i urinu kod beba

Kada beba ima prvu stolicu, koliko mokri, što…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više…

Sretno dijete koje jede sve - pričaonica za roditelje

Da biste ponajprije trebali vjerovati svojoj roditeljskoj intuiciji…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pročitajte i:

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…

Ove bebe su se već rodile s puno kose i veselim frizurama

Bebe kad se rode uglavnom na glavici imaju vrlo nježnu kosicu koja im ubrzo i…

debele bebe

Je li moja beba previše bucmasta?

Već ste vjerojatno čuli kako bebe rastu nevjerojatnom brzinom. Takav rast koji dožive u prvoj…

srastena resica u bebinim ustima otezava dojenje

Dojenje ponekad ne funkcionira zbog sraštene resice u bebinim ustima

Bebama je jezik najvažniji alat za preživljavanje. On omogućuje sisanje. U nekim slučajevima, međutim, mala…