kako dojiti s ispucalim bradavicama

Početak dojenja i ispucale bradavice – Kako si pomoći?

Prvi dani čak i tjedni dojenja prepuni su nedoumica, ali najčešći problem je onaj s ispucalim bradavicama i bolnim ranicama na njima. Preko noći vaše bradavice postaju toliko često u upotrebi da rijetko koje ne pokleknu pred malim gladnim ustima. Kod većine žena potrebno je neko vrijeme da se nježno tkivo prilagodi novoj ulozi, a u tome ga mogu poduprijeti sljedeći savjeti...

Najčešći uzrok ispucalih i bolnih bradavica je nepravilno postavljanje djeteta na prsa odnosno nepravilno zahvaćanje bradavice i areole dojke. Stoga je rješavanje upravo tih uzroka ujedno i prvi korak u rješavanju ovog, prije svega problema za majku, koji nerijetko bude uzrokom odustajanja od dojenja. Majke naprosto iz straha da nema pomoći za bol, posebice početnu kad se dijete spaja na prsa i počinje sisati, često odluče rasteretiti svoje bolne i ranjene bradavice i uzmu bočicu kao rješenje. No, savjet u ovakvoj situaciji, usprkos zaključku koji nam nalaže razum, jest nastaviti dojiti.

kako dojiti s ispucalim bradavicama

Naravno dojenje treba nastaviti uz određene mjere zaštite bradavica te ispravljanje gore navedenih tehničkih problema oko postavljanja bebe na prsa. One predlažu:

  • koristite različite položaje dojenja kako biste mijenjali i položaje optrećenja bradavica.
  • topli oblozi, stavljani na dojku prije dojenja, proširuju mliječne kanale tako da mlijeko lakše teče i beba ne mora sisati tako intenzivno da bi došla do mlijeka. To će istovremeno štititi i bradavice!
  • ako u početku niste sigurni, neka primalja ili patronažna sestra pogleda podoj i vidi što ne radite dobro i što možete bolje učiniti.
  • zaštitite bradavice od nepotrebnog trenja. Zato ne nosite tvrde ili čipkaste grudnjake, već široke spavačice ili majice koje vam neće iritirati već ionako iziritirane bradavice.
  • nakon dojenja ne brišite bradavice, već ostavite mlijeko koje je na njima ostalo i posušite ih na zraku ili lagano višak pokupite tapkajući blazinicom.
  • nakon što se mlijeko osušilo, bradavicu namažite čistim lanolinom (masnoća dobivena iz ovčje vune). To tkivo čini podatnim, nećete imati velike i suhe kraste i znatno će vam ubrzati zacjeljivanje. Beba može slobodno sisati preko tog sloja masti jer je mast prirodna i bebi ne šteti.

Tekst: I.Š.
Foto: profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće kašice za bebe već devet godina pomaže…

odvikavanje od dude

Odviknuti dijete od dude? Ovako ćete uspjeti!

Najbolji način da dijete odvojite od dude je ponuditi mu bolje alternative. Ako već ima…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…