Prve šetnje

Boravak na otvorenom koristi bebama. One se privikavaju na svjež zrak, putem sunčevih zraka i u zimskim mjesecima upijaju vrijedan vitamin D, poboljšava im se imunitet, san i apetit te upoznaju svijet koji ih okružuje

Nastojte da pri izlasku ili šetnji okruženje bude mirno, bez veće prometne buke i uz što kvalitetniji zrak. Beba treba biti sita i premotana, a prvi boravak na otvorenom ne bi trebao trajati dulje od 10-ak minuta.

Roditelji su često u nedoumici, kada poći u prvu šetnju s novorođenčetom. Ovdje se mišljenja razlikuju pa Vam donosimo neke opće smjernice s obzirom na godišnje doba u kojemu je beba rođena:

Jesen/zima

Ako je vanjska temperatura niža od 10°C, s izlascima na otvoreno je dobro pričekati dok beba ne napuni mjesec dana. Nakon te dobi, poželjno je “uhvatiti” dane u kojima temperatura ne pada ispod nule. Zimi je temperatura obično najtoplija oko podneva.

Bebu je potrebno višeslojno odjenuti. Osnova je uvijek prozračna, pamučna odjeća, a zimi bebu položite u skafander vreću, u dubokim kolicima. Dodatno od hladnoće zaštitite bebinu glavicu, ručice (pamučne rukavice) i nožice.

Ako bebina kolica stoje na hladnom (npr. na stubištu), par sati prije šetnje ili večer prije, unesite ih unutra.

Na otvorenom, češće provjeravajte jesu li bebine nožice i vrat topli i pratite njezine reakcije. Ako je beba crvena u licu i nemirna, vjerojatno joj je prevruće, a ako je pak previše mirna, instinktivno čuva energiju jer joj je prehladno (i koža na prsima bebe treba biti topla).

Prvi izlazak bi trebao trajati 10-ak minuta s postupnim produljenjima. Kad se dojenče već naviklo na izlaske ili ga izvodite u kraće šetnje više puta dnevno, ukupni boravak na otvorenom zimi ne bi trebao trajati dulje od jednog sata.

S bebom nemojte izlaziti ako je vrijeme vjetrovito, maglovito, s kišom ili susnježicom.

Šetnje s bebom mogu biti pravi užitak, koji će poboljšati opće zdravlje i majke i djeteta. Najvažnije je dobro isplanirati izlazak, a onda se ponosno prepustiti novoj rutini.

Proljeće

Ukoliko je beba zdrava i nije nedonošče, s bebom se može izaći u prvu šetnju već nekoliko dana po povratku iz bolnice. Naravno, vremenski uvjeti trebaju odgovarati prvoj šetnji, a poželjna temperatura zraka je oko 20°C ili nešto viša. Bebu treba odjenuti tako da se osjeća ugodno, a prilagodba na vanjsku temperaturu treba biti postupna.

Naime, bebe su izuzetno osjetljive na temperaturne promjene, jer im centar za termoregulaciju još nije dovoljno razvijen. Provjerite jesu li bebine nožice i vrat topli, pratite njezine reakcije.

Upoznavanje bebe s vanjskim svijetom može započeti i tako da s bebom u kolicima izađete na balkon ili terasu. Majkama koje se oporavljaju od poroda će takav izlazak vjerojatno biti spretniji i ugodniji, a bebe su zadovoljnije uz majčinu prisutnost.

U svakom slučaju, prvi boravak na otvorenom trebao bi trajati 10 minuta, a idućih se dana to vrijeme produljuje na 15, pa na 20 minuta i postupno se povećava.

Ljeto

Za ljetnih mjeseci, treba dodatno pripaziti na vanjsku temperaturu (dobro je na balkonu imati termometar koji će Vam dati točnu informaciju o vanjskoj temperaturi i količini vlage u zraku).

Ljeti se s bebom izlazi na otvoreno u ranim jutarnjim satima ili predvečer, a trajanje prvih izlazaka je jednako kao i za “proljetne” bebe.

U proljetnim i ljetnim mjesecima, bebe mogu boraviti na otvorenom i u nosiljci, slingu ili marami.

Bebinu glavicu zaštitite prozračnim šeširićem, koji će bebino lice i vrat štititi od štetnih sunčevih zraka. O korištenju krema sa zaštitnim faktorom se posavjetujte s pedijatrom.

Tekst preuzet s: www.bebimil.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pismo desetomjesečne bebe Djedu Božićnjaku

Vrijeme je pisanja pisama Djedu Mrazu, Djedu Božićnjaku…

Prve morske radosti

Odvesti bebu na more nije viša filozofija. Trebate…

Pročitajte i:

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta

Što pridonosi povezivanju majke i bebe i zašto je važno?

U online istraživanju tijekom svibnja 2018. godine sudjelovala je 241 majka dojenčeta između jednog mjeseca…