hranjenje na bocicu

Pronađene prahistorijske bočice za hranjenje beba

Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol pronašli su prve dokaze da su prahistorijske bebe bile hranjene životinjskim mlijekom na posudice nalik današnjim bočicama

Ono što znanstvenici proučavaju kao drevne bočice ustvari su male posudice napravljene od gline. Prvi takvi primjerci bočica pojavljuju se u vrijeme neolitika (oko 5000 godina pr. Kr.), a postaju sve uobičajenije kroz brončano i željezno doba.

Taman za bebinu ruku i s kljunom i rupicom

Posudice su obično tako malene da lako stanu u bebine ruke i imaju kljun s rupicom vjerojatno za sisanje. Katkad imaju nogice i oblikovane su kao bića iz mašte. Budući da nisu imali direktnog dokaza da se radi o bočicama za bebe, znanstvenici su smatrali da je moguća primjena također, hranjenje bolesnih i nemoćnih.

Odučili su iskoristiti sve dostupne znanstvene metode na tri primjerka ovakvih posudica pronađena u vrlo rijetkim dječjim grobovima u Bavarskoj. Posudice su bile male (oko 5 – 10 cm) s izuzetno uskim izbočinom i rupicom. Iako su bočice stare tisuće godina, uspjeli su identificirati ostatke hrane u njima - pokazalo se da sadrže tragove mlijeka domaćeg goveda, ovce ili koze.

Činjenica da su ove bočice nađene u dječjim grbovima i da je u njima bilo mlijeko potvrđuje da su se posudice koristile upravo za hranjenje beba životinjskim mlijekom bilo kao potpuna zamjena majčinom mlijeku i / ili kao dodatna mogućnost hranjenja uz dohranu. Studija na taj način daje važne informacije o praksama dojenja, hranjenja i zdravlja dojenčadi te potvrđuje kako je taj aspekt života u prapovijesno doba, čini se, vrlo sličan i današnjim mogućnostima hranjenja beba.

Izvor: Sciencedaily.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Što kad dojenje nije uspjelo - pravila hranjenja bebe na bočicu

Znamo da je majčino mlijeko najbolje za dijete,…

Pročitajte i:

ime za curicu sa znacenjem princeza

7 imena za curice sa značenjem „princeza“

Pronaći odgovarajuće ime za dijete za mame i tate velik je zadatak. Mnogi brzo zaključe…

beba se boji trave

Bebe mrze dodirivati travu - postoje najmanje dva razloga zašto!

Jeste li znali da bebe ne vole travu. Mnogi su se s tim 'problemom' susreli,…

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad uzrok može biti u zatvoru. Ali ne…

Majka o gubitku identiteta: 'U potrazi za nekom novom ja'

Njezino ime je Elena, nedavno je postala mama malene Leone i svijet joj se preokrenuo…