hranjenje na bocicu

Pronađene prahistorijske bočice za hranjenje beba

Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol pronašli su prve dokaze da su prahistorijske bebe bile hranjene životinjskim mlijekom na posudice nalik današnjim bočicama

Ono što znanstvenici proučavaju kao drevne bočice ustvari su male posudice napravljene od gline. Prvi takvi primjerci bočica pojavljuju se u vrijeme neolitika (oko 5000 godina pr. Kr.), a postaju sve uobičajenije kroz brončano i željezno doba.

Taman za bebinu ruku i s kljunom i rupicom

Posudice su obično tako malene da lako stanu u bebine ruke i imaju kljun s rupicom vjerojatno za sisanje. Katkad imaju nogice i oblikovane su kao bića iz mašte. Budući da nisu imali direktnog dokaza da se radi o bočicama za bebe, znanstvenici su smatrali da je moguća primjena također, hranjenje bolesnih i nemoćnih.

Odučili su iskoristiti sve dostupne znanstvene metode na tri primjerka ovakvih posudica pronađena u vrlo rijetkim dječjim grobovima u Bavarskoj. Posudice su bile male (oko 5 – 10 cm) s izuzetno uskim izbočinom i rupicom. Iako su bočice stare tisuće godina, uspjeli su identificirati ostatke hrane u njima - pokazalo se da sadrže tragove mlijeka domaćeg goveda, ovce ili koze.

Činjenica da su ove bočice nađene u dječjim grbovima i da je u njima bilo mlijeko potvrđuje da su se posudice koristile upravo za hranjenje beba životinjskim mlijekom bilo kao potpuna zamjena majčinom mlijeku i / ili kao dodatna mogućnost hranjenja uz dohranu. Studija na taj način daje važne informacije o praksama dojenja, hranjenja i zdravlja dojenčadi te potvrđuje kako je taj aspekt života u prapovijesno doba, čini se, vrlo sličan i današnjim mogućnostima hranjenja beba.

Izvor: Sciencedaily.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Što kad dojenje nije uspjelo - pravila hranjenja bebe na bočicu

Znamo da je majčino mlijeko najbolje za dijete,…

Pročitajte i:

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

kako dojiti s ispucalim bradavicama

Početak dojenja i ispucale bradavice - Kako si pomoći?

Prvi dani čak i tjedni dojenja prepuni su nedoumica, ali najčešći problem je onaj s…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…