Savjeti za bebino lakše uspavljivanje

San je mnogostruko važan – kako bebama tako i roditeljima pa vam donosimo nekoliko dobrih savjeta iz pera dr. Harveya Karpa, autora mega popularne knjige "The Happiest Baby Guide to Great Sleep: Simple Solutions For Kids From Birth to 5 Years".

Navika od prvog dana

Svaki se čovjek na nešto navikne, međutim kod beba valja pripaziti da se navike koje im pokušavate nametnuti nekako ipak priklanjanju njihovim individualnim potrebama. Govorimo li o spavanju teško je ustvari reći da bi se trebalo početi s privikavanjem bebe na određeni ritam sna, jer bebe najčešće spavaju onda kada to njima više odgovara, ali tu ipak postoji jedan prostor manipulacije koji se tiče navikavanja na noćno ili dnevno spavanja. Tu se rutina pred spavanje mora dosta razlikovati već od prvog dana kako bi bebe ipak znale kada je dan, a kada noć.


Dobro umotajte bebu

Stari su ljudi znali da beba čvrsto umotana u komad tkanine ili dekice bolje spava. To je zato što kada smo dobro umotani i utopljeni imaju osjećaj veće sigurnosti i mirnoće zbog čega i bebe i mi lakše zaspemo. Ta se metoda danas moderno zove swaddling, no riječ je samo o modernom nazivu onoga što su naši stari znali odavno!

Izbjegavajte tišinu - nepotrebna je!

Bebe su, ako niste znali, naviknute na sve moguće zvukove još iz doba kada su bile u trbuhu, a gdje su majčino srce, majčin glas i svi ostali zvukovi iz vana bili prilično glasni i nisu ih ometali u njihovom odmoru. Neće ni sada kada su došli na ovaj svijet. Čak štoviše - bebama pri uspavljivanju trebaju poznati zvukovi kako bi, kada zažmiri, znala da se nalazi u poznatom okruženju. Dovoljno je samo malo stišati primjerice televizor, da nema naglih zvukova, ali da se razgovor i drugi pozadinski zvukovi i dalje dosta dobro čuju. Bebe će to smiriti, a poznato je i da su upravo jednolični pozadinski zvukovi poput fena, zvuka automobila, snimka vlaka, šumova… uspješno uspavali mnoge bebe.

Ako vaša beba uz svoj isprekidani san još ima i ono obilježje bebe koja baš ne voli spavati, možete u pripremi kod buđenja imati baš ovakav nekakav zvuk koji će u polutami sobe opet uljuljkati u san vašu bebu.

Često se bebe primjerice od oko petog mjeseca počinju boriti sa snom i tada bi vam mogli pomoći upravo zvukovi. I to ne samo ti jednolični, pozadinski zvukovi. Prema autoru ovog vodiča, bebicama može itekako pomoći već dobro poznat glas mame, tate, ali i brace i seke. Zato ne morate stišavati svoju stariju djecu dok beba spava. Glas velikog brata ili sestre može biti itekako od pomoći (naravno, ukoliko nisu jako glasni i ne vrište), pa neka oni slobodno melju i pjevaju u blizini bebe. Beba će tako znati da je među svojima, na sigurnom.

 

Tekst: Maša Pešut Kukina
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Opuštajući rituali za miran dječji san i vedar dan

Osim što ćemo vas upoznati s jednostavnim, a…

Treba li vaše dijete popodnevno spavanje?

Već dva tjedna vaše dijete ne želi spavati…

Naučite kako umiriti dijete na najprirodniji način

Želite duže spavati, biti odmorni i bez podočnjaka?…

Pročitajte i:

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

kako dojiti s ispucalim bradavicama

Početak dojenja i ispucale bradavice - Kako si pomoći?

Prvi dani čak i tjedni dojenja prepuni su nedoumica, ali najčešći problem je onaj s…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…